Hyppää sisältöön

Jokainen kohtaaminen jättää jäljen – 4 vinkkiä mielenterveyden haasteita kokevan henkilön kohtaamiseen

Vuoden 2021 mielenterveysviikon teema on kohtaaminen. Meistä jokainen ansaitsee tulla kohdatuksi samalla tavalla mielenterveyden tilasta riippumatta. Kuinka kohtaamme toisemme arvostaen ja kunnioittavasti?

Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Merja Matilainen jakaa vinkit siihen, kuinka jokainen meistä voi kohdata mielenterveyden haasteita kokevan henkilön kunnioittavasti ja arvostavasti.

  1. Kohtaa ihminen ihmisenä äläkä diagnoosin kautta. Kysy esimerkiksi siitä, mikä häntä kiinnostaa ja mikä on hänelle tärkeää. Ihminen on paljon muutakin kuin hänen mahdollinen mielenterveyden haasteensa tai diagnoosinsa. Kohdataan ja nähdään toisemme kokonaisina ihmisinä.
  2. Ole läsnä ja kuuntele. Kuulluksi tuleminen on kaikille ihmisille tärkeää. Älä kuitenkaan utele yksityisistä asioista. Kysyminen on hyvä silloin, kun vaikuttaa siltä, että toinen haluaa puhua aiheesta.
  3. Olemme kaikki yksilöitä, ja meissä on joitain erilaisia ja joitain samanlaisia piirteitä. Kunnioitetaan myös niitä eroavaisuuksia, ja kohdataan toisemme kunnioittavasti silloinkin, kun omat ajatukset eivät täysin kohtaa toisen kanssa.
  4. Ollaan myötätuntoisia toisia sekä itseämme kohtaan. Kun suhtaudumme toisiin ja itseemme ystävällisesti, se heijastuu myös vuorovaikutukseen.

Samat vinkit pätevät ihan kenen tahansa kohtaamiseen. Mielenterveyden haasteet eivät useinkaan näy päällepäin, ja kuka tahansa voi käydä läpi asioita, joista muut eivät tiedä. Kohdataan toisemme siis aina kunnioittavasti tasavertaisina.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.