Hyppää sisältöön

Yleisöohjelma

Kaikille avoimet ja maksuttomat yleisöluennot järjestetään jälleen tiistaista torstaihin. Tervetuloa kuulemaan asiantuntijoita, tutkimustietoa ja supersuosittuja omakohtaisia Minun kokemukseni -puheenvuoroja! Livepäivien tallenteet katsottavissa sunnuntaihin 27.11. saakka!

Ohjeita luennoille osallistumiseen!
Astu suoraan luentosaliin!

Torstai 24.11.

På torsdagen är det ett anförande på svenska.

12.00
Min erfarenhet: Min väg från svår depression till idag  

Kaj Collin berättar i sitt anförande om vilka saker som har hjälpt honom att återhämta sig och bibehålla sitt nuvarande välmående.

Föreläsare är erfarenhetsledare, kursplanerare, träningskoordinator, kursansvarig Kaj Collin.

Tiistain 22.11. yleisöohjelma

Huom! Tiistain luentojen tallenteet päivittyvät sivulle torstaina 24.11.

Mielenterveysmessujen ensimmäisen päivän yleisöohjelman teemana on kohtaaminen. Miten mielenterveyden ongelmat voi kohdata esimerkiksi työpaikalla, perheessä tai parisuhteessa? Mistä tunteet kertovat? Mitä on rakentava vuorovaikutus ja arvostava kohtaaminen? Miten tulevat lakimuutoksen vaikuttavat itsemääräämisoikeuteen ja täten kuulluksi tulemiseen?

10.0010.45 
Messustudio – puhutaan mielenterveydestä 

Kolmen vartin livelähetys Helsingin messustudiolta esittelee päivän ajankohtaisia asiantuntijoita ja messuvieraita.

Mielen hyvinvointi työelämässä
Vieraina Päivi Rissanen, erityisasiantuntija, Mielenterveyden keskusliitto,  Pekka Sauri, Mielenturvaa -verkoston ohjausryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Jaana Vastamäki, Sosiaali- ja terveysministeriö

Kiusaaminen ja sen ehkäisy
Vieraana erityisasiantuntija Riina Länsikallio Opetushallitus

Studioisäntänä ja juontajana toimii jälleen kulttuurin ja mielenterveyden ammattilainen Markus Raivio, ja studion avaa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaalakka.

11.00
Minun kokemukseni: Myös läheinen tarvitsee tukea

Kun yksi perheenjäsenistä sairastuu, se vaikuttaa koko perheeseen. Miten huomioida ja kohdata sairastuneen läheinen? Millaisia asioita läheinen voi kaivata rinnalla kulkijana? Entä millaisin keinoin läheinen voi tukea omaa jaksamistaan?

Puhujana kokemusasiantuntija Sanna Huhta

12.00
KeyNote: Miten itsemääräämisoikeus toteutuu uudessa lainsäädännössä?

Mielenterveys- ja päihdepalveluja koskeva lainsäädäntö uudistetaan, ja uusi laki astuu voimaan ensi vuoden alussa. Laissa määritellään myös ihmisten itsemääräämisoikeudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Vahvistuuko itsemääräämisoikeus uuden lain myötä asiakkaan tai hänen läheisensä näkökulmasta?

Puhujana Mielenterveyden keskusliiton lakimies Oskari Korhonen.

13.15
Tunteet kertovat: Kohti täydempää elämää 

Tunteet tarjoavat meille tärkeää tietoa. Kyky käsitellä myös epämiellyttäviä tunteita auttaa meitä toimimaan ja elämään täyttä elämää. Mutta entä jos tunteet ovat pelkkiä möykkyjä sisällä eikä niitä osaa nimetä?

Puhujina Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen sekä kokemusasiantuntija Mervi Harju-Panula. 

14.15
Minun kokemukseni: Kyllä miehetkin puhuvat tunteista 

On vanhanaikaista ajatella, että tunteet ja miehet eivät mahdu samaan lauseeseen. Sillä kyllä miehetkin puhuvat tunteista!

Puhujana kokemusasiantuntija Jooa Laakso.  

15.15–17
Bonusseminaari: Rakentava vuorovaikutus mielenterveyden tukena 

Kokemukset myötätuntoisesta yhteydestä itseen ja muihin voivat vaikuttaa mullistavalla tavalla elämäämme ja hyvinvointiimme. Rakentava vuorovaikutus mielenterveyden tukena -hankkeessa  opiskeltiin perusteellisesti näitä yhteyden rakentamisen taitoja.

Tilaisuudessa Suomen Moniääniset ry jakaa parhaat palat hankkeesta saaduista opeista. Luennolla pääsee kuulemaan myös koulutuksiin osallistuneiden kokemuksia ja testaamaan omia empatiataitoja harjoituksen avulla.
Lue lisää!

