Hyppää sisältöön

Omat Avaimet: Tukea nuorille ja työikäisille, työkaluja ammattilaisille

Monia nuoria saattaa tulevaisuus, itsenäistyminen ja oman elämän rakentaminen ahdistaa. Varsinkin silloin, jos hän kokee mielenterveyden haasteita ja voimat ja jaksaminen ovat vähissä. Arkea voi olla vaikea saada sujumaan. Tilapäisesti kateissa voivat olla myös uskallus ja kyky kertoa omia mielipiteitä, vaikka asia koskisikin itseä. Samanlaisia haasteita voivat kokea myös vaikkapa työikäiset, lapsiperheet tai vammaiset, itsenäistymisen kynnyksellä olevat nuoret.

Omat avaimet -toiminta  yhdistää kahden toimijan ydinosaamista: Mielenterveyden keskusliiton voimavaravalmennuksen työmenetelmää, joka pohjautuu positiiviseen psykologiaan, ratkaisukeskeisyyteen ja toipumislähtöisyyteen sekä Aspan henkilökeskeistä työotetta, jossa tärkeintä on asiakkaan aito kohtaaminen ja kuuleminen. Lisäksi toiminta pohjautuu Omat Avaimet -projektissa (2017 – 2019) mallinnettuihin työmenetelmiin: Hevari – henkilökeskeinen voimavaravalmennus, yksilövalmennus ja yhteiskehittäminen.

Työvälineitä ammattilaisille

Hevari – henkilökeskeinen voimavaravalmennus on ryhmätyömetelmä, jossa käsitellään mm. voimavaroja, vahvuuksia, unelmia, arvoja ja ajatusvääristymiä kymmenen ryhmäkerran ajan. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry palkitsi Hevarin  Nuorisotyön menetelmä – tunnustuksella lokakuussa 2019. Nyt samaa ryhmätyömenetelmää jatketaan ja kehitetään Omat Avaimet -toiminnassa.

Koulutamme ammattilaisia henkilökeskeisen voimavaravalmennuksen eli Hevarin saloihin valtakunnallisesti. Mielellään tulemme kouluttamaan myös kutsusta!

Minuuden ja ajatusten löytymistä, voimien tukemista

Nuoret aikuiset ja työikäiset puolestaan saavat tukea ja vahvistusta oman itsensä, minuutensa ja ajatustensa löytämiseen ja tunnistamiseen voimavaravalmennuksessa. Kuka minä olen, miksi minä olen, mihin minä haluan mennä, kenen kanssa haluan toimia, mistä saan voimaa, mikä tuottaa minulle iloa?

Rohkeutta ja varmuutta, hyvää mieltä siitä että, olen pystynyt kääntämään vaikeudet voimavaraksi. Ettei ne ole olleet turhia. Vaikeudet on kasvattaneet minua ja niillä voi tehdä jotain hyvää.

Nuorten vertaistoimintaa

Osalle nuorista on tärkeää, että he kokevat pystyvänsä auttamaan muita nuoria. Tuemme heitä toimimaan ryhmänvetäjinä ja mentoreina toisille nuorille aikuisille. On tärkeää, että nuori saa jakaa oman tilanteensa, huolensa, ahdistuksensa ja ajatuksensa ihmisen kanssa, joka on käynyt läpi omalla kohdallaan samoja elämäntilanteita ja vaiheita. Vertaisuudessa ja kokemusasiantuntijuudessa on voimaa.

Nuorten näkökulmia palvelujärjestelmään

Lisäksi kehitämme toimivampaa palvelujärjestelmää nuorille, yhdessä nuorten itsensä ja ammattilaisten kanssa. Nuorten näkökulmat nousevat esille yhteis- ja vertailukehittämisenpajoissa, joissa nuoria kannustetaan ja tuetaan tuomaan esille omia mielipiteitään palveluista ja kertomaan kokemuksistaan.

Äijähevari ja muita uusia kohderyhmiä

Jo Omat Avaimet – hankkeessa ammattilaiset huomasivat, että ryhmätyömenetelmää voi helposti hyödyntää myös muiden kohderyhmien kuin nuorten kanssa. Näin menetelmää pilotoidaan 2020 aikana ns. Äijähevarissa 30-45 -vuotiaille miehille, jotka  tarvitsevat sosiaalista tukea. Vuonna 2021 kokeillaan hevaritoimintaa vammaisille, itsenäistyville nuorille ja 2022 toimintaan toivotaan mukaan lapsiperheitä, joista toisella vanhemmista on mielenterveyden ongelmia.

