Sivukartta  |  Tulostettava versio Tulosta  |  Tekstin koko: Suurenna tekstin kokoa Pienennä tekstin kokoa

Yksinäisyys

Ihminen kaipaa toisen ihmisen läheisyyttä. Meillä on tarve tuntea olevamme jollekin tärkeä ja tarve tuntea toinen ihminen läheiseksi ja tärkeäksi.

Jokainen kokee joskus ohimenevästi yksinäisyyden tunteita. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko ihmisellä seuraa. Ihminen voi olla yksinäinen vaikka hänellä olisi paljon ystäviä.

Yksinäisyys johtuu usein jonkin tärkeän suhteen katkeamisesta. Taustalla saattaa olla paikkakunnalta muutto, kuolema, avioero tms. Esimerkiksi avioero johtaa helposti siihen, että monet totutut yhdessäolokuviot muuttuvat, ei esimerkiksi saa enää kutsua tuttavaperheeseen kylään. Useimmiten tällainen yksinäisyys voidaan voittaa, elämään tulee muuta sisältöä ja uusia sosiaalisia kontakteja.


Keinoja lievittää yksinäisyyttä

Yksinäisyyttä voi lievittää esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- harrastukset
- kerhot, piirit ja yhdistykset
- elokuvat, teatteri, konsertit, taidenäyttelyt, tanssit
- ulkoilu, retkeily, mökkeily
- matkustelu
- seurustelu toisten ihmisten kanssa (kyläilyt, puhelut, chattaily)
- lemmikkieläimet

Yksin elämisen voi nähdä myös mahdollisuutena, ja joillekin se on tietoinen valinta. Yksin elävällä on usein paljon omaa aikaa, jota voi käyttää hyödyksi. Voi tehdä käsitöitä, askarrella tai opetella vaikka jonkin uuden taidon, kuten vieraan kielen tms.

Tekeminen ja toimiminen on tärkeää. Se luo parhaassa tapauksessa vuorovaikutusta ihmisten kesken aivan luonnollisella tavalla.


Tukihenkilöt

Tarvitsetko kuuntelijaa, kaveria kävelylle tai vaikkapa apua virallisten asioiden hoitoon? Tukihenkilö keskustelee, käy asioilla, ulkoilee kanssasi…

Tukihenkilöä voit tiedustella Suomen Punaisen Ristin paikallistoimistoista. Myös paikallisista mielenterveysyhdistyksistä kannattaa kysellä.

Kirkon ja seurakuntien toimista saa tietoa osoitteesta
Suomen evankelis-luterilainen kirkko

 
 
Palvelun tekninen toteutus Optinet Oy