Hyppää sisältöön

Lisää liikuntaa arkeen

Mielenpiristystä, lisää jaksamista, onnistumisen kokemuksia, stressin poistoa, kunnon kohenemista, liikunnan iloa ja samalla sosiaalista kanssakäymistä. Mielenterveyden keskusliitto on myös liikuntajärjestö, jonka tavoitteena on lisätä mielenterveysongelmia kokevien ihmisten omaehtoista liikkumista arjessa ja tarjota siihen erilaisia mahdollisuuksia ja liikuntalajeja. Viikoittain aktivoimme 1500 – 2000 ihmistä liikkumaan eri puolilla Suomea, eri tavoin.

Me kaikki toki tiedämme, että liikunta kohentaa niin fyysistä kuntoa, terveyttä kuin psyykkistä jaksamista. Liikkumattomuudelle voi kuitenkin olla monia syitä. Mielenterveysongelmia kokevalle voi joskus kotoa lähteminenkin tuntua ylivoimaiselta. Häpeän tai ahdistuksen takia tavallisiin liikuntaryhmiin osallistuminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Tai olla taloussyistä liian kallista. Fyysinen kunto ja jaksaminen eivät ehkä riitä edes helppoihin kunto-ohjelmiin.

87 % suomalaisista on sitä mieltä, että liikunta sopii hyvin mielenterveysongelmien hoitamiseen.

Mielenterveysbarometri 2021

Mielenterveyden keskusliitto jäsenyhdistyksineen on erikoistunut huomioimaan näitä esteitä, aktivoimaan kaikkia mukaan ja kehittämään liikuntamuotoja myös kaikkein vähiten liikkuville.

Liikuntatoimintaa suunnittelee liikuntatyöryhmä, jonka jäsenet ovat pääosin itse mielenterveysongelmia kokeneita ihmisiä. Näin jäsenistön toiveet tulevat esille jo suunnitteluvaiheessa.

Kävelyä, kuntosalia, joogaa ja pallolajeja

Liitto kouluttaa jäsenistöstään liikuntavastaavia eli liikunnan vertaisohjaajia. Liikuntavastaavat puolestaan ovat perustaneet paikallisiin mielenterveysyhdistyksiin liikuntaryhmiä, joiden kautta on saatu lisää ihmisiä liikunnan pariin.

Mielenterveyden keskusliitto kouluttaa liikunnan vertaisohjaajia.

Mielenterveysyhdistyksissä harrastetaankin monipuolisesti mm. vesijumppaa, uintia, kävelyä, salibandya ja muita pallolajeja, tanssia, hiihtoretkiä, joogaa, kuntosalilla käyntiä ja erilaisia jumppia. Yhdistysten säännöllisesti kokoontuvat liikuntaryhmät ovat myös hyvä paikka tavata toisia samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja saada elämään uusia ihmissuhteita.

Maailman helpoimmat liikuntaohjelmat

Olemme tuottaneet kaksi erilaista, maailman helpointa liikuntaohjelmaa kaikkein vähiten liikkuville: Askeleita arkeen -kävelyohjelman sekä Askeleita luontoon -ohjelman luonnossa liikkumiseen.

Lisää liikuntaa arkeen, mutta lempeästi!

Liikuntakipinän saaneille taas on vuosittain kaksi valtakunnallista liikunnan suurtapahtumaa: Kulttuuri- ja yleisurheilupäivien yleisurheilukilpailut sekä palloilulajien mestaruusturnaus.

Mielenterveyden keskusliitto hyväksyttiin valtionapukelpoiseksi liikuntajärjestöksi 1996. Liikuntatoimintaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Liitto on Soveltava Liikunta Soveli ry:n jäsen.

Lisätietoja
Liikunta-asiantuntija Kati Rantonen, 046 920 6427, kati.rantonen@mtkl.fi

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.