Hyppää sisältöön

Kulttuurista voimavaroja elämään

Mielenterveyden keskusliitto kannustaa kohtaamisiin kulttuurin parissa, auttaa löytämään itselle sopivia luovia ilmaisukeinoja osaksi omaa arkea sekä tukee toipumisessa. Järjestämme vuosittain vaihtelevaa toimintaa kulttuurin ja taiteen eri aloilta erilaisin menetelmin ja teemoin.

Kulttuurista ja luovasta toiminnasta voi saada voimavaroja arkeen. Omien ilmaisukeinojen löytäminen avaa uusia tapoja käsitellä elämää ja kertoa omista tunteista ja kokemuksista. Taiteen avulla voidaan löytää uusia näkökulmia sellaisiin asioihin ja ilmiöihin, joita on muutoin vaikea käsitellä.

– Kun ihmisellä on keinoja ilmaista itseään, niin hänellä on mahdollisuus ja vapaus luoda oman näköistä elämää, sanoo kulttuurituottaja Nina Tuittu Mielenterveyden keskusliitosta.

Yli 95 % mielenterveyskuntoutujista pitää kulttuuria sopivana muotona mielenterveysongelmien selättämisessä.

– Mielenterveysbarometri 2021

Mielenterveyden keskusliitto tuo kulttuurihyvinvointia esiin mielenterveyden näkökulmasta sekä nostaa esille mielenterveysaiheita myös kulttuurin keinoin.

Liiton kulttuuritoiminnan keskeisiä tavoitteita ovat:

  • Tarjota mielenterveyden haasteita kokeneille mahdollisuuksia osallistua taide- ja kulttuuritoimintaan.
  • Tuoda esille kokonaisvaltaisesti kulttuurihyvinvointia mielenterveyden näkökulmasta sekä käsitellä mielenterveysaiheita kulttuurin keinoin.
  • Tuoda näkyviin, miten taide- ja kulttuuritoiminta edistää toipumisorientaation neljää osa-aluetta: toivoa, osallisuutta, toimijuutta sekä kohtaamista.
  • Kerätä kokemustarinoita kulttuurin voimauttavasta merkityksestä.
  • Vahvistaa kulttuurin osuutta osana paikallisyhdistysten mielenterveystoimintaa.

Taide- ja kulttuuritoiminnan kurssit

Tekemisen aloittaminen voi olla vaikeaa silloin, kun on mielenterveysongelmia. Järjestämme ohjattua kulttuuritoimintaa ryhmissä matalalla kynnyksellä. Osallistuakseen ei tarvitse olla aiempaa osaamista ja osallistumiseen riittää myös, että tulee paikalle. Jokainen tekee ja osallistuu omista lähtökohdistaan. Taide- ja kulttuuritoiminta on itseohjautuvaa, joten kun kurssilla on päässyt alkuun, voi luovan toiminnan hyvin pitää osana omaa arkea myös kurssin jälkeen.

Kulttuuritoimintamme on avointa heille, joilla on mielenterveysongelmia ja heidän läheisilleen. Lisäksi järjestämme aiheesta koulutuksia ammattilaisille ja olemme jäsenjärjestöjemme apuna ja tukena kulttuuritoiminnan järjestämisessä.

Kursseja tuotetaan yhteistyössä ammattitaiteilijoiden kanssa ja mukana on myös vertaisohjaajia. Luovia kursseja järjestetään monipuolisesti kulttuurin ja taiteen eri aloilta kuten kuvataiteet, valokuvaus, luova kirjoittaminen, käsityöt ja teatteri-ilmaisu.

Ajankohtaiset tiedot tulevista kursseista ja muista tapahtumista löydät tapahtumakalenterista.

Kulttuuritoiminta on saanut avustusta Taiteen edistämiskeskukselta. Mielenterveyden keskusliitto on Kulttuurihyvinvointipoolin perustajajäsen.

Lisätietoja:
Kulttuurituottaja Nina Tuittu, 040 723 8682, nina.tuittu@mtkl.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.