Hankkeen esittely: Annika Roihujuuri, toiminnanjohtaja, Suomen Moniääniset ry
Koulutukseen osallistuneiden puheenvuorot: Merja Kallio, Anni Tervonen ja Pasi Wallius Hankkeen tulosten arviointi: Sari Pitkänen, asiantuntija, MDI 

Keskiviikon 23.11. yleisöohjelma 

Mielenterveysmessujen toisen päivän yleisöohjelman teemana on mielen hyvinvointi ja arki. Millaista on arki, kun rinnalla kulkee syömishäiriö tai krooninen kipu? Sosiaalinen media koukuttaa helposti mutta miten se vaikuttaa ajankäyttöön, tunteisiin, kehonkuvaan ja sosiaalisiin suhteisiin? Millä tavoin talouden horjuminen voi vaikuttaa mielenterveyteen? Entä miten trauma voi näkyä arjessa ja miten sen kanssa voi elää?

10.0010.45 
Messustudio – puhutaan mielenterveydestä 

Kolmen vartin livelähetys Helsingin messustudiolta esittelee päivän ajankohtaisia asiantuntijoita ja messuvieraita.

Kulttuurin ja teatterin hyödyntäminen nuorten mielenterveystyössä
Vieraina Jaana Taskinen, ohjaaja, Q-teatteri ja Ursula Hallas, psykoterapeutti, teatteri-ilmaisun ohjaaja

Kampanjoinnilla vaikuttaminen
Vieraana Kalle Erkkilä, Mielenterveyspooli

Studioisäntänä ja juontajana toimii kulttuurin ja mielenterveyden ammattilainen Markus Raivio.

11.00
Velka-ahdistusta ja mielenterveysongelmia – velkajärjestelyvaihtoehdot auttavat selviytymään vaikeassa tilanteessa 

Velkaantumiseen ja velkajärjestelyvaihtoehtoihin liittyy useita myyttejä, jotka pohjautuvat vanhentuneeseen tai vääristyneeseen tietoon. Tällaiset myytit voivat vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten hakeudumme palveluiden pariin. Mitä olisi hyvä huomioida oman talouden muutostilanteissa, miten velkojen kanssa voi selvitä, millaisia erilaisia velkajärjestelyvaihtoehtoja on olemassa ja millä perusteilla niihin voi päästä? Entä millaisissa tilanteissa ja miten talous- ja velkaneuvonnan palveluihin kannattaa olla yhteyksissä?

Puhujina Elina Lindgren, talous- ja velkaneuvoja, Keski-Uudenmaan oikeusaputoimisto sekä kokemusasiantuntija Marika Rutanen. 

12.15
Kerro, kerro Instagram, ken on maassa kaunehin?

Miten sosiaalinen media vaikuttaa kehonkuvaamme? Entä miten oma kehosuhde ohjaa toimintaamme somen maailmassa? Luennolla pääset pohtimaan omaa kehonkuvaasi, somenkäyttöäsi ja niihin liittyviä riskejä. Saat myös konkreettisia ideoita ja keinoja oman kehosuhteen suojaamiseen somessa.

Puhujana erikoispsykologi, psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija Katarina Meskanen.  

13.15
Minun kokemukseni: Syömishäiriö

Puhujana kokemusasiantuntija Mikko Kinnunen. 

14.00
KeyNote: Somekoukku ja muita digiajan addiktioita  

Sosiaalisen median kanaviin hukkuu helposti tuntikausiksi. Mitä, jos some kaappaa arjen kokonaan? Onko kysymys huonosta itsekurista vai oikeastaan teknologian sääntelystä? Luennolla käsitellään sekä addiktiota designin keinoin että koeteltua itsesäätelyä. 

Puhujana Helsingin yliopiston apulaisprofessori Minna Rückenstein.

15.15
Kun kipu valtaa mielen  

Migreeni on paljon muutakin kuin pelkkää päänsärkyä – sillä on esimerkiksi todettu selkeä yhteys mielenterveyteen. Kipusairauden kroonistuessa myös mieli ottaa kovemmin osumaa. Miten krooninen migreeni voi siis vaikuttaa mielen hyvinvointiin? 

Puhujina Suomen Migreeniyhdistys ry:n kokemustoimija Anna Pursiainen ja kuntoutuskoordinaattori Sari Viitasaari.  

16.00
Minun kokemukseni: Miltä trauma arjessa tuntuu? 

Traumaattiset kokemukset voivat ilmentyä yllättäen ja ne tuntua oudoilta. Millaisissa hetkissä traumamuistot heräävät, miten ne näyttäytyvät arjessa ja miten niiden kanssa voi pärjätä?

Tiesitkö, että tammikuussa avautuu uusi itseopiskeltava, kaikille avoin ja maksuton trauma-aiheinen verkkokurssi? Kuulet tästä luennon alussa lisää.

Puhujana kokemusasiantuntija Ali El Fellah.

 

> Palaa etusivulle