Hyppää sisältöön

Skutsi kuulee – luonto-ohjelma nuorille aikuisille

Jokainen ansaitsee oman luontosuhteen. Sen muodostaminen ja luontoon meneminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, joskus siihen voi kaivata kaveria ja opastusta. Skutsi kuulee -ohjelmassa mielen hyvinvointia pohtivat nuoret aikuiset pääsevät tutustumaan luonnossa liikkumiseen, vahvistamaan mielen ja kehon hyvinvointia sekä rakentamaan omaa luontosuhdettaan.

Luonnolla on monia myönteisiä vaikutuksia ihmisen mielen ja kehon hyvinvointiin. Lyhytkin hetki luonnossa laskee sykettä ja verenpainetta sekä lievittää stressiä ja ahdistusta. Lisäksi luonnolla on ennaltaehkäiseviä vaikutuksia esimerkiksi yksinäisyyteen ja toisaalta se tarjoaa hektisessä maailmassa mahdollisuuden vetäytyä hiljaisuuteen.

Skutsi kuulee -ohjelma madaltaa kynnystä lähteä ulkoilemaan luontoon. Ohjelma on tarkoitettu 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita mielen hyvinvoinnista ja haluavat tutustua luontoon sekä sen mahdollisuuksiin vahvistaa hyvinvointia.

Yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa järjestämme tilaisuuksia tutustua luonnossa liikkumiseen ohjatusti ryhmässä tai yhdessä koulutetun vapaaehtoisen Luontolähetin kanssa.

Suomen kansallispuistoista ja retkeily- ja ulkoilualueilta löytyvät Skutsirastit sopivat omatoimiseen retkeilyyn. Skutsirastit ovat hyvinvointiharjoituksia, joiden ääreen voit reitilläsi hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan itseäsi ja ympäröivää luontoa. Rasteja on 21 eri puolilla Suomea, useimmat niistä päiväretkille sopivilla reiteillä, joista osa on myös esteettömiä.

Skutsi kuulee -ohjelma käynnistyi vuonna 2023. Pilottivuoden mahdollisti retkeily- ja ulkoiluvarusteisiin erikoistunut Partioaitta, joka myönsi ohjelmalle osan vuoden 2022 Ympäristöbonuksesta. Pilottivuonna mukana oli kuusi mielenterveysyhdistystä Forssasta, Kemistä, Kiuruvedeltä, Lahdesta, Oulusta ja Porista.

Ohjelma jatkuu STEA-tuella kolmivuotisena hankkeena, jonka aikana toiminta laajenee uusille alueille.

Lisätietoa Skutsi kuulee -ohjelmasta:

Sanna Manu
hanketyöntekijä
sanna.manu@mtkl.fi
040 536 8403

Kati Rantonen
Liikunta ja elintapojen asiantuntija
kati.rantonen@mtkl.fi
046 920 6427

Terhi Kimmelma-Paajanen
Kuntoutussuunnittelija
terhi.kimmelma-paajanen@mtkl.fi
040 572 9119

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.