Hyppää sisältöön

Kyösti Mäkimattila voitti viidakkoseikkailun – lahjoitti voittopotin Mielenterveyden keskusliitolle

Televisiossa alkuvuoden pyörinyt Olen Julkkis… Päästäkää Minut Pois! -ohjelma tuli huhtikuun lopussa päätökseen, ja voittajaksi selviytyi laulaja ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila. Mielenterveyden keskusliiton kulttuurikummina toimiva Mäkimattila lahjoitti kuittaamansa lähes 20 000 euron voittosumman liiton toiminnan tukemiseen.

Vielä hetki sitten laulaja ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattilalla oli suuri salaisuus. Televisiossa pyöri Olen Julkkis… Päästäkää Minut Pois! -seikkailureality, jossa tangokuningas oli mukana 14 muun julkisuudesta tunnetun ihmisen kanssa keräämässä rahaa hyväntekeväisyyteen. Jakso jaksolta kanssakilpailija toisensa jälkeen putosi kisasta, ja katsojien uteliaisuus heräsi.

− Kun keikat alkoivat, ihmiset tulivat kyselemään, että mitenhän sinun käy. Koitin vain sanoa, että saa nähdä, Mäkimattila kertoo.

Huhtikuun viimeisenä perjantaina näytetyssä finaalijaksossa ohjelman voittajaksi kruunattiin Mäkimattila, joka lopulta voiton myötä pääsi lahjoittamaan 19 800 euron suuruisen voittosumman valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle, Mielenterveyden keskusliitolle.

Hyväntekeväisyysaspekti oli ratkaiseva tekijä Mäkimattilan osallistumiselle ohjelmaan. Hänelle hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on säännöllinen tapa.

− Ilman sitä kulmaa en olisi lähtenyt mukaan. Olen syntynyt onnellisten tähtien alla ja minulla on käynyt monta kertaa hyvä tuuri. Ajattelen, että minun kuuluu se kuitata, ja lahjoittaminen on oma tapani siihen.

Lämpöä ja itsensä ylittämistä

Kuukausi viidakossa oli Mäkimattilan mukaan monella tapaa erikoinen ja ainutlaatuinen kokemus. Leiri oli tehty keskelle viidakkoa, eikä sen ulkopuolelle uskaltanut yksinään lähteä. Ilmasto oli kuuma ja kostea. Kaikkialla oli itikoita, ja sirkat sirittivät.

− Ilmastoituun makuuhuoneeseen ja moottoroituun sänkyyn tottuneille leirin olosuhteet olisivat saattaneet käydä tukalaksi, hän naurahtaa.

Kyösti Mäkimattila istuu viidakkoleirin punkalla ja piirtelee vihkoon..
Kuva: MTV

Päällimmäisenä Mäkimattilan mieleen jäi luonnon eksoottisuus ja kauneus. Hän rakastaa lämpöä ja kertoo hakeutuneensa aurinkoon aina kun mahdollista.

− Sain kunnon rusketuksen sieltä!

Jännittävimmäksi tehtäväksi viidakon kuninkaaksi kruunattu mies nimeää semifinaalitehtävän. Siinä kilpailijat joutuivat suunnistamaan pimeässä luolassa 15 tulitikun kanssa ja etsimään sieltä osat soihtuun. Luolassa oli pimeyden lisäksi erilaisia eläimiä. Sokkona luolassa kävellessä ehti Mäkimattilan mukaan miettiä monenlaisia asioita.

− Ei minusta myöskään mikään silmien ystävä tullut, Mäkimattila sanoo ja viittaa ensimmäiseen tehtävään, jossa kilpailijat joutuivat syömään kalansilmiä.

Poikkeavissa oloissa oli haastavaa, kun ei tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuu.

− Siinä kasvoi uhma, että hitto, minä näytän teille, etten pelkää mitään tai jätä mitään tekemättä.

Viidakossa syntyneitä ystävyyssuhteita

Olen Julkkis… Päästäkää Minut Pois! on siitä poikkeuksellinen formaatti, että osallistujat eivät suoranaisesti kilpaile toisiaan vastaan, vaan tehtävät tehdään yhdessä, jotta voittopotti saadaan kasvamaan mahdollisimman suureksi. Yksilökilpailuksi ohjelma muuttuu oikeastaan vasta ihan loppumetreillä.

Mäkimattila uskoo, että monelle katsojalle hyvän mielen ohjelma tuli yllätyksenä, sillä usein vastaavissa realityissä on totuttu näkemään draamaa ja selkäänpuukotuksia. Hän kertoo, etteivät kilpailijat kaivanneet sellaista lainkaan.

Mäkimattila iloitsee uusista ystävyyssuhteista, joita ohjelman myötä syntyi. Hän kertoo olevansa kiitollinen tuotantoyhtiölle ohjelman eteen tehdystä taustatyöstä.

− Mukaan oli saatu tosi kivoja ihmisiä: lempeitä, hyväntahtoisia, kuuntelevia, hauskoja ja elämää nähneitä. Sopivan hulluja ja estottomia. Ihmisiä, joiden kanssa juttu ei lopu millään.

Yksi uusista ystävistä on radiojuontaja Esko Eerikäinen.

− Soitin eräänä päivänä Eskolle, sillä halusin kertoa olevani onnellinen siitä, että olen saanut hänet elämääni. Eskolla oli siinä juuri lähetys starttaamassa, ja hän sitten laittoi minulle vastaterveiset radion kautta. Se oli täyttä rakkautta.

Kohti musiikin täyteistä juhlakesää

Nyt viidakkoseikkailun ratkettua Mäkimattilan katse on intensiivisesti tulevassa kesässä. Kalenteri on hänen mukaansa ”ihanan täynnä”. Luvassa on niin runokeikkoja, tanssilavakeikkoja Varjokuva-orkesterin kanssa, konsertteja Rakuunasoittokunnan kanssa sekä Reijo Taipaleen muistokiertue. Lisäksi Mäkimattilan löytää kesän aikana Himoksen Lavatanssifestareilta, Kiuruveden Iskelmäviikolta ja sekä Seinäjoen Tangomarkkinoilta.

− Lähden keikoille hyvällä mielellä, akut ladattuna täyteen. Varjokuvan kanssa täytämme juhannuksena 20 vuotta, ja sen myötä julkistamme levyn ja juhlimme taivaltamme kesän ajan.

Mäkimattila muistuttaa, että kulttuuritapahtumiin osallistuva yleisö on todella tärkeä niille ihmisille, jotka ovat lavalla.

− Olen onnellinen joka ainoasta yleisön yksilöstä, hän painottaa.

Mäkimattila kannustaa ihmisiä lähtemään tapahtumiin aistimaan niiden tunnelmia. Aina voi tapahtua jotain yllättävää.

− Voi esimerkiksi innostua uudesta jutusta, vaikkapa lavatansseista.

Muusikkouden lisäksi Mäkimattila tunnetaan runoilijana. Hän vihjaakin, että Kirjamessujen aikaan luvassa saattaa olla uusi runokirja, jossa perataan myös viidakossa heränneitä tuntoja.

− Vaikka voisi kuvitella, että Olen Julkkis… Päästäkää Minut Pois! olisi ollut vain höpöhöpö-ohjelma, niin todellisuudessa siitä on tullutkin jotain ihan muuta. Miten paljon olenkaan saanut ohjelman myötä hyvää elämääni!

Kyösti Mäkimattila lahjoitti 19 800 euron suuruisen lahjasekin Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakalle maanantaina 2.5.2022 MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. Katso lähetys tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.