Hyppää sisältöön

Taklaa stigma -kampanja

Taklaa stigma -kampanja haluaa poistaa mielenterveysongelmien aiheuttamaa stigmaa: sen aiheuttamaa häpeän tunnetta, joka johtaa mielenterveysongelmia kokeneen osallisuuden heikkenemiseen sekä mielenterveysongelmiin liittyviä ennakkoluuloja, jotka vaikuttavat osallistumisen mahdollisuuteen.

 

“Meillä Suomessa mielenterveysongelmista puhuminen on päässyt siihen pisteeseen, että voimme myöntää, että mielenterveysongelmia on paljon ja ihmiset kertovat avoimesti mielenterveysongelmiin liittyvistä diagnooseistaan. Emme kuitenkaan ole päässeet diagnoositasolta yhtään eteenpäin, ja se on pahasti leimaavaa. Ihmisen elämään liittyy niin paljon muutakin kuin diagnoosi, ja mielenterveyden ongelmia kokenut ihminen pitäisi nähdä kokonaisuutena, ei vain diagnoosin kautta”, kertoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Ainakin joka kymmenes tai ehkä jopa joka viides suomalainen kokee elämänsä varrella ainakin yhden vakavan masennusjakson. Mielenterveysongelmat tulisi huomioida yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kokonaisvaltaisesti – sekä mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy että nopea hoitoon pääseminen ja laadukas hoito diagnoosista riippumatta.

 

Itä-Helsingin Kiekko on mukana poistamassa mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa.

Diagnoosiyhteiskunta

Vaikka mielenterveyden ongelmista puhutaan avoimemmin kuin aiemmin, ne kantavat päällään stigmaa. Stigma vähentää hoitoon hakeutumista, kun ihminen ei uskalla hakea apua leimautumisen pelossa. Hoidon mahdollisimman aikainen aloittaminen mielenterveysongelmien hoidossa on todettu tärkeäksi toipumisen kannalta.

Se, että ihminen kokee tarvitsevansa apua, ei kuitenkaan nykymallilla riitä hoidon saamiseksi. Kun kyseessä ovat mielenterveysongelmat, ihminen tarvitsee diagnoosin saadakseen hoitoa. Tämä on hidas prosessi, joka hidastaa myös toipumista.

“Kun ihminen hakeutuu kivun vuoksi hammaslääkäriin, kukaan ei kyseenalaista hänen kiputuntemustaan ja akuuttiajan saa samalle päivälle. Kun ihminen hakeutuu hoitoon psyykkisen pahoinvoinnin vuoksi, hän joutuu mankeliin ja testeihin ennen kuin saa hoitoa. Jos ihmisellä tunne, ettei voi hyvin ajatustensa kanssa, apua pitäisi saada nopeasti, jotta toipuminen voisi alkaa eikä tilanne pääsisi pahenemaan”, Sydänmaanlakka pohtii.

Stigma eli häpeäleima

Leimaantuessa ihminen määritellään muiden ihmisten taholta toisenlaiseksi liittämällä häneen ei-toivottuja ominaisuuksia. Stigmaan liittyy uskomuksia, ennakkoluuloja ja syrjintää stigmatisoituneita ryhmiä kohtaan, joka johtaa ei-toivottuihin ja osin tiedostamattomiin käyttäytymismalleihin.

Mielenterveysongelmiin liittyvät stigma, ennakkoluulot ja leimautumisen pelko hidastavat hoitoon hakeutumista ja vähentävät mahdollisuuksia osallisuuteen.

Mitä voin tehdä?

  1. Tieto vähentää ennakkoluuloja ja poistaa stigmaa. Jaa tietoa ja hae tietoa mielenterveyden ongelmista ja kokemuksistasi. Herätä keskustelua sosiaalisessa mediassa #taklaastigma #ihminenensin ja #mielenterveysvaalit. Voit ladata profiilikuvaksesi #taklaastigma -logon. Jaa myös tämä kampanjasivu ja haasta ihmiset mukaan.
  2. Allekirjoita Terapiatakuu -kansalaisaloite täältä. Joka toinen suomalainen kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Ehdotettu lakimuutos perusterveydenhuoltoon sisältyvien mielenterveyspalvelujen terapiatakuusta takaa kaikille nopean pääsyn hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen.

 Tarkemmin terapiatakuusta voit lukea mielenterveyspoolin sivuilta.

 

Lue lisää: Tuhat tykkääjää ja lukuisia julkisia tukijoita

 

Taklaa stigma -kampanja on toteutettu yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton, Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin, Kokoa ry:n, Taiteen Sulattamon ja Kukunorin kanssa.

Lataa #taklaastigma-kuva:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.