Hyppää sisältöön

Neuleohjeet: Aurinko nousee ja Pipo joka tuulelle

Neulo itse pipokisan voittanut Aurinko nousee -pipo tai Pipo joka tuulelle -kampanjapipo.

Aurinko nousee

Miehellä on päässään pipo, jossa on kuusimetsä kuvio ja keltainen tupsu.

Syksyllä 2022 järjestettiin osana Pipo joka tuulelle -kampanjaa pipokisa, jossa etsittiin mieltä lämmittävää ja ilahduttavaa pipoa. Kisaan osallistui 23 neulojaa ja virkkaajaa toinen toistaan hienommilla pipoilla, joista jokaiseen oli laitettu paljon työtä ja ajatusta.

Mielenterveyden keskusliiton ja Taitoliiton työntekijöistä muodostettu kolmihenkinen raati valitsi pipojen joukosta voittajaksi Ellen Tuomelan suunnitteleman ja tekemän Aurinko nousee -pipon.

Tuomela osallistui kisaan tyttärensä vinkistä. Hän kertoo kokeneensa kampanjan aiheen tärkeäksi ja halunneensa siksi osallistua kisaan. Luontoaihe pipoon tuli Tuomelan omasta mielipuuhasta, metsässä liikkumisesta. Siitä hän saa voimaa ja valoa ajatuksiinsa.

– Olen aina ihaillut kuusia ja niiden sitkeyttä kasvaa pimeyden keskeltä kohti valoa, Tuomela kertoo.

Käsitöiden tekeminen on Tuomelalle mieltä ilahduttavaa tekemistä, josta hän saa voimaa ja vireyttä.

– Se on hetki aikaa itselle ja omille ajatuksilleni, Tuomela kuvailee.

Raati ihastui Aurinko nousee -pipossa sen ideaan ja tarinallisuuteen siitä, miten aurinko nousee joka päivä.

Aurinko nousee -ohjeen löydät täältä!

Pipo joka tuulelle -kampanjapipo

Pipo tuulelle -kampanjan nimikkopipo lilan värisenä henkilön päässä, kuvattu ylhäältä päin. Pipossa on palmikkokuviota, iso tupsu ja käännetty resori.

Pipo tuulelle -kampanjan nimikkopipo vihreän värisenä henkilön päässä, kuvattu ylhäältä päin. Pipossa on palmikkokuviota, pieni tupsu ja käännetty harmaa resori.

Tekstiilisuunittelija ja Taito Lapin erikoisneuvoja Karoolina Erkinjuntti suunnitteli Mielenterveyden keskusliitolle kampanjapipon, joka kantaa myös kampanjan kanssa samaa nimeä. Pipo joka tuulelle -pipo on suunniteltu niin, että sen voivat tehdä niin aloittelevat neulojat kuin jo kokeneemmat konkarit.

Innoituksen malliin Erkinjuntti sai kampanjan nimestä Pipo joka tuulelle.

– Nimi on hauska! Halusin jotenkin saada tuulen näkymään pipossa, hän sanoo.

Tuuli näkyy pipon pinnassa silmukoiden rytmissä ja palmikoiden kaarissa.

– Se ei ole perinteinen kaksi-oikein-kaksi-nurin-resori vaan siinä toistuu 20 silmukan mallikerta. Lisäsin vielä palmikot, jotka tuovat pintaan elävyyttä.

Erkinjuntti muistuttaa, että ohjetta voi myös muuttaa itselle mieluisaksi.

– Jokainen valitsee tietysti mieluisen värin tai pipon voi tehdä vaikka raidallisena. Itse tykästyin kun tein reunan käänteen yhdellä värillä ja loppu pipon toisella. Myös tupsun koolla ja värillä voi leikitellä tai halutessaan sen voi jättää kokonaan pois.

Pipo joka tuulelle -ohjeen löydät täältä!

Silmukka kerrallaan

Mielenterveyden keskusliiton digiasiantuntija Esko Poutanen on innokas käsitöiden tekijä. Kuva: Nina Tuittu

Sanotaan, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka. Juuri sitä minulle merkitsee virkkaus ja neulonta. Kerran, ehkä noin kuusi vuotta sitten, masennuksen hallitessa elämää, aloin pohtia mikä olisi taito mitä en vielä osaa. Päätin opetella virkkaamaan ja neulomaan.

Jos olisin tavoitellut valmiita projekteja, olisi harrastus loppunut lyhyeen. Valmistuminen oli toissijaista. Jokainen silmukka oli askel eteenpäin. Askel parempaan käsialaan, parempaan lihasmuistiin, sujuvampaan tekemiseen. Jokainen silmukka tuntui siltä, että saan jotain aikaiseksi. Se oli mainio tunne!

Jos joku projekti jää kesken, ei se haittaa. Jos lopputulos ei ole sellainen kuin alun perin kuvitteli, ei se haittaa. Jos ei ole tyytyväinen tuotokseen, ei se haittaa.

Kun kysytään, miten elefantti syödään, on vastaus pala kerrallaan. Juuri niin myös virkataan ja neulotaan. Silmukka kerrallaan.

Rohkeasti matkaan,

Esko, digiasiantuntija Mielenterveyden keskusliitolla

Hei vasenkätinen! Videolta saat apua neulonnan aloittamiseen.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Yhteistyössä:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.