Hyppää sisältöön

Ennakkoasenteet johtuvat epätietoisuudesta

27-vuotias iisalmelainen Miika sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hän vastasi Mun elämä, hyvä elämä -mielenterveysviikon teemakysymyksiin.

Mikä on auttanut sinua sairautesi kanssa?

Minua on auttanut hyvä tukiverkosto, johon kuuluu perhe, ystävät ja avovaimo. Heidän avullaan olen jaksanut mennä elämässä eteenpäin ja saanut voimaa huonoina hetkinä. Tasapainoiseen elämään minua on auttanut sopiva lääkitys ja Aspa-palvelut. Liikuntaharrastukset ovat myös auttaneet minua saamaan ajatuksiani muualle, niissä kun joutuu keskittymään vain urheilemiseen.

Mielenterveyden keskusliitto, Tarinoita elämästä

Mikä on mielestäsi suurin ongelma mielenterveyskysymyksissä?

Ennakkoasenteet mielenterveyteen liittyvissä asioissa on edelleenkin suuri ongelma Suomessa. Minun mielestäni tämä johtuu ihmisten epätietoisuudesta – mielenterveyden häiriöitä ei tunneta. Itse olen esimerkiksi joutunut avaamaan paljon sitä, mitä kaksisuuntainen mielialahäiriö tarkoittaa. Ihmisten pitäisi lisätä omaa tietoaan mielenterveydestä ja siitä tulisi puhua enemmän avoimesti.

Mikä pitää sinun mielesi kunnossa?

Minulle on tärkeää, että arkeni on tasapainossa jokaisen osa-alueen suhteen. Arkeeni kuuluu avovaimon kanssa yhdessä oleminen, ystävien tapaaminen, lentopallon ja salibandyn pelaaminen ja normaalit kotityöt, eniten pidän ruuanlaitosta. Tykkään myös tehdä töitä ja haaveena olisikin, että saisin pidempiaikaisen työpaikan.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.