Hyppää sisältöön

It's Heavy - kitarariffejä toivosta

Mielenterveyden keskusliiton vuoden 2023 kulttuuriteema on hevimusiikki. Kulttuurikummina vuoden aikana toimii raskaan musiikin parissa suuren osan urastaan tehnyt kitaristi ja tuottaja Erkka Korhonen.

In English – click here.

Siinä, että pääsee itse soittamaan on parhaimmillaan hyvin terapeuttinen ja rauhoittava fiilis!
– Erkka Korhonen

Musiikki voi auttaa käsittelemään mielenterveyden aiheita, kanavoimaan tunteita ja ilmaisemaan itseään.  Hevigenre ei pelkää

Erkka Korhonen istuu penkillä betoniseinän edessä ja soittaa sähkökitaraa.
Kuva: Mika Pollari

tarttua aiheisiin ihmiselämän nurjaltakin puolelta. Vuoden 2023 aikana raskaaseen musiikkiin ja kitaransoittoon tutustutaan muusikko Erkka Korhosen johdolla kitarapajoissa, riffien teossa sekä Metalliliiteri-podcastissa.

It’s Heavy – Kitarariffejä toivosta

Kesällä 2023 järjestettiin kaikille avoin kitarariffi-showdown. Showdowniin lähetettiin 11 riffiä, jotka kokosimme collabvideolle. Video on katsottavissa alempana. Showdownin osallistujat saivat lisäksi palautetta riffeistään raskaan musiikin asiantuntijoilta, yhtenä heistä liiton kulttuurikummi, Northern Kings -kitaristi ja Raskasta Joulua -perustaja Erkka Korhonen. Muita palautteenantajia olivat hevitohtori ja tutkija Esa Lilja Stavangerin yliopistosta, sekä musiikintekijä, Mielenterveyden keskusliiton kehitysjohtaja Janne Jalava.

Näin Erkka kannustaa kaikkia musiikin pariin ja neuvoo alkuun riffien teossa:

Riffin tekemisessä vaikeinta on mielestäni aloittaminen. Ensimmäisen idean hyväksyminen on korkein kynnys, ja kun siitä pääsee yli niin homma helpottuu todella paljon. Jos lähdet tähän haasteeseen kannattaa pitää tämä mielessäsi!

Hyvä riffi on myös sellainen jonka voi laulaa tai hyräillä. Iron Man, Paranoid, Smoke On The Water… esimerkkejä on todella paljon. Voit jopa kokeilla laulaa ensin pohjan päälle ja kokeilla sitten siirtää ideaasi soittimelle. Muista että mikään idea ei ole lähtökohtaisesti liian huono kokeiltavaksi!

– Erkka

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Haluatko kokeilla riffien tekoa? Voit käyttää siihen alta löytyvää taustaa. Virittäydy oman riffin tekoon soittelemalla ensin Erkka Korhosen tekemää riffiä Heavy Hopes. Kuuntele alta tallenne Erkan soitosta ja lataa nuotit tästä.

It’s heavy -riffin tausta:

Lataa taustanauha itsellesi joko suoraan tästä tai Google Drivesta.

Erkka Korhosen riffi Heavy Hopes

Lisätietoja:

Nina Tuittu, kulttuurituottaja, Mielenterveyden keskusliitto
nina.tuittu@mtkl.fi

It's heavy

Yhteistyössä:

Rockway

Rockway.fi on kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu. Jo 150 000 suomalaista on opetellut soittamaan bändi-instrumentteja tai kehittänyt biisinkirjoitustaitoja ja harjoitellut laulamista Rockwayn avulla. Treenata voi missä vain, milloin vain omaan tahtiin.

Palvelusta löytyy on noin 15 000 opetusvideota kaiken tasoisille harrastelijoille yli sadalta eri muusikolta ja opettajalta.

Lunasta kahden viikon ilmainen kokeilu!

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.