Hyppää sisältöön

Olen kääntänyt vaikeudet voimavaroiksi

23-vuotias Titta Mykkänen sairastui vaikeaan masennukseen 17-vuotiaana. Hän vastasi Mun elämä, hyvä elämä -mielenterveysviikon teemakysymyksiin.

Mikä on auttanut sinua sairauden kanssa?

Yksi suuri asia on ollut, että olen opetellut tuntemaan itseni hyvin. Tunnen omat vahvuuteni, mutta myös ne asiat, joissa minulla on kehitettävää. Olen onnistunut kääntämään vaikeudet ja haasteet voimavaroiksi, joilla voin auttaa muita samankaltaisten ongelmien kanssa kamppailevia, ja sitä kautta olen löytänyt omaan elämään uuden suunnan. Huonoimpina hetkinäni minua auttoi musiikin kuuntelu ja ajatusteni kirjoittaminen.

Mielenterveyden keskusliitto, Tarinoita elämästä

Mikä on mielestäsi suurin ongelma mielenterveyskysymyksissä?

Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet minun mielestäni huomattavasti. Osaa selittää varmasti se, että niistä puhutaan avoimemmin kuin ennen. En kuitenkaan usko, että tämä selittää kaikkea. Meillä on paljon lapsia ja nuoria, jotka voivat huonosti eikä esimerkiksi koulussa ole riittävästi tukea tarjolla. Ongelmat kotona, oppimisvaikeudet ja kiusaaminen esimerkiksi ovat monen nuoren arkipäivää, ja monesti tuki on riittämätöntä ja ongelmiin ei osata puuttua ajoissa tai oikealla tavalla. Monesti ongelmat pääsevät kasaantumaan, jolloin niihin on jo vaikeampi puuttua ja nuori on vaarassa syrjäytyä. Olisi tärkeää luoda monipuolisia kuntoutuspolkuja ja mahdollisuuksia nuorille löytää oma tie elämässä.

Mikä pitää sinun mielesi kunnossa?

Minulle on tärkeää, että elämä on tasapainossa ja arjessani on rutiineja. Pidän siitä, että päivääni kuuluu riittävästi erilaista tekemistä ja sosiaalisia kohtaamisia, mutta tiedän myös tarvitsevani riittävästi lepoa ja omaa rauhaa, jotta voin toteuttaa itseäni. Minulle tärkeää tällä hetkellä on perhe ja ystävät, joista saan arkeeni voimaa. Uudenlaista sisältöä elämääni tuo myös kokemusasiantuntijana toimiminen ja toisten ihmisten auttaminen, mikä on auttanut myös minua itseäni. Olen myös uudestaan aloittanut maalaamisen, joka on täysin minun oma hetkeni ja jota kautta voin purkaa omia ajatuksiani ja tunteitani.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.