Hyppää sisältöön

Hoitoon pääsy on sairastuneen suurin huolenaihe

Hoitoon pääsy on mielenterveyden häiriöön sairastuneen ihmisen suurin huolenaihe, sanoo kuusamolainen Tarmo Raatikainen, joka valittiin tänään Mielenterveyden keskusliiton liittovaltuuston puheenjohtajaksi.

”Hoitoon pääsy on äärimmäisen hankalaa. Sekä hoitoon pääsyn että hoidon saamisen paikat keskittyvät hyvinvointialueilla vielä lisää”, Raatikainen sanoo.

Esimerkiksi Kuusamossa psykiatrinen osasto lopetetaan kesäkuun alussa, minkä jälkeen lähin hoitopaikka on reilusti yli 200 kilometrin päässä Oulussa.

”Tämä nostaa hoitoon hakeutumisen kynnystä, jolloin ongelmat pahenevat ja hoitoon hakeutuu entistä sairaampia ihmisiä”, Raatikainen tiivistää.

Rahoituksen leikkaukset uhkaavat toimintaa valtakunnan ja paikallisella tasolla

Tällä viikolla saatiin tietää, että Suomen hallitus aikoo ensi viikolla kehysriihessään leikata sotejärjestöjen rahoitusta 100 miljoonalla eurolla eli noin neljänneksellä jo ensi vuonna. Alun perin leikkaus oli suunniteltu vuodeksi 2027.

Tässä tilanteessa valtuuston puheenjohtajalla on painava viesti myös Mielenterveyden keskusliiton tänään valituille valtuutetuille ja heidän kauttaan jäsenyhdistyksille.

”Liitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten järjestö. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen rooli on pidettävä erittäin kirkkaana ja jatkettava yhteistyökuvioiden rakentamista sekä poliittisten päättäjien että järjestöjen keskinäisen yhteistyön suuntaan”, Tarmo Raatikainen sanoo.

”Toiseksi niin keskusliiton kuin jäsenyhdistystenkin on mietittävä uusia tapoja rahoittaa toimintaa. Mietin erityisesti paikallisten yhdistysten tulevaisuutta. Ne tukevat ihmisiä omalla paikkakunnalla omassa arjessaan, ja niillä on todella tiukkaa.”

Uudet valtuutetut eri puolilta Suomea

Mielenterveyden keskusliiton liittovaltuustoon valittiin puheenjohtajan lisäksi 30 valtuutettua. Ehdokkaista 25 tuli valituksi suoraan äänimäärän perusteella. Seitsemän seuraavaksi sijoittunutta saivat kaikki saman äänimäärän ja sähköinen vaalijärjestelmä arpoi heistä loput viisi valtuutettua.

Uuden valtuuston kokoonpano

Valtuustossa on jäseniä eri puolilta Suomea. Valitettavaa tällä kertaa oli, että sekä ehdokasasetteluun että äänestykseen osallistui vain noin kolmannes liiton jäsenyhdistyksistä.

Lisätietoja: Tarmo Raatikainen, liittovaltuuston puheenjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 041 5483605, tarmo.raatikainen@mtkl.fi

Liittovaltuuston puheenjohtaja Tarmo Raatikanen

Kuva: Veikko Somerpuro

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.