Hyppää sisältöön

Talousvaikeudet ja velkaantuminen

Taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppailu on paljon yleisempää kuin mitä ajatellaan. Siihen nähden miten moni suomalainen kärsii maksuvaikeuksista tai elää velka-ahdingossa, asiasta puhutaan yllättävän vähän.

Jos taloudellinen tilanteesi ahdistaa sinua iltaisin, niin tiedä, ettet ole yksin. Noin puolella miljoonalla suomalaisella on asioita ulosotossa vuosittain ja huomattavasti useammalla on vaikeuksia selviytyä päivittäisistä menoista ja laskuista.

Taloudellinen ahdinko voi seurata yllättävästä kriisistä.

Taloudellinen ahdinko johtuu eri syistä

Taloudellinen ahdinko voi johtua monesta eri syystä: sen aiheuttajana voi olla pitkäaikainen pienituloisuus, joka taas juontaa juurensa esimerkiksi siitä, että joutuu jäämään töistä pois paljon ennen kuin oli suunnitellut. Taloudellinen ahdinko voi seurata myös elämässä tapahtuneesta yllättävästä kriisistä. Kukaan ei liene eroa rikkaampana. Olipa tie ollut millainen hyvänsä, velkojen ja rahanpuutteen aiheuttama ahdistus voi olla kalvava ja jokainen meistä haluaisi elää elämäänsä huolehtimatta rahasta.

Hae apua ammattilaiselta

Raha- ja velka-asioihin voi ja kannattaa hakea apua ammattilaisilta. Nämä palvelut ovat maksuttomia ja saat juuri omaan tilanteeseesi sopivia neuvoja. Usein oman tilanteen selvittäminen ammattilaisen kanssa keventää oloa, ainakin tiedät tarkalleen mikä tilanteesi on. Ja se ei useinkaan ole niin paha, kuin olet kuvitellut.

Tilanteesi ei useinkaan ole niin paha kuin olet kuvitellut.

Velkatilannetta on myös mahdollista järjestellä, kunhan vain hetki on oikea. Tämä tarkoittaa sitä, että jaksat itse lähteä hakemaan apua, selvitellä velkoja, soitella velkojille ja käydä läpi omat menosi ja tulosi. Ammattilainen auttaa sinua, mutta loppujen lopuksi sinulla pitää olla voimavaroja ja motivaatio hoitaa asioita. Velkojen selvittäminen ei ole rakettitiedettä ja onnistut siinä kyllä, mutta tarkka pitää olla. Et halua maksaa velkoja, jotka ovat vanhentuneet tai joista et ehkä ole vastuussa ja sen vuoksi tarvitset motivaatiota ja voimavaroja.

Puhu läheisille ja kerää tärkeät paperit kasaan

No mistä liikkeelle? Olethan puhunut asiasta läheisillesi? Kerro ja juttele, se helpottaa. Yksin kannettuna asiat tuntuvat aina kurjemmilta. Kerää ympärillesi tukijoukkoja. Ja muista, että syyllisyyden tai häpeän tunteminen joutaa syrjään, sinä et ole ainoa.

Sitten, ala kerätä tärkeitä papereita: tulotietoja, menoja ja laskuja.

Ota yhteyttä velka-asioiden ammattilaiseen. Talous- ja velkaneuvontaa tarjoavat oikeusaputoimistot. Lisäksi Takuusäätiö auttaa ilmaisessa neuvontapuhelimessaan. Voit kartoittaa oman tilanteesi ja mahdollisuutesi yhden puhelun aikana.

Jos päädyt hakemaan järjestelyä, varaudu siihen, että se kestää. Sekä hakeminen että järjestely kestävät kauan. Joskus hyvä ratkaisu voi olla myös se, että antaa asioiden olla. Sen takia oman tilanteen kartoittaminen ammattilaisen kanssa kannattaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.