Hyppää sisältöön
Mielenterveyden keskusliitto

Veturipäivät - En ole yksin, muilla on samoja juttuja!

Mielenterveyden keskusliiton ja jäsenyhdistystemme jo toiminnassa oleville vertaisohjaajille sekä kokemusasiantuntijoille, jotka kaipaavat tukea jaksamiseen sekä työvälineitä toiminnan ja itsensä kehittämiseen.

20.9.2023, klo 11:00 - 21.9.2023, klo 15:00

Hae
IMATRA
Missä
Imatran Kylpylä, Purjekuja 2
Ilmoittautumisaika
9.8.2023, klo 07:00 - 4.9.2023, klo 23:59
Osallistujia enintään
24
Lisätietoja antaa
Tarja Tikkanen 040 450 8630, tarja.tikkanen@mtkl.fi tai Päivi Tonteri 050 308 8980, paivi.tonteri@mtkl.fi
Järjestäjä
Mielenterveyden keskusliitto ry

Kuvaus

Vertaisena tai kokemusasiantuntijana toimiminen tuo merkityksellisiä kokemuksia, mutta se ei ole aina pelkkää ihanuutta, autuutta ja onnistumisen kokemuksia. Välillä kuulevana korvana toimiminen ja oman tarinan avaaminen kuulijoille nakertaa voimia.
 
Mistä keinoja omaan jaksamiseen? Mistä lisää ideoita toimimiseen? Veturipäivillä ei tarvitse pohtia hankalia ajatuksia yksin, kun pääsee jakamaan kokemuksia toisten vertaisena/kokemusasiantuntijana toimivien kanssa. Keskitytään yhdessäoloon, jakamiseen ja jutteluun.
 
Kokeillaan uusia harjoituksia, kerätään keinoja ja näkökulmia. Etsitään voimia niin omasta mielestä, vertaisuuden kokemuksesta kuin verkostojen rakentamisesta.
Mukavassa seurassa, rentouttavassa ympäristössä.
 
Osallistujat pääsevät mukaan kolmeen erilaiseen työpajaan.

Kurssipäivät: 20.-21.9.
Kellonajat: Ke 20.9. aloitamme klo 11 ja to 21.9. lopetamme klo 15
 
Kouluttajat: Riitta Hämäläinen, Merja Matilainen, Tarja Tikkanen ja Päivi Tonteri, Mielenterveyden keskusliitto sekä vertaisohjaajat
Kenelle: Mielenterveyden keskusliiton ja jäsenyhdistystemme jo toiminnassa oleville vertaisohjaajille sekä kokemusasiantuntijoille, jotka kaipaavat tukea jaksamiseen sekä työvälineitä toiminnan ja itsensä kehittämiseen.
 
Mukaan mahtuu: 24
Hae mukaan viimeistään: 4.9.
Mahduinko mukaan: Kerromme sinulle 8.9.
 
Mitä maksaa: Osallistuminen on maksutonta ja sisältää täysihoidon: majoittuminen 2 hh huoneissa 20.-21.9. Mikäli tarvitset majoittumista 19.-20.9. väliselle yölle, vastaat yöpymisen varaamisesta ja kuluista itse.
Imatran kylpylän puhelinnumeron löydät täältä: https://www.imatrankylpyla.fi/
 
Korvaamme osallistujien matkakulut julkisella liikenteellä. Matkoissa omavastuu on 25 € / suunta.PAJAT

1. Itsemyötätunnosta vastalääkettä elämän kolhuihin

Oletko tavannut joskus aivan täydellisen ihmisen? Tuskinpa vaan! Me kaikki kun olemme sopivasti epätäydellisiä. Välillä epäonnistumme, unohdamme, olemme hankalia, emme jaksakaan vaikka pitäisi. Ja kaikille tulee väistämättä vastoinkäymisiä silloin tällöin.
 
