Hyppää sisältöön

Yleisöohjelma

TIISTAI 19.11.2019

9.20
Askeleita arkeen ja luontoon
Aino-sali

Haluatko kohottaa kuntoa ja voida paremmin, mutta aloittaminen tuntuu vaikealta? Liikunta on yhteydessä sekä

psyykkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Tule tutustumaan helppoon 12 viikon kävelyohjelmaan. Samalla pääset kuulemaan myös luonnossa liikkumisen hyödyistä ja, siitä miten luonnossa liikkumista voisi lisätä.

Kati Rantonen, liikunta-asiantuntija, Mielenterveyden keskusliitto

11.45-12
Avajaiset ja Hyvän mielen lähettilään julkistaminen
Aalto-sali

12-12.45
Kenellä on oikeus voida hyvin? Kaikilla!
Aalto-sali

Itsearvostuksen ei pitäisi olla avaruustiedettä tai harvojen etuoikeus. Myötämielistä suhdetta itseen voi oppia, vaikka elämän matka olisi ollut rankka. Itsearvostus on toimintaa, jonka kautta omat omat rajat vahvistuvat, olo itseä kohtaan lempeytyy ja sisäinen turva syntyy. Kaikilla on lupa olla sellainen kuin on, ilman huonommuuden ja alemmuuden kokemusta. Tällöin oma elämänvoima alkaa vapautua kohti sitä, mikä omaa sydäntä kutsuu ja kiinnostaa.

Anna Taipale, kirjailija, kouluttaja

13-13.45
Rakas keho – miten opin hyväksymään itseni ja voimaan hyvin?
Aalto-sali

Kehonkuva ja sen haasteet vaikuttavat hyvinvointiin ja itsensä hyväksymiseen. Miten itseen voisi oppia suhtautumaan armollisemmpi ja kuinka omaa kehoaan voi oppia rakastamaan?

Luennolta pohditaan kehosuhdetta ja sitä miten omassa kehossa viihtyminen vaikuttaa hyvinvointiin ja mielenterveyteen sekä annetaan konkreettisia ajatuksia kehonkuvan työstämisen tueksi. kuva: Heidi Strengell

Katarina Meskanen, PsM, psykologi
Meskanen on pitkään kehonkuvaongelmien ja syömishäiriöiden parissa työtä tehnyt kliininen psykologi.

14-14.45
Pitäisikö painaa jo jarrua?
Tunnista työuupumuksen oireet ajoissa, ennen kuin romahdus suistaa elämän raiteiltaan
Aalto-sali

”Päässä sirisee ja töihin meneminen ahdistaa. Hiuksia lähtee, muisti pätkii, uni ei tule ja jatkuva flunssa vaivaa. Keho antoi meille monia hälytysmerkkejä, mutta emme osanneet ottaa niitä vakavasti.” Me Ex-suorittajat, Laura ja Susanna olemme käyneet läpi vakavan työuupumuksen ja selvinneet siitä. Tule kuuntelemaan kokemuspuheenvuoro työuupumuksesta ja siitä, miten sen kanssa voi elää ja miten siitä voi toipua.

Laura Ruotsalainen ja Susanna Tiljander, kokemusasiantuntijat, Ex-suorittajat

15-15.45
Minna – kokemusasiantuntijatarina taiteen keinoin
Aalto-sali

”Olin kuin nurkkaan ahdistettu, näännytetty eläin. Aloin jopa uskoa, että kaikki on minun vikaani ja olen itse aiheuttanut kaiken. Että minä olen se, joka on vainoharhainen niin kuin hän väitti”

Kokemusasiantuntija Minnan kokemustarina kertoo henkisestä ja fyysisestä parisuhdeväkivallasta ja sitä seuranneesta psyykeen hajoamisesta, aivovammasta ja post-traumaattisesta stressihäiriöstä. Pala palalta itsearvostus ja -kunnioitus sekä rakkaus elämään kuitenkin alkaa rakentua uudelleen.

Taiteen Sulattamo on kouluttanut ensimmäisenä Suomessa joukon kokemusasiantuntijoita jotka käyttävät taiteen menetelmiä kokemusasiantuntija tarinansa tukena.

Kesto: 40 minuuttia. Tarinan jälkeen on 15 minuutin mittainen yleisökeskustelu.

