Hyppää sisältöön

Työelämä ja mielenterveys

Työympäristöllä on suuri merkitys työpaikan viihtyvyyteen ja työhyvinvointiin. Jokainen voi omassa työyhteisössään vaikuttaa siihen, millaiseksi työympäristö muodostuu. Tehdään työelämäkulttuurista parempi kohtaaminen kerrallaan.

Vielä viisi vuotta romahdukseni jälkeen olin tosi varoivainen siitä, kenelle kerroin romahduksestani. Tänä päivänä näen kokemukseni merkityksellisenä – kokemus on avartanut ja tuonut syvempää viisautta.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Mielenterveysongelmat eivät näy päällepäin

Vaikka mielenterveysongelmista puhutaan avoimemmin kuin koskaan aiemmin, mielenterveysbarometrin mukaan 51 prosenttia väestöstä ei kertoisi mielenterveysongelmistaan omalle työkaverilleen. On siis mahdotonta päällepäin tietää, koskevatko mielenterveysongelmat työpaikkaasi vai ei. Edes työnantaja ei välttämättä tiedä työntekijänsä mielentervesongelmasta, sillä 37 prosenttia väestöstä ei kertoisi mielenterveysongelmastaan omalle esihenkilölleen. On tärkeä muistaa, että mielenterveyden ongelmat eivät näy ulospäin.

Esihenkilöt, ja koko työyhteisö, voivat osaltaan vaikuttaa työelämän ja nykyisen työelämäkulttuurin muutokseen siten, että mielenterveysongelmiin sairastuvien ei tarvitsisi pelätä arvostuksensa, asemansa tai jopa työpaikkansa menettämistä. Tämä pelko on todellinen, sillä mielenterveysbarometrin mukaan jopa 60 prosenttia koko väestöstä ajattelee, että mielenterveyden ongelma voi johtaa noiden kolmen asian menettämiseen.

51 % väestöstä ei kertoisi mielenterveyden ongelmastaan työkaverilleen, eikä 37 % työnantajalleen. On siis virheellistä ajatella, etteikö mielenterveysongelmat olisi ajankohtaisia omalla työpaikalla, jos itse ei ole niistä kuullut.

Tehdään työelämästä parempi kohtaaminen kerrallaan

Työyhteisön merkitys positiivisen työilmapiirin luomisessa on suuri. Toisten kunnioittaminen, avoimmuus ja toisten kannustaminen ovat avaintekijöitä hyvän työilmapiirin luomisessa. Luottavaisessa työilmapiirissä on myös helpoo tarttua ongelmakohtiin ja tehdä toimia niiden ratkaisemiseksi. 

Kollegani suhtautuminen oli jollain tavalla niin helpottava. Se olikin sellainen, että kaikki järjestyy.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Esihenkilö voi lisätä avointa ilmapiiriä ottamalla esiin mielen hyvinvoinnin asiat tiimissään tai työyhteisössään. Mielenterveysongelmista puhuminen voi madaltaa työntekijöiden kynnystä ottaa oma hyvinvointi puheeksi työpaikalla ja toisaalta auttaa suhtautumaan työpaikalla esiintyviin mielenterveyden ongelmiin. Kaikissa mielenterveyshäiriöissä mahdollisimman varhainen avun saaminen on paras keino toipumisen mahdollistamiseksi.

Lue myös:

Tunnista työuupumus ajoissa

Tulosta tai lataa Mielenterveys_ja_työelämä_infograafi.

Mielenterveyden keskusliitto kampanjoi tänä vuonna paremman työelämän puolesta. Mikä on mielestäsi työelämässä suurin, yleisin tai ikävin mielenterveyteen liittyvä myytti työelämässä? Kerro kokemuksesi somessa #murramyytti ja osallistu keskusteluun!

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.