Kysy lisää

Hallinnoija: Aspa-säätiö

Toimintakumppanit: Aspa ja Mielenterveyden keskusliitto

Toiminta-alue: Ylä-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu

Rahoittaja: STEA

Kesto: 2020– 2022

  • Omat Avaimet, Mielenterveyden keskusliitto
  • Omat Avaimet, Mielenterveyden keskusliitto
  • Mielenterveyden keskusliitto

Voimaannuttavia työmenetelmiä nuorten kanssa työskenteleville

Mitä ovat ikkunatarinat, väripajat tai Väre-ryhmät? Tutustu mukaviin työmenetelmiin, joita hyödyntää nuorten kanssa.

Voimaannuttavia työvälineitä nuorten kanssa työskenteleville, Omat Avaimet

Lataa tästä käyttöösi: Voimaannuttavia työmenetelmiä

 

 

Yhteiskehittämisen konsepti: Nuoret mukana suunnittelemassa palveluita

Kuinka palvelut voidaan tehdä kohderyhmälle toimivaksi, ellemme kuuntele heidän näkemyksiään ja tar­peitaan, kysyttiin Omat Avaimet – projektissa. Palvelujärjestelmässä nuoret koetaan usein haasteellisina, koska heitä on vaikea tavoittaa tai he eivät sitoudu palveluihin.

Omat Avaimet  – projekti järjesti yhteiskehittämisen pajoja, joissa palveluita käyttävät nuoret ja sosiaalialan ammattilaiset vaihtoivat kokemuksiaan sosiaalipalveluista ja pohtivat yhteistyössä palveluiden haasteita ja ideoivat ratkaisuja. Nuoret eivät olleet näin palveluiden kohteena, vaan aktiivisina toimijoina ja kokemusosaajina ammattilaisten rinnalla.

Syntyi yhteiskehittämisen malli, josta ammattilaiset kokevat saaneensa uusia välineitä nuorten kanssa työskentelyyn. Samalla on edistetty eri palvelutahojen välistä yhteistyötä ja vaikutettu palveluiden helpompaan saavutettavuuteen.

Tunnekorteilla tunteiden tutkailua

Tunnetaidot ja niiden vahvistaminen ovat meille kaikille tärkeitä. Tunnetaitojen kehittäminen auttaa meitä ymmärtämään ja käsittelemään omia tunteitamme – mikä osaltaan lisää hyvinvointiamme.

Tunnekortit saattavat olla helppo ja mukava keino lähteä tutkailemaan tunteita.

Selaile tunnekorttivihkoa

Yksilövalmennus nuorille – ohjaajan opas

Työväline nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Yksilövalmennuksen tavoitteena on lisätä nuoren tietoisuutta hänen omis­ta vahvuuksistaan ja voimavaroistaan sekä luoda luottamuksellinen suhde ohjaajan ja nuoren välille. Valmennus on tarkoitettu 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka tar­vitsevat sosiaalista tukea asumisessa ja itsenäistymisessä sekä rohkaistumista että vahvistus­ta omassa elämäntilanteessaan.

Oppaan on tuottanut Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteinen Omat avaimet – projekti.

Mielenterveyden keskusliitto, Omat avaimet-projekti, yksilövalmennus

Harjoituksia vahvuuksiin, voimiin ja itsetuntemukseen

Yksilövalmennuksen oppaan voimia, vahvuuksien löytämistä ja itsetuntemusta käsittelevät harjoitukset voit halutessasi tulostaa käyttöön alta. Kukin harjoitus on omana tiedostonaan.

HEVARI: Ryhmämuotoista ohjausta nuorille aikuisille

Henkilökeskeisen voimavaravalmennuksen eli Hevarin ohjaajan opas on työväline nuorten aikuisten (18-29-vuotiaat) ryhmämuotoiseen ohjaamiseen. Tavoitteena on tukea oman identiteetin löytymisessä, sosiaalisten taitojen vahvistumisessa ja oman näköisen elämän toteutumisessa.

Opas sisältää ohjeet kymmenen ryhmäkerran ohjaamiseen harjoituksineen.

Oppaan on tuottanut ASPAn ja Mielenterveyden keskusliiton yhteinen Omat Avaimet – projekti.

HEVARI-harjoitukset

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.