16-16.45
Kohonneet vaatimukset jyrää – lisää psyykkistä kapasiteettiä kolme
lla taidolla

Onko elämässäsi unettomuutta, ristiriitoja, uupumusta tai muuten elämä junnaa paikoillaan. Ehdit vain reagoida asioihin, mutta elämäsi ei kehity siihen suuntaan kuin tahdot. Kohonneet vaatimukset ovat vallanneet elämäsi. Koko ajan pitäisi olla tehokkaampi ja tuottavampi. Pitää erottaa valtavasta infotulvasta oleellinen, oppia jatkuvasti uutta, olla somessa, olla läsnä lapsille ja ystäville, huolehtia taloudesta, huomioida ilmastonmuutos jne.

Tarvitset lisää psyykkistä kapasiteettiä vallataksesi elämäsi takaisin. Sinä ohjaat elämääsi haluamaasi suuntaan. Olet töissä, kuntoutumassa tai  työtä hakemassa, näillä taidoilla saat arjen toimimaan Sinun eduksesi.

Jyrki Rinta-Jouppi, kouluttaja, Mielenterveyden keskusliitto

Tunnemuseo – ihmisiä Rauhassa
Näyttely Lappeenrannan taidemuseon Vihreässä makasiinissa kesällä 2019
Kuvan alkuperä: Etelä-Karjalan museo

16-16.45
Tunnemuseo – ihmisiä Rauhassa
Aino-sali

Audiovisuaalinen esitys mielisairaalamuistoista Rauhan sairaalassa 1920-luvulta vuoteen 2000. Mukana on mm. arkistokuvaa, kaitafilmiä 50-luvun sairaala-arjesta, tekstejä potilaslehdistä samalta ajalta ja kuvaa lakkautetusta sairaalamiljööstä nyt. Valokuva- ja videotyö: Hanna Koikkalainen, Marleena Liikkanen ja Irma Korhonen.

KESKIVIIKKO 20.11.2019

9.45-11.30
Omat avaimet -projekti nuorten aikuisten tukena – loppuseminaari
Alvar-audiotorio
*Otathan huomioon, että auditorio saattaa täyttyä. Auditorio täytetään saapumisjärjestyksessä.

Omat avaimet -projektin 2017-2019 eri työmenetelmien avulla nuoret aikuiset saavat tukea ja vahvistusta oman itsensä, minuutensa ja ajatustensa löytämiseen ja tunnistamiseen. Nyt on aika kertoa hankkeen kokemuksista ja uusista työmenetelmistä. Nuoret kokemusasiantuntijat kertovat monologeissaan omat tarinansa, jotka eivät jätä kylmäksi.

  • Aloitusvideo
  • Feenikset nousevat tuhkasta -monologi
  • Avaus: Päivi Huuskonen, kehitysjohtaja, Aspa-säätiö sr
  • Hevari- voimavaralähtöinen ryhmävalmennus, Anna Pöllönen ja Tuija Nissinen, voimavaravalmentajat
  • Masennuspäiväkirjat -monologi
  • Some-soppaa ja kohtaamisia, Johanna Kainulainen, voimavaravalmentaja
  • Yhteiskehittämällä kattavampia nuorten palveluja? Anne Kukkonen, projektipäällikkö
  • ”No mikäs tässä” -monologi
  • ”Kotoa kylille” – kohtaamisen merkitys ihmisten arjessa, Olavi Sydänmaanlakka, toiminnanjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto

10.25-10.55
Metsämieli maistiaiset – tietoisuustaidoilla hyvinvointia
Aino-sali

Lyhyt läsnäoloharjoitus valokuvien ja mielikuvien avulla. Harjoitus lisää mielensisäisiä, hyvinvointia tukevia taitoja. Harjoituksessa hyödynnetään Metsämieli-menetelmää, joka pohjaa mielentaitoihin ja luonnon hyvinvointivaikutuksiin.

Harjoituksen ohjaa Terhi Kimmelma-Paajanen, Mielenterveyden keskusliitto, Metsämieliohjaaja

11-11.45
Mies ja masennus
Aalto-sali

”Miehen tulee kestää ja pärjätä ilman toisten apua.” Voivatko tällaiset opitut uskomukset ajaa miehiä masennukseen ja estää saamasta asianmukaista apua? Miehenä voi nykyisin olla monella tapaa, mutta yhä edelleen monet miehet oireilevat psyykkistä kipuaan viinarallilla tai ylettömällä työnteolla. Masennus voi silloin jäädä huomaamatta. Miehiset mallit tarjoavat onneksi myös keinoja tulla toimeen masennusoireiden kanssa. Jukka Valkonen kertoo kirjastaan Mies ja masennus – paremman voinnin paluu.

