Hyppää sisältöön

Tankkaa kesällä hyvinvointia luonnosta

Kesäpäiviä on mukava viettää rennosti luonnon helmassa ja suunnata esimerkiksi retkelle kansallispuistoihin, joista löytyvät myös Skutsirastien hyvinvointiharjoitukset. Skutsirasteilla vieraili vuoden aikana yli 2500 kävijää.

Kesä on luontoretkeilyn parasta sesonkia. Kukkiva luonto kutsuu syliinsä ja hurmaa loistollaan. Mielen voi imeä täyteen hyvinvointia, valoa ja energiaa.

Luonnon läheisyys ja luonnossa liikkumisen fyysiset hyödyt edistävät myös mielen hyvinvointia. Lisäksi Yle uutisoi toukokuussa, että linnun laulun kuunteleminen vähentää stressiä ja kohentaa mielialaa.

Kesäpäivää on mukava viettää luonnon helmassa ympäristöä seuraillen tai vaikka eväiden ja kirjan parissa. Aktiivista tekemistä tarjoavat monenlaiset ulkopelit, kävely- tai pyöräretket sekä tietysti luonnonvesiin pulahtaminen.

Ulkoilitpa sitten lähiluonnossa, vaellusreiteillä tai mökkipihassa, pysähdy havainnoimaan luontoa, sen värejä ja ääniä, ja nauti ulkoilusta omaa hyvinvointia kuulostellen.

Skutsirasteilla jo yli 2500 kävijää

Kansallispuistoissa sinua odottavat Skutsirastit. Mielenterveyden keskusliitto loi yhdessä Metsähallituksen kanssa Skutsirasti-verkoston, joka ulottuu pääkaupunkiseudulta Lappiin.

Skutsirastit ovat Suomen kansallispuistoista, luonnonsuojelu- ja retkeilyalueilta löytyviä hyvinvointiharjoituksia, joiden ääreen retkeilijä voi hetkeksi pysähtyä keskittymään luontohavaintoihin sekä siihen, miltä omassa mielessä ja kehossa tuntuu. Joukossa on luonnon havainnointi- ja meditaatioharjoituksia sekä aktivoivia lihaskunto- ja joogaliikkeitä.

Skutsirasteja on yhteensä 21, yksi kussakin kohteessa. Katso kohteet alla olevasta kartasta. Skutsirastit sijaitsevat päiväretkille sopivilla reiteillä, joista monet ovat myös esteettömiä.

Skutsirastit avattiin toukokuussa 2023, ja ensimmäisen vuoden aikana niiden ääreen on pysähtynyt 2579 retkeilijää. Suosituimpia ovat olleet Nuuksion, Aulangon ja Repoveden puistojen rastit.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.