Hyppää sisältöön

Tuhat tykkääjää ja lukuisia julkisia tukijoita

Taklaa stigma -kampanjan aloituksesta on kuukausi, ja kampanjalla on jo tuhat tykkääjää ja lukuisia julkisia tukijoita.

Mielenterveyden ongelmista puhutaan avoimemmin kuin koskaan aiemmin. Silti moni mielenterveyden ongelmia itse kokenut tuntee, että mielenterveyden ongelmien yllä on ennakkoluuloja ja leima. Taklaa stigma -kampanja perustettiin poistamaan stigmaa mielenterveysongelmien ympäriltä ja kampanja sai ensimmäisen kuukauden aikana yli 1000 tykkääjää Facebook-sivulleen. Tavoitteenamme on maa, jossa mielenterveydenongelmiin voi sairastua ja hoitoa saada ilman häpeää ja ennakkoluulojen aiheuttamaa syrjäytymisen vaaraa.

Riittävän sairas hoitoa varten

Tuula Haatainen (SDP) on yksi kampanjan julkisista tukijoista. Hän ajaa avun saamista matalalla kynnyksellä, ilman diagnoosia:

”Kela-korvauksen ehtona mielenterveysongelmien hoidossa on saattanut olla se, että on riittävän sairas. Tällaista ei pitäisi olla. On luonnollista, että maailma ja elämä kohtelevat eri tavoin ja ihminen reagoi niihin eri tavoin. Silloin kun ihminen tarvitsee tukea, sitä pitäisi saada ilman diagnoosileimaa. Lapsilla ja nuorilla pitäisi olla matalan kynnyksen palveluita huomattavasti enemmän. Aikuisilla olennaista on hoitoon pääsy ja ennaltaehkäisevä ote.”

Tuula Haatainen, Taklaa stigma, Mielenterveyden keskusliitto
Tuula Haatainen, kuva: Sandra Beech

 

Mielenterveysasiat ovat tärkeitä myös Outi Alanko-Kahiluodolle (vihreät). Alanko-Kahiluoto on edistänyt mielenterveysasioita ja on mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan jäsen. Alanko-Kahiluoto näkee mielenterveysteeman kokonaisvaltaisena teemana, ei vain sosiaali- ja terveyspalveluiden osana:

”Teimme eduskuntavaaleihin toimenpidekokonaisuuden, joka hallitusohjelmaan pitäisi kirjata. Ehdotus pitää sisällään ajatuksen, että kaikessa päätöksenteossa pitäisi tehdä mielenterveysvaikutusten arviointi. Esimerkiksi edellisellä eduskuntakaudella on leikattu voimakkaasti opiskelijoiden toimeentulosta, lyhennetty opintoaikaa ja leikattu opintorahaa, ja se näkyy suoraan erilaisina masennuksen ongelmina.”

Outi Alanko-Kahiluoto, Taklaa stigma, Mielenterveyden keskusliitto
Outi Alanko-Kahiluoto

Terapiatakuun toteutuminen tärkeää stigman poistamisessa

Hoitoon pääsemisen sujuvoittaminen on yksi konkreettisimmista asioista, jolla voitaisiin vaikuttaa stigman poistamiseen mielenterveysongelmien päältä. Jos ihminen kokee voivansa hyötyä psykiatrisesta hoidosta, ei hänen pitäisi jäädä odottamaan hoitoon hakeutumista siinä pelossa, ettei saakaan hoitoa, tai että häntä ei oteta vakavasti.

Yli puolet suomalaisista kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Ehdotettu lakimuutos, terapiatakuu, takaisi kaikille nopean pääsyn hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen, eikä hoidon alkamiseksi tarvittaisi erikoislääkärin asettamaa diagnoosia.

”Mielenterveysasiakkaiden ensisijainen tavoite hoitoon hakeutuessa on, että heitä kuultaisiin ensimmäisestä hoitokontaktista lähtien.  Kunnioittava kohtaaminen kaikissa tilanteissa on arviointia tärkeämpää,” kertoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

”Taklaa stigma -kampanja on antanut äänen myös heille, joille stigma on arkipäivää. Kampanja on auttanut sanoittamaan sitä tunnetta, kun mielenterveyden häiriöistä ei osata puhua tai uskalleta nostaa esiin,” Sydänmaanlakka pohtii ja jatkaa:

”Meidän hoitojärjestelmämme sairastuttaa ihmisiä syvemmin. Hoitoon pääseminen mielenterveysongelmien vuoksi on nykyisin vaativa prosessi. Kun hoitoon hakeutuminen viivästyy, sitä hankalammaksi mielenterveyden ongelmat pääsevät. Siksi terapiatakuun toteutuminen on ensisijaisen tärkeää.”

Olavi Sydänmaanlakka, Taklaa stigma, Mielenterveyden keskusliitto
Olavi Sydänmaanlakka, kuva: Sandra Beech

 

Käy allekirjoittamassa kansalaisaloite terapiatakuun toteutumiseksi täältä:
www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3890

Taklaa stigma -kampanjan virallinen Facebook-sivu:
www.facebook.com/taklaastigma/

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.