Hyppää sisältöön

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Epävakaata elämää vuoristoradalla, vastuutonta käytöstä, masennusta ja maniaa? Vaiko sittenkin enimmäkseen tavallista, hyvää elämää: opiskelua, työssäkäyntiä, perhe-elämää ja harrastuksia? Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä on paljon erilaisia kuvitelmia, mutta useimmissa tapauksissa sairauden kanssa voi oppia elämään normaalia arkea iloineen, suruineen ja unelmineen.

On totta, että usein kaksisuuntainen mielialahäiriö puhjetessaan ja ennen sen toteamista voi aiheuttaa elämässä kaaosta, jolloin masennukset, hypomaniat tai maniat tai niiden sekamuodot hallitsevat elämää tilapäisesti. Tämä ei silti tarkoita sitä, että koko loppuelämä olisi pelkkää hallitsematonta aallokkoa. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaa noin prosentti väestöstä, ja 90 prosentilla sairaus alkaa oireilla 15–35-vuoden ikäisenä.

Suurin osa sairastuneista voi elää normaalia, täysipainoista elämää sen jälkeen, kun oikeanlainen hoito on aloitettu. Silloinkin kun ihminen on ollut maanisessa vaiheessa holtiton, kaikki on yleensä korjattavissa. Oman rytmin löytyminen ja se, ettei luovu unelmista ja tavoitteista, on tärkeää hoidon lisäksi.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön on olemassa tehokasta hoitoa. Hoidossa tärkeintä ovat oikeanlainen lääkitys ja siihen sitoutuminen sekä kyky hyväksyä se, että alttius masennukselle ja hypomanialle tai manialle on olemassa. Lääkitys tasoittaa mielialanvaihteluita, ja itsetuntemuksen ja säännöllisten elämäntapojen avulla voi oppia hallitsemaan ja estämään sairausjaksoja etukäteen. Oikeanlaisella hoidolla toistuvia sairausjaksoja voidaan vähentää tai jopa kokonaan estää, ja sairaus voi pysyä lähes oireettomana välillä useitakin vuosia.

Diagnoosi voi tuntua myös helpotukselta

On tavallista, että kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei voida varmuudella tunnistaa ja diagnosoida heti, vaan sen toteaminen edellyttää usein pitkäaikaisempaa seurantaa, yleensä useiden vuosien ajan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että oireiden kanssa pitäisi elää ilman hoitoa yhtä kauan, vaan erilaisia lääkehoitoja aletaan kokeilla jo varhaisista oireista alkaen. Hoidon suunnittelussa ja ylläpidossa tärkeässä roolissa ovat ihmisen oma halu hyväksyä mahdollinen diagnoosi sekä myönteinen asenne hoitoon. Moni hyötyy paljon psykoterapiasta, joka voi auttaa hyväksymään sairauden, löytämään hyviä keinoja sen kanssa elämiseen ja suhtautumaan positiivisesti elämään.

Monille jo pelkkä epäily kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä voi olla helpotus, sillä se usein antaa selityksen vaikeille elämänjaksoille, joiden kanssa ihminen on saattanut elää kauankin tietämättä, mistä on kyse. Ongelmallinen ja hallitsematon käytös ja masennusherkkyys ovat voineet aiheuttaa paljon häpeää ja ahdistusta, kun niiden on kuviteltu olevan omaa syytä. Sairauden toteaminen ja oikea hoito antavat mahdollisuuden parempaan elämänlaatuun ja hyvään, normaaliin arkeen.

Tärkeässä roolissa on ihmisen oma halu hyväksyä mahdollinen diagnoosi sekä myönteinen asenne hoitoon.

Kaksisuuntaista mielialahäiriö on vahvasti perinnöllinen, ja sitä on kahta eri tyyppiä. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi edellyttää, että ainakin yksi sairausjaksoista on ollut maaninen tai lievästi maaninen eli hypomaaninen. Jos mieliala on sairausjakson aikana selvästi maaninen, kyseessä on tyypin I muoto. Jos jakso on luonteeltaan hypomaaninen eli lievästi maaninen, kyse on tyypin II muodosta. Sekamuotoiseksi jaksoksi kutsutaan tilaa, jossa saman sairausjakson aikana ilmenee sekä masennuksen että manian oireita. Lääkityksenä käytetään tavallisesti akuutti- ja ylläpitohoidossa mielialantasaajia ja uusia psykoosilääkkeitä. Lääkkeet eivät yleensä aiheuta elämää häiritseviä, voimakkaita sivuoireita.

Tukea ja kokemuksia löydät jäsenyhdistyksestämme Kaksisuuntaiset ry

Lue lisää:
Diagnosoinnin polku, Tunne & Mieli 2/2018
Taisia Lindqvistin tarina
Tapio Suominen: Lähipiirini usko on ollut koetuksella

Lähteet:

Terveyskirjasto
Käypä hoito -suositukset

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.