Hyppää sisältöön

Mielenterveysviikko

Mielenterveysviikko on maamme laajin valtakunnallinen mielenterveysaiheinen teemaviikko ja sitä vietetään aina marraskuussa . Viikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Mielenterveysviikkoa on vietetty jo vuodesta 1974 viikolla 47,  ja sitä koordinoi Mielenterveyden keskusliitto.

Viikko alkaa kynttilätapahtumien päivällä viikkoa 47 edeltävänä sunnuntaina. Tuolloin sytytämme kynttilät itsemurhan tehneiden muistolle. Mielenterveysmessut teemaviikon tiistaina ja keskiviikkona puolestaan keräävät tuhansia alan ammattilaisia, mielenterveysongelmia kokevia ihmisiä ja heidän läheisiään yhteisille messuille ja runsaan messuohjelman pariin. Messuilla julkistetaan vuoden 2019 Mielenterveysbarometri ja myös vuoden Hyvän mielen lähettiläämme.

Tänä vuonna voit hypätä myös mielenterveysjunan matkaan. Juna lähtee Rovaniemeltä maanantaina 18.11. klo 6.03 ja saapuu Helsinkiin klo 14.35. Tapahtumalle on varattu DuettoPlus-ravintolavaunun yläosa. Junamatkan aikana kuullaan musiikkia, kokemuspuheenvuoroja ja annetaan neuvontaa  mielenterveysasioissa. Tutustu mielenterveysjunan ohjelmaan tästä.

Viikon aikana mielenterveysyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät tapahtumia ja tempauksia: seminaareja, mielenterveyskävelyjä, iltamia, konsertteja ja lausuntailtoja.

Mielenterveysviikko 2019: Diagnoosina ihminen -sairauksista huolimatta.

Vuoden 2019 viikon teemana on ”Diagnoosina ihminen -sairauksista huolimatta”. Pureudumme negatiiviseen leimaan ja luuloihin, joita yhä vielä liittyy mielenterveysongelmiin. Sairastua voi kuka tahansa meistä. Työn, parisuhteen, traumaattisen kokemuksen, perintötekijöiden tai pelkän huonon tuurin lannistamana.

Mielenterveyden häiriöt ovat sairauksia samoin kuin fyysiset sairaudet. On tärkeää muistaa ja muistuttaa, että ihminen ei ole diagnoosi, eikä sairaus, vaan hänellä on sairaus.

Mielenterveysviikon materiaalit:
Tulostettava juliste
Tulostettava ruotsinkielinen juliste, blanco
Somekuva

Julisteet ja kuvat yhdistysten käyttöön löydät täältä.

Mielenterveysviikon ohjelma:

17.11. Kynttilätapahtumat
Kynttilätapahtumien päivänä ympäri Suomea sytytetään kynttilät itsemurhan tehneiden muistolle.

19.11.-20.11. Mielenterveysmessut
Viikon päätapahtuma mielenterveysmessut järjestetään vuonna 2019 Helsingin Kulttuuritalolla.

19.11. Mielenterveysbarometri 2019
Mielenterveysbarometri 2019  julkistetaan Mielenterveysmessuilla Helsingin Kulttuuritalolla.

19.11. Hyvän mielen lähettiläs
Hyvän mielen lähettiläs 2020  julkistetaan Mielenterveysmessuilla Helsingin Kulttuuritalolla.

Koko viikko 47
Mielenterveyden keskusliiton 160 jäsenyhdistystä järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia ja tempauksia: seminaareja, mielenterveyskävelyjä, iltamia, konsertteja ja lausuntailtoja.

mtkl.fi
mielenterveysmessut.fi
facebook.com/mielenterveydenkeskusliitto
twitter.com/mtkl_fi
Instagram: @mielenterveydenkl

Lisätietoja:
Viestinnän suunnittelija Mirja Aarniomirja.aarnio@mtkl.fi, 050 493 4433

Aikaisempien vuosien teemoja

Mielenterveysviikko 2018: Mun elämä, hyvä elämä

Viikon teemalla herättelimme keskustelua siitä, mikä pitää sinun mielesi kunnossa.

Mielenterveysviikko 2017: Oletko sinut

Oletko sinut- teemalla haastoimme erilaisuuden kohtaamiseen.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.