Hyppää sisältöön

Kulttuurikummit

Mielenterveyden keskusliitolla on kulttuurikummeja, jotka tukevat ja kannustavat mielenterveysongelmia itse kokeneita ihmisiä kulttuurin pariin ja olemaan itsekin luovia. Kulttuurikummit ovat myös osallistuneet liiton toimintaan.

Irina Björklund

Irina Björklund makaa puunoksalla ja nojaa leukaa käteensä. Hänen takanaan köynnökset laskeutuvat kallion seinämältä.
Kuva: Jeanne Ihander

Sulje silmäsi ja muistele, tai kuvittele….

…miltä tuntuu kostea sammal paljaiden jalkojesi alla… auringon lämmittämä rantakallio selkääsi vasten… miltä tuntuu ja tuoksuu ikivanhan männyn kaarna… tai havunneulaset kuumana kesäpäivänä… miltä kuulostavat sadepisarat puiden lehtiin osuessa… lokkien kirkuna aikaisin aamulla… mustarastas kesäiltana… ukkosen jyrinä kaukaisuudessa… entä miltä näyttää täydellinen luonnonmetsä – sellainen, jossa haluaisit vaellella loputtomiin, istua vanhan kannon nokkaan ja rauhoittua… kuunnella villin luonnon viisautta?

Me ihmiset olemme alunperin luonnon lapsia. Oletko sinäkin huomannut, miten luonto rauhoittaa mieltä? Parantaa haavat, herättää aistit. Ainakin itse olen pienestä pitäen kokenut syvän yhtenäisyyden tunteen luonnon, ja sen villien asukkaiden kanssa. Metsälle, ja merelle voin kertoa kaikki huoleni. Puissa asuu kaikki se voima, rakkaus ja viisaus, jota tarvitsen. Kun painan käteni, tai selkäni vanhan puun runkoa vasten, tunnen, miten tuo voima siirtyy minuun; tuo juurien kautta maan syvyyksistä nouseva iki-voima. Latvojen kautta kerääntyvät auringonsäteet. Tämä voimavara on loputon, niin kauan kun on metsiä, ja täysin maksuton.

Avaa ovi luonnolle – astu sen helmaan rauhoittumaan. Tai istuta siemen ruukkuun ja seuraa sen maagista kehittymistä, kuuntele ja helli sen kasvua ikkunalaudallasi. Ota siitä henkinen valokuva. Miten näet itsesi kuvassa? Kirjoita sen kaveriksi haiku…siitä ihanan voimaannuttavasta tunteesta, mitä luonto sinulle tuo. Palaa mielessäsi aina tähän kuvaan ja tunteeseen, kun tarvitset voimaa. Ja jos vaan mahdollista…astu ulos ja ota vastaan luonnon loputon voimavara. Se on sinulle. Ja minulle. Meille kaikille.

Rakkaudella,

Irina

Irina esitti keväällä 2024 luovuuskutsun. Haikuja toipumiselle -kampanjassa tarkastellaan luontoa ja tunteita kuvien ja haikujen kautta. Lue lisää ja tutustu ohjeisiin.

Erkka Korhonen

Erkka Korhonen istuu betoniseinän edessä penkillä soittamassa sähkökitaraa.
Kuva: Mika Pollari

Riffin tekemisessä vaikeinta on mielestäni aloittaminen. Ensimmäisen idean hyväksyminen on korkein kynnys, ja kun siitä pääsee yli niin homma helpottuu todella paljon. Jos lähdet tähän haasteeseen kannattaa pitää tämä mielessäsi!

Hyvä riffi on myös sellainen jonka voi laulaa tai hyräillä. Iron Man, Paranoid, Smoke On The Water… esimerkkejä on todella paljon. Voit jopa kokeilla laulaa ensin pohjan päälle ja kokeilla sitten siirtää ideaasi soittimelle. Muista että mikään idea ei ole lähtökohtaisesti liian huono kokeiltavaksi!

– Erkka

Muusikko, kitaristi ja Raskasta Joulua -perustaja Erkka Korhonen aloitti kulttuurikummina vuonna 2023, jolloin kulttuuriteemana oli raskas musiikki. Vuonna 2023 järjestettiin kitarariffi-showdown. Katso showdowniin lähetetyt riffit YouTubesta.

Kyösti Mäkimattila

Kirjoittaminen on aina ollut itselleni kuin jonkinlainen portti tai kanava johonkin toiseen ulottuvuuteen. Mielikuvitus ja omat tosielämän kokemukset ovat saaneet viedä kirjoittavaa kättäni vapaasti. Jonnekin, jonka luomisessa itselläni on jokin rooli ja paikka.

Kirjoittaessani en juuri koskaan ole yksin, vaikka sitä yksin teenkin, sillä sieltä mielen sopukoista saan seuralaisia osaksi tarinoitani. Kutsunkin Sinua nyt tarttumaan rohkeasti kynään, kerro oma saagasi, tosi tai sepitteellinen, kirjoita pieni runo tai kokonainen eepos. Tänä erikoisena aikana juuri sanoilla on suuri merkitys, niiden asettelulla on aina vain tärkeämpi virka. Kaiken tämän kohinan keskellä nähdyksi tuleminen vaatii harkintaa ja viisautta sanojen sijoittelussa.

Ja vielä, vaikka kuinka tuntuisikin, että elämme pimeyden laaksossa, niin olen varma, että valo voittaa, eikä kauneus ole maailmasta mihinkään kadonnut.

Näillä mietteillä,

K.

Artisti Kyösti Mäkimattila tuli Mielenterveyden keskusliiton kulttuurikummiksi vuonna 2021.

Musiikilla ja runoudella on valtava rooli sekä ihmisten kuntoutumisessa että arjen kaunistamisessa.

– Kyösti Mäkimattila

Vuoden 2021 syksyllä järjestettiin Runo kasvaa lauluksi -kirjoituskilpailu, johon lähetetyistä runoista yhdestä Mäkimattila tekee laulun. Runojen lähettäminen kilpailuun on päättynyt.

Seela Sella

Näyttelijä Seela Sella
Kuva: Laura Malmivaara

Hyvät ystävät

”Muistakaa että sitä mitä olet kokenut, ei mikään mahti maailmassa voi ottaa sinulta pois. Se voi olla sinulle voima – herkkyys on voima.” 
Nämä sanat olen kirjoittanut itselleni joskus muistiin, kun työssä olen tarvinnut tukea. Nämä sanat haluan antaa teille ja ennen kaikkea herkkyys muuttuu vahvuudeksi – osaksi sinua.
Odotan avoimin mielin kirjoituksianne ja haluan lukea ne keskittyneenä ja tulkita ne näyttelijänä. Niistä voi saada irti mitä vaan.

Tavataan kirjeitse,  Seela

Näyttelijä Seela Sella on liiton ensimmäinen kulttuurikummi.

Kirjoittamisen kautta me lähestymme toinen toisiamme.

– Seela Sella

Vuonna 2020 Mielenterveyden keskusliitto järjesti Käännekohta-kirjoituskilpailun. Kilpailuun lähetetyistä teksteistä kuusi Sella luki podcastiksi. Voit kuunnella Käännekohta-podcastia Soundcloudissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.