Hyppää sisältöön
Mielenterveyden keskusliitto

Vallan paikat mielenterveystyössä

Webinaarissa paneudutaan valtaan, vastuuseen, itsemääräämisoikeuteen ja perusoikeuksien toteutumiseen mielenterveystyössä

26.11.2020, klo 13:00 - 26.11.2020, klo 16:00

Ilmoittaudu
Verkossa
Missä
Verkossa
Ilmoittautumisaika
6.8.2020, klo 09:00 - 25.11.2020, klo 10:00
Osallistujia enintään
295
Lisätietoja antaa
Teija Eskola 040 776 2079, teija.eskola@mtkl.fi tai Riikka Mettälä 040 756 0578, riikka.mettala@mtkl.fi
Järjestäjä
Mielenterveyden keskusliitto ry

Kuvaus

Näkyykö palvelujärjestelmässämme yhä 2020-luvulla ilmenemiä menneiden aikojen laitosvalta-ajattelusta? Miten valtaa käytetään sääntelemättä jääneillä katvealueilla? Entä työntekijän rooli vallankäyttäjänä palveluiden porteilla ja itse palveluissa?
Kaksiosaisessa webinaarissa paneudutaan valtaan, vastuuseen, itsemääräämisoikeuteen ja perusoikeuksien toteutumiseen mielenterveystyössä.
 
Laitosvallan kaikuja
Tarkastellaan laitosvallan käsitettä, historiaa ja nykytilaa. Virallisesti laitosvallan konseptista – eli perusoikeuksien merkittävästä rajoittamisesta pelkän hoito- tai hoivasuhteen perusteella –  ollaan luovuttu ja siirrytty korostamaan itsemääräämistä, mahdollisimman vähäistä puuttumista ja laissa tarkkaan määriteltyjä rajoituksia. Tästä huolimatta laillisuusvalvontakäytännössä havaitaan yhä merkittäviä puutteita ihmisten perusoikeuksien toteutumisessa laitosympäristössä esimerkiksi perusteettomana liikkumisen rajoittamisena.
 
Webinaarissa käsitellään myös laitosvallan henkeä ympäristöissä, joissa perusoikeuksien rajoittamisen mahdollisuudesta ei ole erikseen säädetty, kuten asumispalveluissa.
 
Miten työntekijä mieltää itsensä vallankäyttäjänä?

Webinaarin toisessa osiossa pohditaan, miten hyvinvointiyhteiskunnan palveluissa tunnistetaan ja mielletään valta asiakkaiden ja potilaiden kohtaamisissa. Oman haasteensa tuo se, että palveluille asetetaan lainsäädännön keinoin sekä tuen että kontrollin tehtäviä.  Palveluiden porteilla määritellään, kuka täyttää edellytykset päästä sisään ja kuka ohjautuu ulos.
 
Valta ja vastuu kietoutuvat tilanteissa, jossa tarvitaan kopin ottamista haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä. Tarkastellaan itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden toteutumista hyvinvointiyhteiskunnan palveluissa, joissa käytetään julkista valtaa.
 
Lopuksi tutkaillaan vielä työntekijän vallankäytön perusteluja ja palvelunkäyttäjien oikeusturvakeinoja sekä kuullaan kokemusasiantuntijan puheenvuoro.
 
Ajankohta: 26.11.2020
Kellonajat: 13:00 - 16:00
 
Kouluttajat: Teija Eskola, Oskari Korhonen ja Riikka Mettälä, Mielenterveyden keskusliitto sekä kokemusasiantuntija.
 
Kenelle: Kaikille, joiden asiakkaiden arjessa mielenterveysongelmat ovat ajankohtaisia sekä muille aiheesta kiinnostuneille.
Ilmoittaudu mukaan: 24.11. mennessä
HUOM! Kun olet ilmoittautunut, saat koulutuspäivänä klo 10 mennessä linkin, jolla pääset mukaan ja tarkemmat osallistumisohjeet.

Koulutus toteutetaan Zoom -alustalla.

Liitteet

Kaikki tapahtumat ja kurssit

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.