Jukka Valkonen, sosiaalipsykologi, erityisasiantuntija, MIELI Suomen Mielenterveys ry

11-11.45
Tunnemuseo – ihmisiä Rauhassa
Aino-sali

Audiovisuaalinen esitys mielisairaalamuistoista Rauhan sairaalassa 1920-luvulta vuoteen 2000. Mukana on mm. arkistokuvaa, kaitafilmiä 50-luvun sairaala-arjesta, tekstejä potilaslehdistä samalta ajalta ja kuvaa lakkautetusta sairaalamiljööstä nyt. Valokuva- ja videotyö: Hanna Koikkalainen, Marleena Liikkanen ja Irma Korhonen.

12-12.45
Miten tunnelukot ohjaavat elämääsi?
Kuinka tulla toimeen hylätyksi tulemisen pelon kanssa?
Aalto-sali

Skeemat eli tunnelukot ovat kehittuneet lapsuuden aikana haitallisista kokemuksista. Aikuisuudessa ne kertautuvat ja vahvistuvat elämän kiemuroissa. Lapsuuden selvitymiskeinot aiheuttavat aikuisen ihmisen elämään jatkuvaa haittaa ja kärsimystä. Miten tunnistat tunnelukot ja miten hylkäämisen tunnelukko vaikuttaa ihmissuhteisiin?

Anneli Pohjola, kognitiivinen lyhyterapeutti, voimavarakeskeinen työnohjaaja, Avaamo

13-13.45
Toivottomasta tapauksesta tohtoriksi
Aalto-sali

Päivi Rissanen on käynyt läpi pitkän ja vaikean tien mielenterveyspotilaasta kuntoutujaksi ja lopulta oman sairautensa asiantuntijaksi. Sairastuttuaan vuonna 1994 hän oli seitsemän vuoden aikana yli neljäkymmentä kertaa psykiatrisessa osastohoidossa. Mikä on saanut uskomaan toipumiseen, kun kuntoutus on kestänyt vuosikymmeniä.

Päivi Rissanen, VTT, kokemusasiantuntija, kehittäjä-sosiaalityöntekijä, Mielenterveyden keskusliitto

14-14.45
Itsemääräämisoikeus; oikeudellinen toimintakyky ja ennakointi
Aalto-sali

Mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa? Mitä omaan hoitoon liittyviä asioita itsemääräämisoikeus sisältää? Mitä itsemääräämisoikeutta koskevia säädöksiä löytyy lainsäädännöstä? Luennon lopussa mahdollisuus yleisökysymyksiin.

Merja Karinen, lakimies, Mielenterveyden keskusliitto

15-15.45
Autismikirjon erityispiirteet
Aalto-sali

Autismikirjon ihmisten, esimerkiksi Asperger-henkilöiden ajattelu ja havainnointi rakentuu eri tavalla kuin muiden, neurologisesti tyypillisten, ihmisten. Autismikirjolla ilmenee usein vaikeuksina sosiaalisessa kommunikaatiossa, vuorovaikutuksessa ja joustavuudessa mutta myös vahvuuksina. Näiden piirteiden ilmenemiseen vaikuttavat neurokognitiiviset erityispiirteet, jotka tekevät autismikirjosta aivan erityisen tavan nähdä ja kokea maailmaa.

Pia-Maria Ala-Kihniä, sosionomi (yamk), järjestösuunnittelija, Autismiliitto ry

15-15.30 Tunnemuseo – ihmisiä Rauhassa
Aino-sali

Audiovisuaalinen esitys mielisairaalamuistoista Rauhan sairaalassa 1920-luvulta vuoteen 2000. Mukana on mm. arkistokuvaa, kaitafilmiä 50-luvun sairaala-arjesta, tekstejä potilaslehdistä samalta ajalta ja kuvaa lakkautetusta sairaalamiljööstä nyt. Valokuva- ja videotyö: Hanna Koikkalainen, Marleena Liikkanen ja Irma Korhonen.

Lisää ohjelmaa löydät sivun vasemmasta valikosta!

Tutustu näytteilleasettajien mielenkiintoisiin tietoiskuihin!

Palaa Mielenterveysmessujen etusivulle >