Hyppää sisältöön

Seminaariohjelma 23.11.

Keskiviikkona Mielenterveysmessuilla luvassa on tuhti tietopaketti mielenterveysalan ammattilaiselle. Käsittelyssä ovat ammattilaisten jaksaminen, tulevan lakimuutoksen käytännön vaikutukset mielenterveystyöhön sekä potilaan oikeuksiin. Lisäksi tietoa harhaluuloisuus- ja syömishäiriöistä.

KESKIVIIKKO 23.11.

9.00–12.00
Kuinka voit, sotealan ammattilainen?

9.00 Vaikeat potilastilanteet ja kriisiajan auttamistyö
Kriisit lisäävät auttamistyön haasteita ja haastavia auttamistilanteita. Miten selviytyä niistä tavallistakin suuremman paineen alla, niin ammattilaisena kuin ihmisenä?
Olavi Sydänmaanlakka, toiminnanjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto

 9.45 Kokemuspuheenvuoro: Ammattilainen ei ole immuuni
Mitä tapahtuu, kun ammattilainen sairastuu vakavaan mielenterveyden häiriöön? Miten siitä puhutaan, miten tuetaan hyvinvointia, miten palautetaan luottamus pitkän poissaolon jälkeen?
Anni Aaltonen, kokemusasiantuntija

10.15 Tauko

10.25 Omat kokemukset toivoa tuomassa ja viemässä
Mielenterveyden keskusliitto kysyi mielenterveyden häiriöihin sairastuneita asiakkaita työssään kohtaavilta ammattilaisilta, miten he voivat. Mikä vie ja mikä tuo toivoa ja mielenterveyttä?
Päivi Rissanen, erityisasiantuntija, Mielenterveyden keskusliitto

11.10 Mistä ratkaisuja työpaikoille?
Tutkimustietoa sotealan ammattilaisten kokemuksista sekä työkaluja mielenterveyden tukemiseen työyhteisön arjessa.
Pauliina Mattila-Holappa, johtava asiantuntija, Työterveyslaitos

12.00 Keskustelua ja seminaarin päätös

Ilmoittaudu tästä

9.00–12.00
Harhat ja harhaluuloisuus

Harhaluuloisuushäiriöiden pääoireita ovat harhaluulot eli deluusiot. Niillä tarkoitetaan todellisuuden vastaisia, voimakkaita, jopa omaa hyvinvointia tai ympäristöä haittaavia uskomuksia.

Meillä jokaisella voi olla epäluuloisuutta, epätavallisia ja epätodellisia, jopa harhoja muistuttavia kokemuksia, harhaisuutta tai harhaluuloisuushäiriön oireita ilman, että harhaluuloisuushäiriön diagnostiset kriteerit vielä täyttyvät.

Mistä harhaluuloissa ja varsinaisessa harhaluuloisuushäiriössä siis on kyse? Mitä tiedetään esimerkiksi aistiharhoista, valeharhoista ja illuusioista? Millaisia harhaluuloisuushäiriöitä on, millä tavalla niitä diagnosoidaan, millaisia syitä ja sairauksia niiden taustalta löytyy ja miten niitä hoidetaan? Mitä ovat hoidon haasteet ja mistä ne johtuvat?

Pertti Rintahaka, LKT, lastenneurologian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri

12.00 Keskustelua ja seminaarin päätös

Ilmoittaudu tästä

13.30–16.30
Mielenterveysalan lakimuutokset ja käytännön työ

Mielenterveys- ja päihdepalveluja koskeva lainsäädäntö uudistetaan, ja muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Samaan aikaan valmistellaan myös muita mielenterveystyön sisältöön vaikuttavia uudistuksia, kuten hoitotakuun tiukennusta ja vammaispalvelulain kokonaisuudistusta. Tervetuloa kuulemaan, miten sote-palvelujen lainsäädäntöuudistukset vaikuttavat asiakkaan ja potilaan asemaan, käytännön työhön sekä palvelujen valvontaan.

  • Mikä muuttuu asiakkaan subjektiivisten oikeuksien näkökulmasta? Mitä työntekijän, palvelun tuottajan, asiakkaan ja omaisen tulisi tietää?
  • Miten muuttuvat palvelupolut ja palveluihin pääsy? Pärjääkö asiakas nykyistä paremmin palveluviidakossa?
  •  Miltä uudistus näyttää valvojan näkökulmasta? Miten lainsäädännön toteutumista jatkossa valvotaan?

16.30 Keskustelua ja seminaarin päätös

Ilmoittaudu tästä

13.30–16.30
Miksi syöminen on niin vaikeaa? Asiaa syömishäiriöistä

13.30 Syömishäiriöiden yleisyys, monimuotoisuus ja samanaikaiset sairaudet
Syömishäiriöt Suomessa ja maailmalla. Katsaus diagnooseihin, niiden muutoksiin (Arfid, BED, OSFED, UFED) sekä samanaikaissairastavuuteen.
Yasmina Silén, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, syömishäiriötutkija

14.15 Tauko

14.20 Syömishäiriö ja elämä
Todellisuus diagnoosien takana. Mistä kaikesta muusta on kyse kuin syömisestä ja painosta ja miksi niistä silti eniten puhutaan?
Katri Mikkilä, asiantuntija & Johanna Rapo, kokemuspuhuja, Syömishäiriöliitto SYLI ry

15.30 Tauko

15.40 Työvälineenä ammattilaisen oma ruokasuhde
Ruokasuhdetyöskentelyn työkalut. Miten mallintaa hyvää, välttää arvottamista ja hyödyntää omaa ruokasuhdetta toisen tukemisessa?
Sanna Talvia, kotitaloustieteen yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

16.30 Keskustelua ja seminaarin päätös

Katso hinnat ja ilmoittaudu mukaan

Tutustu tiistain 22.11. ohjelmaan

Palaa etusivulle >