Hyppää sisältöön

Maksuton vertaistukipuhelin

Vertaistukipuhelin: 0800 177599

  • Arkisin klo 10–15
  • Langan päässä mielenterveysongelmia itse kokenut ihminen, joka tietää, mistä puhut
  • Ilmainen!

Maksuttomaan vertaistukipuhelimeen vastaa mielenterveydenongelmia itse kokenut ihminen, joka on hetkessä läsnä juuri sinua varten.

Vertaistukipuhelimessa yhdistyvät kolme vahvaa tunnetta: kuulluksi tuleminen, läsnäolo ja valon pilkahdukset. 

Mielen oireillessa tuen saaminen toiselta saman kokeneelta ihmiseltä on merkityksellistä. Soita meille, kun kaipaat ymmärrystä ja toivoa hetkeesi. 

Vertaistukipuhelimesta saat apua ja tukea, kun olet kosketuksissa psyykkisten ongelmien tai sairauden kanssa, etkä vielä tiedä, mitä siitä kaikesta ajattelisi. Vertaistuki auttaa jäsentämään ajatuksiasi, sekä sanoittamaan sitä, millä sanoilla asioista puhuisi. Omista tuntemuksista puhuminen ihmiselle, joka on kokenut samankaltaisia asioita, tuo toivoa.

Psyykkinen sairaus ja sen tuomat oireet voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita: pettymystä, ahdistusta, alakuloisuutta, avuttomuutta, hätää, epätoivoa ja epävarmuutta, katkeruutta, lohduttomuutta. Voit soittaa vertaistukipuhelimeen juuri niiden tunteiden kanssa, joita sinulla on. Vertaisillamme on kokemusta ja ymmärrystä monenlaisten tunteiden käsittelystä, ja vaikka sairaus ja tilanteet eivät olisikaan samoja, vertaisen kanssa tulet ymmärretyksi helpommin. 

Puhelun aikana ymmärsin, että en ole ainoa ihminen koko maailmassa näiden tunteideni kanssa.

Ymmärrystä ja apua myös läheisille ja ammattilaisille

Vertaistukipuhelimemme on auki arkisin kello 10–15. Langan toisessa päässä on koulutetut, mielenterveyden ongelmien kanssa elävät, psyykkisen sairauden ja siitä toipumisen kokeneet ihmiset, joilla on kyky puhua asioista, joista suurin osa ihmisistä ei osaa puhua. Keskustelu vertaisen kanssa auttaa ymmärtämään, että et ole yksin tai ainoa kokemustesi kanssa.

Jos koet itselläsi tai läheiselläsi epämääräistä psyykkistä oirehdintaa, voit soittaa meille ja jutella havainnoistasi. Soittaaksesi et tarvitse mitään valmiita kysymyksiä, pelkkä tunne riittää.

Vertaistukipuhelimeen voivat soittaa myös mielenterveysalalla työskentelevät ihmiset. Vertaisemme auttavat hahmottamaan asiakkaasi kokemuksia. Voit kysyä kokemuksia esimerkiksi siitä, mikä on auttanut kuntoutumisessa, millainen merkitys keskusteluryhmillä tai mielekkäällä toiminnalla on ollut, tai mikä merkitys on ollut omaisten mukaan ottamisella hoitokeskusteluihin. Vertaisemme kertovat mielellään ajatuksiaan hoitoon liittyvistä kokemuksistaan.

Asioista ja tuntemuksista puhuminen ihmiselle, joka on kokenyt samankaltaisia asioita, tuo toivoa. Läheiselle vertaisen kanssa puhuminen tuo ymmärrystä tilanteeseen.

Jos kaipaat apua esimerkiksi tukiin, sosiaaliturvaan tai etuuksiin liittyen, voit soittaa valtakunnalliseen mielenterveysneuvontaan, jossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisemme auttavat sinua.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.