Hyppää sisältöön

Pipo joka tuulelle

Pipokisa on käynnissä 22.8.–17.10.2022. Voittaja julkistetaan perjantaina 18.11.2022 Tampereella Suomen Kädentaidot -messujen Taitolavalla.

Osallistu kisaan!

Kutkuttaako tarttua lankoihin ja puikkoihin? Oletko neuloosin valtaama? Osallistu pipokisaan! Neulo tai virkkaa pipo!

Käsillä tekemisellä on positiivisia vaikutuksia mielialaan. On ilahduttavaa nähdä oma kädenjälki työssä ja huomata kuinka omat taidot hiljalleen kehittyvät. Käsitöihin uppoutuminen tarjoaa rauhallisen tilan tarkastella omia tunteita ja ajatuksia.

Osallistu Mielenterveyden keskusliiton pipokisaan neulomalla tai virkkaamalla pipo, joka ilahduttaa ja lämmittää mieltä.

Pipokisan voittajat valitsee kolmihenkinen raati: Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Sanna Hyry, digiasiantuntija Esko Poutanen ja Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Kilpailuun ovat tervetulleita osallistumaan kaikki kädentaitajat, jotka haluavat tukea positiivista mielenterveyttä ja jakaa viestiä siitä, että aina on toivoa.

Voittajapiposta laaditaan sen tekemiseen ohje, joka julkaistaan Mielenterveyden keskusliiton sekä kisan yhteistyökumppanin Taitoliiton verkkosivuilla.

Kilpailuohjeet:

  • Neulo tai virkkaa pipo!
  • Pipon tulee olla omasta ideasta itse tehty.
  • Osallistua saa yhdellä pipolla.
  • Kisaan osallistutaan lähettämällä valokuva piposta. Ota valokuva niin, että kuvassa on mukana lappu, jossa lukee nimimerkkisi sekä päivämäärä.
  • Liitä sähköpostin mukaan erillinen tiedosto tai postin mukana kirjekuori, jossa on nimimerkkisi, oikea nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja muut yhteystiedot.
  • Lähetä kuva piposta viimeistään 17.10. sähköpostilla: toimisto@mtkl.fi, otsikko: Pipokisa tai postilla (oltava perillä 17.10.): Mielenterveyden keskusliitto, toimisto, Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki, kuoreen tunnus ”Pipokisa”.
  • Voittajapiposta laaditaan ohje, joka julkaistaan Mielenterveyden keskusliiton ja Taitoliiton verkkosivuilla. Lisäksi voittaja saa TAITO-lehden ja Tunne & Mieli -lehden vuositilaukset.
  • Mielenterveyden keskusliitolla on oikeus käyttää pipokisaan lähetettyjä kuvia viestinnässään omissa julkaisuissaan ja kanavissaan sekä julkaista kisan voittajamallin ohje.
  • Pipot pisteyttää esiraati ja voittajan valitsee kolmijäseninen raati: Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Sanna Hyry, digiasiantuntija Esko Poutanen ja Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.
  • Mielenterveyden keskusliiton työntekijät eivät voi osallistua kilpailuun.

Kilpailun jälkeen olemme yhteydessä voittajaan ja sovitaan, miten saamme laadittua ohjeet pipon tekemiseen. Halutessasi voit myös kirjoittaa ohjeen itse, mutta se ei ole välttämätöntä.

Silmukka kerrallaan

Mielenterveyden keskusliiton digiasiantuntija Esko Poutanen on innokas käsitöiden tekijä. Kuva: Nina Tuittu

Sanotaan, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka. Juuri sitä minulle merkitsee virkkaus ja neulonta. Kerran, ehkä noin kuusi vuotta sitten, masennuksen hallitessa elämää, aloin pohtia mikä olisi taito mitä en vielä osaa. Päätin opetella virkkaamaan ja neulomaan.

Jos olisin tavoitellut valmiita projekteja, olisi harrastus loppunut lyhyeen. Valmistuminen oli toissijaista. Jokainen silmukka oli askel eteenpäin. Askel parempaan käsialaan, parempaan lihasmuistiin, sujuvampaan tekemiseen. Jokainen silmukka tuntui siltä, että saan jotain aikaiseksi. Se oli mainio tunne!

Jos joku projekti jää kesken, ei se haittaa.
Jos lopputulos ei ole sellainen kun alun perin kuvitteli, ei se haittaa.

Jos ei ole tyytyväinen tuotokseen, ei se haittaa.

Kun kysytään, miten elefantti syödään, on vastaus pala kerrallaan. Juuri niin myös virkataan ja neulotaan. Silmukka kerrallaan.

Rohkeasti matkaan,
Esko, digiasiantuntija Mielenterveyden keskusliitolla

Neulomisintoa ilman kilpailua?

Eikö kilpailuun osallistuminen tunnu omalta, mutta haluaisit silti laittaa puikot heilumaan? Tutustu Karoliina Erkinjuntin suunnittelemaan Pipo joka tuulella -kampanjapipoon, ota ohje talteen ja tee oma versiosi!

Lue lisää ja tutustu ohjeeseen täällä!

Jos kaipaat tukea ja inspiraatiota neulomiseen, voit osallistua kaikille avoimiin Pipo joka tuulelle -verkkotyöpajoihin, joissa neuvoja ja vinkkejä jakavat liiton kulttuurituottaja Nina Tuittu ja digiasiantuntija Esko Poutanen. Tule mukaan tekemään käsitöitä mukavassa seurassa, omalta kotisohvalta käsin!

Lue lisää ja tule mukaan työpajoihin täältä!

Lahjoita ylimääräiset langat ja tarvikkeet lankakeräykseen!

Jäsenyhdistyksemme osallistuvat Pipo joka tuulelle -neulontaan omilla Neuloosi-pajoillaan. Pajojen toteutusta varten mielenterveysyhdistysten kotipaikkakunnilla järjestetään lankakeräyksiä, joihin voi lahjoittaa itselle ylimääräisiä tai ylijääneitä lankoja, puikkoja ja virkkuukoukkuja. Keräykseen kelpaavat niin uudet kuin jo aloitetutkin, hyvä kuntoiset lankakerät.

Kurkkaa mukana olevat yhdistykset ja keräyspaikat täältä!

Yhteistyössä Taitoliitto

Pipo joka tuulelle -kampanja on toteutettu yhteistyössä Taitoliiton kanssa. Taitoliitto muodostaa yhdessä 15 alueellisen Taitoyhdistyksen kanssa Taitojärjestön, joka on Suomen suurin käsityöalan toimija. Taitoliitto toimii käsityöalalla yhteiskunnan muutosten tuntosarvina, käsityökulttuurin puolestapuhujana ja asiantuntijana.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.