Hyppää sisältöön

Pipo joka tuulelle

Pipo joka tuulelle kampanja tuo esiin käsitöiden tekemisen vaikutuksia mielen hyvinvoinnille ja kannustaa ihmisiä mielen hyvinvoinnin pariin käsillä tehden. Kampanja aikana syksyllä 2022 järjestettiin myös pipokisa sekä lankakeräys.

Käsitöiden tekemisellä tiedetään olevan monia positiivisia vaikutuksia mielialaan ja mielen hyvinvointiin. Käsityöhön uppoaminen tarjoaa rauhallisen tilan omille tunteille ja ajatuksille. Toisaalta keskittymistä vaativan työn tekeminen tyhjentää mielen muista ajatuksista. Työn edetessä on ilahduttavaa nähdä oma kädenjälki ja ajan mittaan taitojen kehittyminen, näin käsitöistä saa myös onnistumisen ja oppimisen kokemuksia.

Käsityötekniikoiden monipuolinen kirjo ja laaja vaikeusaste tarjoavat kaiken tasoisille harrastajille mahdollisuuden kokea onnistumisen iloa ja nauttia omien kättensä töistä. Tämä jos mikä on mielestäni omiaan lisäämään mielenkin hyvinvointia.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Mielenterveyden keskusliiton kulttuurituottaja Nina Tuittu on ilahtunut siitä, miten monet ovat kampanjan myötä löytäneet käsitöiden pariin. Käsityöt tuovat ihmisiä myös yhteen. Eri puolilla Suomea toimivissa mielenterveysyhdistyksissä on aktiivisia käsityöryhmiä, jotka kokoontuvat viikoittain. Ryhmissä voi jakaa käsitöiden iloa sekä saada ja antaa apua.

– Käsitöissä ihanaa onkin, kun voi oppia toisilta ja jakaa myös omaa osaamista ja innostaa toisia, Tuittu sanoo.

Olen jo lapsuudenkodissani oppinut käsitöiden tekemisen ilon ja elänyt siellä monenlaisten käsitöiden keskellä pienestä pitäen. Aika ei tule koskaan pitkäksi, kun on lankaa ja puikot saatavilla.

Kampanjan tuotteeksi valikoitui juuri pipo sen lämmittävän viestin takia.

Värikkäitä villalankoja kasassa ja koreissa.
Mielenterveyden keskusliiton toimistolle tuli yhteensä 45 kiloa lankalahjoituksia.

– Pidetään lempeästi huolta mielestä. Pipon kaltaista pehmeyttä me tarvitsemme itseämme ja ajatuksiamme kohtaan. Pipo joka tuulelle muistuttaa meitä hyväksymään kaikki tuulet, jotka elämässämme ja maailmassa puhaltavat, Tuittu sanoo.

Kampanjaan kuului myös mieltä lämmittänyt lankakeräys. Lankakeräyksiä järjestettiin mielenterveysyhdistyksissä ympäri Suomea. Pelkästään Mielenterveyden keskusliiton toimistolle Helsinkiin tuli 45 kiloa yksityisihmisten lahjoittamia lankoja. Siitä saisi tehtyä reilusti yli 400 paria aikuisten villasukkia. Liiton toimistolta langat jaettiin pääkaupunkiseudulla toimivien mielenterveysyhdistysten käyttöön. Myös muihin keräyspaikkoihin tuli mahtavia määriä lankaa.

Yhteistyössä Taitoliitto

Pipo joka tuulelle -kampanja on toteutettu yhteistyössä Taitoliiton kanssa. Taitoliitto muodostaa yhdessä 15 alueellisen Taitoyhdistyksen kanssa Taitojärjestön, joka on Suomen suurin käsityöalan toimija. Taitoliitto toimii käsityöalalla yhteiskunnan muutosten tuntosarvina, käsityökulttuurin puolestapuhujana ja asiantuntijana.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.