Hyppää sisältöön

Taiteen tekeminen on toimiva väline pysähtyä ja tutkia itseä

Taiteen tekeminen terapeuttisessa mielessä ei edellytä taiteellista osaamista, eikä taiteella tarvitse tehdä vaikutusta muihin. Parhaimmillaan taide antaa kokemuksillemme, mielikuvillemme ja ajatuksillemme värien, muotojen, liikkeiden, äänien ja sanojen kautta tilaa tulla näkyviksi, kirjoittaa Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Annina Kipponen blogitekstissään.

Valmistuin loppusyksystä 2022 ekspressiivisen taideterapian ohjaajaksi. Ekspressiivisessä taideilmaisussa tutkitaan elämää ja ihmisyyttä eri taidelajien avulla monitaiteisesti. Yhtä teemaa saatetaan siis tutkia niin liikkeen, maalaamisen, kirjoittamisen kuin äänityöskentelynkin avulla. Eri aisteihin yhteydessä olevien taidelajien avulla voimme rikastaa kokemusta ja vahvistaa kehomieliyhteyttä.

Opintovuosien aikana kävin tutustumassa erilaisiin terapeuttisiin taidemuotoihin kuten ekspressiiviseen taideilmaisuun, tanssi- ja liiketerapiaan, Niaan sekä terapeuttiseen kirjoittamiseen. Millaisia kokemuksia ja näkemyksiä sitten keräsin mukaani? Jaan niistä sinulle nyt muutaman:

Tärkeitä ovat läsnäolo ja pysähtyminen

Itseilmaisua painottavissa ryhmissä parasta on ollut pysähtyminen. Siitä on tullut minulle merkittävä asia viimeisten vuosien aikana. Ryhmissä on ollut tilaa kysyä itseltä kysymyksiä: Mihin olen menossa? Mikä mielessäni ja tekemisessäni vaikuttaa? Mikä kaikki on ylimääräistä ja missä on elämäni ydin?

Olen oppinut läsnäolotaitoja, erilaisia kävely- ja istumameditaatioita, ohjattuja rentoutuksia, parin kanssa kehon ääriviivojen vahvistamista sekä vahvistanut kehomieliyhteyttä erilaisin harjoittein. Näiden harjoitusten avulla olen voinut lisätä itsetuntemustani ja pitää itsestäni parempaa huolta tunnistamalla herkemmin tarpeitani.

Vertaisuus ja salliva ilmapiiri tuovat turvaa

Taide- ja kulttuuriryhmissä on usein hyvin salliva ja avoin ilmapiiri, jossa on turvallista jakaa kokemuksia ja näyttää itsestä eri puolia. Ryhmissä jokainen saa vuorollaan kertoa kokemuksistaan paineetta ja juuri sen verran kuin itse haluaa. Pakko ei ole jakaa mitään. Muut ryhmäläiset kuuntelevat, osoittavat myötätuntoa tai kannustavat eteenpäin. Vähintään yhtä tärkeää on kuulla muiden tarinoita ja kokemuksia.

Ennen kaikkea ryhmät lisäävät ymmärrystä elämästä ja ihmisenä olemisen moninaisuudesta vertaisten tarinoiden kautta. Jokainen tarina on yksilöllinen, mutta silti niistä löytyy aina jotain peilattavaa omaan elämään. Ryhmät vahvistavat tunnetta siitä, ettemme ole yksin omien ajatustemme, murheidemme tai toiveidemme kanssa.

Taide toimii

Taiteen tekeminen on toimiva väline pysähtyä ja tutkia itseä. Sekä taiteen tekemisen prosessi että tuotos ovat tärkeitä. Prosessissa liike saa ajatukset ja mielikuvat kulkemaan jouhevasti. Tuotokseen voimme heijastella jotain elämäntarinastamme, mitä kautta tarina pääsee näkyviin ja käsiteltäväksi.

Kun saa konkreettisesti tehdä sisältä käsin kumpuavaa liikettä, tekstiä tai kuvaa, tulee ilmaisseeksi itseään, nähdyksi ja kuulluksi itselleen ja ryhmälle sekä uppouduttua hetkeen unohtaen arjen kiireen ja stressin. Taiteilu kutsuu iloa, leikkiä ja luovuutta luokseen.

Terapeuttinen taide on herkkyyslaji eikä edellytä aiempia taitoja

Taiteen tekeminen terapeuttisessa mielessä ei edellytä taiteellista osaamista tai aiempia kokemuksia. Taiteella ei tarvitse tehdä vaikutusta muihin, vaan ennen kaikkea antaa omille kokemuksilleen, mielikuvilleen ja ajatuksilleen värien, muotojen, liikkeiden, äänien ja sanojen kautta tilaa tulla näkyviksi. Tarinat ja kokemukset tekevät taiteesta yksilöllisesti kaunista.

Jos innostut tai kiinnostut taiteesta terapeuttisena menetelmänä, kannattaa etsiä edullisia ryhmiä esimerkiksi kansalaisopistoista. Ainakin isoissa kaupungeissa tällaisia voi löytyä hyvinkin huokeaan hintaan, joskus myös verkkototeutuksina, joihin voi osallistua ympäri maan. Myös meillä Mielenterveyden keskusliitolla on erilaisia taidetyöpajoja. Suoranaista terapiaa ne eivät ole, mutta taide voi silti tuntua terapeuttiselta tekijälleen. Meillä kaikilla on ilo ja oikeus ilmaista itseämme aiemmasta taidekokemuksesta tai -osaamisesta huolimatta, joten rohkeasti mukaan tutustumaan ja kokeilemaan taidetyöskentelyä.

Annina,
kouluttaja

Kouluttaja Annina Kipponen istuu puisella lattialla ja maalaa lattialla olevaan paperiin. Hän katsoo ylöspäin ja hymyilee. Hänellä on musta paita ja hiukset ranskanleteillä.

Marraskuussa järjestettävillä Mielenterveysmessuilla järjestetään tiistaina 21.11. asiantuntijaluento ”Taideterapia käytännön hoitotyössä”. Luennoimassa on Ira Hynninen-Sundelin Sininauhaliitosta. Ilmoittaudu luennolle: www.mielenterveysmessut.fi.

Tutustu myös messujen muuhun ammattilaisille suunnattuun ohjelmaan täällä!

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.