Hyppää sisältöön

Mielenterveysviikko

Mielenterveysviikkoa vietetään viikolla 47, mutta teemaviikko käynnistyy perinteisesti viikon 46 sunnuntaina kynttilätapahtumilla. Mielenterveysviikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, seminaareja ja tempauksia ympäri maata. Viikon päätapahtuma on verkossa järjestettävät Mielenterveysmessut. 

Jokainen kaipaa tulla nähdyksi

Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 21.−28.11.2021. Viikon teemana on kohtaaminen. Tavoitteena on viestiä siitä, että jokainen meistä, mielenterveystilanteesta riippumatta, ansaitsee tulla kohdatuksi, samalla tavalla.  

Me ihmiset saatamme helposti vaikeiden tilanteiden edessä turhautua omaan voimattomuuteemme. Kun emme tiedä, mitä sanoa tai tehdä, saatamme sulkea silmämme koko asialta. Mielenterveysongelmia kohdatessamme emme kuitenkaan sulje silmiä vain asialta vaan erityisesti ihmisiltä. 

Mielenterveysongelmat tulevat todennäköisesti kohtaamaan suurinta osaa ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Yhden läheinen sairastuu, toisen työkaveri. Jollekin ongelmat tulevat osaksi elämää henkilökohtaisesti.  

Ratkaisukeskeisyys on monella elämän osa-alueella tärkeää. On kuitenkin tilanteita, joihin meillä ei ole helppoja ratkaisuja. Eikä oikeastaan edes oikeita sanoja. Tällaiset tilanteet ovat usein sellaisia, joissa kaipaamme toiselta ihmiseltä vain empatiaa – tunnetta siitä, että toinen on läsnä, kuuntelee ja myötäelää tunteitamme. Monesti hyvääkin tarkoittavat kysymykset tai kannustavat ilmaisut voivat aiheuttaa tunteen siitä, ettemme tule kuulluksi ja nähdyksi.  

Kaikkeen ei siis tarvitse löytää sanoja tai ratkaisuja. Tärkeintä on pysähtyä kuuntelemaan ja olla läsnä niille, jotka sitä tarvitsevat. Empatian avulla voimme vahvistaa yhteydentunnetta, jolle on erityisen suuri tarve juuri nyt. 

Aidossa läsnäolossa on voimaa. Kun olemme läsnä, kuuntelemme ja näemme paremmin, opimme ja ymmärrämme.  

Joskus tärkeintä on vain pysähtyä toisen luokse ja katsoa silmiin.  

Hyvää mielenterveysviikkoa!  

Tulosta mielenterveysviikon juliste

Huom! Seuraa sivua, tulossa monipulista mielenterveysviikon materiaalia 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Mielenterveysmessut 2021 verkossa

Mielenterveysalan kattavin messutapahtuma Mielenterveysmessut järjestetään 23.–28.11.2021. Messut tarjoavat ajankohtaisia ammattiseminaareja alan asiantuntijoille. Messujen monipuolinen näyttely, suositut kokemustarinat ja muu yleisöohjelma avoinna maksutta koko viikon.

Tutustu Mielenterveysmessuihin

Kynttilät syttyvät itsemurhan tehneiden muistoksi

Itsemurhan tehneitä muistetaan tänä vuonna sunnuntaina 21. marraskuuta 2021. Valtakunnallinen Kynttilätapahtuma järjestetään verkossa sunnuntaina klo 16 alkaen. Ohjelmaa voi seurata etäosallistumislinkin kautta tai paikan päällä Helsingissä (osoite Arabiankatu 2, 00560 Helsinki). Osallistuminen Helsingin tapahtumaan vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittaudu tapahtumaan tästä. Verkkotapahtuman osallistumislinkin löydät tältä sivulta 15.11. mennessä.

Helsingissä kynttilät palavat itsemurhan tehneiden muistolle Arabianrannan puistossa (tarkempi osoite ilmoitetaan myöhemmin) sydämenmuotoisena kynttilämuodostelmana klo 15.30 – 17.30. Sen lisäksi järjestetään ulkotapahtumia eri puolella Suomea, joissa sytytetään kynttilät itsemurhan kuolleiden muistolle ja hiljennytään yhteisen surun ääreen.

Tervetuloa tapahtumiin ja sytyttämään kynttilä yhteiseen sydämeen!

Kynttilät syttyivät itsemurhan tehneiden muistolle ensimmäistä kertaa vuonna 1992. Sen jälkeen Kynttilätapahtumia on järjestetty joka vuosi samaan aikaan, marraskuisena sunnuntaina juuri ennen valtakunnallista mielenterveysviikkoa, viikkoa 47.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.