Hyppää sisältöön

Itsetuhoiset ajatukset tai läheisen itsemurha

Tunnetko tai tunteeko läheisesi voimakasta epätoivoa, jonka lievittämiseen ei tunnu enää löytyvän keinoja? Oletko tai onko läheisesi harkinnut itsemurhaa? Itsemurha ja itsemurhayritys on seurausta syvästä toivottomuuden kokemuksesta. Vaikka edessä tuntuisi olevan umpikuja, apua kuitenkin löytyy.

Sinulla on ehkä vaikea elämäntilanne, vakava sairaus tai raskaita elämänkokemuksia. Joskus kyseessä voi olla hetken mielijohde, erityisesti nuorilla. Itsemurhaa ei voida selittää yhdellä syyllä.

Sinun ei tarvitse hävetä sitä, jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet yrittänyt itsemurhaa. Sinun ei myöskään tarvitse pelätä, että jos kerrot itsetuhoisista ajatuksistasi, sinut tuomittaisiin.

Puhu ajatuksistasi siitäkin huolimatta, että se on vaikeaa. Ammattilaiset on koulutettu kuuntelemaan ja auttamaan sinua. Jos et halua puhua ammattilaiselle, kerro ajatuksistasi jollekin läheisellesi.

Keinoja selvitä on aina olemassa. Älä jää yksin!

Elämässä on hetkiä, jolloin seinä tuntuu olevan vastassa ja itsemurha näyttää ainoalta ratkaisulta. Keinoja selvitä on kuitenkin aina olemassa ja monien mahdottomalta tuntuvien asioiden selvittelyyn saa apua.

Älä jää yksin, sillä apua on saatavilla!

Kun pelkäät läheisesi puolesta

Jos läheisesi kertoo halustaan kuolla, on luonnollista järkyttyä. On ahdistavaa seurata vierestä läheisen epätoivoa.

Osoita huolenpitoa kuuntelemalla ja kysymällä, miten hän voi. Uskalla myös kysyä suoraan kuolemantoiveista ja itsemurhasuunnitelmista. Mitä konkreettisempia suunnitelmat ovat, sitä suuremmassa riskissä läheisesi on.

Uskalla kysyä suoraan.

Rohkaise läheistäsi hakemaan apua tai hakekaa sitä yhdessä. Kerro läheisellesi, ettei hänen tarvitse selvitä yksin.

Voi myös olla niin, että läheisesi ei suostu puhumaan eikä hakemaan apua. Pidä kuitenkin huolta omasta jaksamisestasi ja hae itsellesi apua. Myös sinä tarvitset tukea jaksaaksesi vaikeassa elämäntilanteessa.

Mahdollisia hälytysmerkkejä

 • Aiempi itsemurhayritys
 • Voimakkaat itsetuhoiset ajatukset ja puhe
 • Itsensä vahingoittaminen
 • Lähipiirissä tapahtunut itsemurha/itsemurhayritys
 • Konkreettiset itsemurhasuunnitelmat (miten, missä, milloin)
 • Vakavat mielenterveyden häiriöt
 • Pitkäaikaiset, etenkin kroonista kipua aiheuttavat sairaudet
 • Päihdeongelmat
 • Vaikeat elämänkriisit
 • Vetäytyminen, erakoituminen

On myös hyvä muistaa, että aina mitään edellä mainituista hälyytysmerkeistä ei ole.

Läheisen itsemurha – miten selvitä?

Vuonna 2021 itsemurhan kautta kuoli 747 henkilöä. Keskimäärin itsemurhia tehdään 2-3 päivässä. Aihe koskettaa kaiken ikäisiä ihmisiä sukupuoleen tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta. Jokaisen itsemurhan tehneen ja itsemurhaa yrittäneen ympärillä on läheisiä ihmisiä, joille tilanne on shokki.

Läheisesi itsemurha ei ole sinun syysi.

Läheisen itsemurha järkyttää syvästi ja sen käsittely vie voimia ja aikaa. Olet saattanut elää jo pitkään menettämisen pelossa. Itsemurha voi myös tulla täytenä yllätyksenä, sillä ajatukset ja tunteet eivät aina näy ulospäin.

Ehkä tunnet ahdistavaa syyllisyyttä ja mietit, olisiko sinun pitänyt huomata ja älytä jotain.

Läheisesi itsemurha ei ole sinun syysi vaan on aina ihmisen oma epätoivoinen ratkaisu. Muista, että kaikkia itsemurhia ei kyetä mitenkään estämään.

Rakkaan ihmisen itsemurhan aiheuttama trauma ja suru on riski myös sinulle. Ota vastaan kaikki mahdollinen läheisten ja ammattilaisten apu. Kriisiapu ja usein myös muiden saman kokeneiden kanssa keskustelu auttavat pääsemään yli pahimmasta.

Sinulla on oikeus surra omalla tavallasi ja tahdissasi. Suurinta osaa auttaa puhuminen. Jotkut saavat helpotusta ilmaisemalla tunteita esimerkiksi toiminnan, kuten liikunnan tai taiteen avulla.

Vaikka tuntisit oman elämäsi pysähtyneen läheisesi itsemurhaan, sinun on mahdollista toipua. Suru jättää jälkensä ja kaipaus kulkee kumppanina läpi elämän, mutta jonain päivänä pystyt muistelemaan rakasta läheistäsi ilman raastavaa tuskaa.

Mistä apua?

Välitön apu

 • Jos sinä tarvitset tai läheisesi tarvitsee välitöntä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112.
 • Voit ottaa yhteyttä ammattiauttajiin menemällä terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle, sairaalan ensiapuun tai psykiatriseen päivystysyksikköön.

Muita auttavia tahoja

Vertaistuki läheisille

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.