Itsemyötätunto – se, että kohtelemme itseämme kuin kohtelisimme erityisen rakasta ihmistä, on hyvinvoinnin kulmakiviä. Onnistumisen hetkellä kehumme, vastoinkäymisissä tuemme lempeästi. Ystävällinen suhtautuminen omaan itseen vähentää stressiä. Se myös auttaa saamaan aikaan asioita paljon paremmin kuin itsensä tuomarointi ja ruoskiminen.
 
Itsemyötätunto auttaa lisäksi kohtaamaan toisia ihmisiä lempeämmin ja ymmärtämään toisen epätäydellisyyttä ja virheitä.
 
Pajassa kokeillaan erilaisia harjoituksia itsemyötätunnon herättelyyn. Eri ihmisille sopivat eri tavat – tule löytämään omasi!
 
Päivi Tonteri ja Merja Matilainen, Mielenterveyden keskusliitto


2. Vertaisuuden iloja, suruja, onnistumisia ja huolia
 
Kuulevana korvana, tukena ja vertaisena toimiminen toisille vaikeuksia kohdanneille on monelle sydämen asia. Se ei kuitenkaan aina ole pelkästään kevyttä, ihanaa ja voimia tuovaa, eikö vaan? Ei myöskään oman elämän avaaminen ja tarinan kertominen lukuisille, jopa aivan vieraille kuulijoille. Välillä olisi tarve vähän tuulettaa, jakaa kokemuksia, saada vinkkejä toisille ja pysähtyä miettimään sitä, mistä itse saa voimia. Miten pitää huolta jaksamisesta, miten rajata vertaisohjaajan/kokemusasiantuntijan työtä?
 
Pajassa pääset avoimesti puhumaan tehtävässä toimimisesta, sen iloista ja suruista, onnistumisista ja huolista. Ohjaajat ovat itse vertaisia.  
 
Vertaisohjaajat Marjo ja Nina


3. Somemaailman sokkeloita, tarinoita ja vertaisuutta
 
Sosiaalinen media tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Joku pitää yhteyttä entisiin luokkakavereihin ja serkkuihin. Toinen täyttää tylsät hetket selailemalla kissakuvia. Kolmas tekee parhaat kirpparihankintansa somessa. Ja jonkun mielestä koko some on yhtä höpönlöpöä.
 
Mutta voisiko somea käyttää myös mielenterveysasioiden esiin nostamiseen, yhteiskunnalliseen keskusteluun tai omista kokemuksista kertomiseen? Miten kertoa yhdistyksen toiminnasta ja tapahtumista? Toimiiko vertaistuki virtuaalisesti?
 
Mietitään somen käytön tapoja ja rajoja, tutustutaan esimerkkeihin ja tehdään kiva harjoituspostaus: Kerrotaan Veturipäivistä muillekin!
 
Keskitymme Facebookiin ja Instagramiin. Jos et toimi lainkaan somessa, eikä sinulla ole omaa some-tiliä, voit silti osallistua keskusteluun ja suunnitteluun.


Aikataulu
 
Keskiviikko 20.9.
11.00 Lounas
12.00 Päivään virittäytyminen
13.30 Päiväkahvi
14.00-15.30 Työskentelyä ryhmissä
15.30-17.00 Majoittuminen
17.00 Päivällinen
18.00 Omaa aikaa
 
Torstai 21.9.
8.30 Työskentelyä ryhmissä
10.00-10.30 Tauko
10.30 Työskentelyä ryhmissä
12.00-13.00 Lounas
13.00-14.30 Mitä mukaan Veturipäiviltä?
14.30-15.00 Kahvit
15.00 Lopetus

 

Liitteet

Peruutusehdot

Mikäli et pääsekään mukaan, muistathan perua osallistumisesi viimeistään 4.9. Siihen asti perumisen voi tehdä maksutta, mutta 4.9. jälkeen tulevista peruutuksista perimme 50 € peruutusmaksua. Äkillisten sairaustapauksien ollessa kyseessä, emme peri peruutusmaksua.
Kaikki tapahtumat ja kurssit

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.