Hyppää sisältöön

Vapaaehtoistyö

Meillä Mielenterveyden keskusliitossa pääset tarjoamaan vertaistukea chatteihin ja verkkokursseillemme. Haemme uusia vapaaehtoisia seuraavan kerran lokakuussa 2024.

Vapaaehtoisena toimiminen meillä Mielenterveyden keskusliitossa edellyttää, että sinulla on omia kokemuksia mielenterveyden haasteista, niiden kanssa elämisestä ja toipumisesta. On tärkeää, että vointisi on tällä hetkellä sellainen, että jaksat kohdata muita ihmisiä ja jakaa ajatuksia mielenterveyden haasteisiin liittyen.

Kaikki vapaaehtoisemme toimivat verkkotehtävissä, joten toimintaan osallistuminen edellyttää hyviä teknisiä olosuhteita, internet-yhteyttä ja tietokonetta. Tehtävässä toimitaan aina omalta koneelta, kotoa käsin. Vertaistaitojen ja verkko-osaamisesi vahvistamisesta vastaamme yhdessä.

Verkkotehtävien lisäksi on mahdollista ilmoittautua vapaaehtoiseksi kasvokkaisille kursseille, joihin valitaan vertainen tarpeen mukaan.

Haluatko tarjota vertaistukea kirjoittamalla, puhumalla, anonyymisti vai omilla kasvoillasi? Tutustu vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin. Haemme uusia vapaaehtoisia seuraavan kerran lokakuussa 2024.

Valoa-vertaischat

Miten: kirjoittaen, anonyymisti
Missä: verkossa, Valoa-chat
Milloin: keskiviikkoisin ja torstaisin klo 18–20

Kohtaat yhden ihmisen kerrallaan Valoa-chatin vertaiskanavalla. Tarjoat keskusteluun ajatukset ja kokemukset, joita sinulla siinä hetkessä on toiselle annettavana. Oman läsnäolosi kanssa teet mahdolliseksi vertaistuellisen kohtaamisen sitä kaipaaville. Voit toimia vuoroissa silloin, kun sinulle sopii.

Valoa-ryhmächat

Miten: kirjoittaen, anonyymisti
Missä: verkossa, Tukinet
Milloin: tiistaisin klo 18–19.30

Keskustelet Tukinetin ryhmächatissa ihmisten kanssa ennalta sovitusta, sinua ja osallistujia yhdistävästä mielenterveyden teemasta. Ryhmächattien aiheina ovat syksyllä ahdistus, masennus, pakko-oireet ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Tarjoat keskusteluun ajatukset ja kokemukset, jotka itse koet aiheessa tärkeiksi. Voit toimia vertaisena sinulle sopivina ajankohtina ja teemoissa, jotka koskettavat sinua omakohtaisesti.

Itseopiskeltavat Kipinä-kurssit

Miten: kirjoittaen, nimellä tai nimimerkillä
Missä: verkossa, Oppimisyhteisö Kipinä
Milloin: mihin aikaan tahansa

Kaikille avoimia itseopiskelukursseja on Kipinä-alustallamme ahdistuksesta, masennuksesta, traumasta, työelämästä ja opiskelusta. Osallistuja voi käydä kurssimateriaaleja läpi omaan tahtiin, mihin aikaan tahansa. Vapaaehtoisena pääset tarjoamaan vertaistukea kurssia käyville ihmisille alustan keskustelupalstalla, jonne voi kirjoitella ajankohdasta riippumatta.

Ohjatut Kipinä-kurssit

Miten: kirjoittaen, nimellä tai nimimerkillä
Missä: verkossa, Oppimisyhteisö Kipinä
Milloin: kurssin kesto 2–4 viikkoa, kirjoittaa voi milloin tahansa

Ohjattujen Kipinä-kurssien teemoja ovat toipuminen, työelämä, perhe ja masennus läheisen silmin. Ryhmä käy kurssimateriaaleja läpi viikko kerrallaan siten, että joka viikko aukeaa uusi jakso. Vapaaehtoisena pääset tarjoamaan vertaistukea kurssin osallistujille alustan keskustelupalstalla, jonne voi kirjoitella ajankohdasta riippumatta. Kurssilla on mukana kaksi ammattilaista ja 2–3 vertaista.

Teams-kurssit

Miten: videovälitteisesti puhumalla, omalla nimellä ja kasvoilla
Missä: Teams
Milloin: kurssin kesto 4–6 tapaamiskertaa, 2 h kerralla

Teams-kurssien teemoja ovat mm. luovuus, luonto ja suorittaminen. Vapaaehtoisena kerrot kurssilla pienessä ryhmässä omista kokemuksistasi, jotka liittyvät kurssin teemaan, ja osallistut kurssin keskusteluihin. Kurssilla on mukana kaksi ammattilaista ja 1–2 vertaista.

Optio: kasvokkaiset kurssit

Miten: puhumalla, omalla nimellä ja kasvoilla
Missä: kasvokkain, paikka vaihtuva
Milloin: kurssin kesto 4–5 päivää, osalla kursseista yövytään

Kasvokkaisilla kursseilla vietät kurssista riippuen muutaman puolikkaan päivän tai viisi kokonaista päivää ja yötä. Kurssien teemoina ovat mm. luonto, kulttuuri, parit ja perheet. Kerrot kurssilla ryhmälle omista kokemuksistasi ja osallistut kurssin ohjattuun toimintaan ja keskusteluihin. Kurssilla on mukana 1–2 ammattilaista ja yksi vertainen.

Etsimme tällä hetkellä kasvokkaisille kursseille vain muutamaa vertaista Pohjois-Suomen alueelta.

Koulutus

Jokainen on tervetullut tekemään vapaaehtoistyötä juuri niillä taidoilla ja voimavaroilla, jotka hänellä on. Koulutamme kaikki vapaaehtoisemme tehtäväkohtaisesti, jonka lisäksi tarjoamme tiimissä tapahtuvaa tukea vapaaehtoistyössä nousevista ajankohtaisista asioista.

Tarjoamme vapaaehtoisillemme säännöllisesti koulutuksellisia sisältöjä ja mahdollisuuksia, jotta vapaaehtoinen pääsee kasvamaan kohtaamistyössä haluamaansa suuntaan.

Valoa-vertaisena pääset tutustumaan toisiin vapaaehtoisiin ja kasvat taitavaksi verkkotoimijaksi. Voit myös kokea vahvistumista omana itsenäsi – näissä tehtävissä kokemasi mielenterveyden haasteet ovat meille vahvuus ja niistä puhuminen itsestäänselvyys. Tehtävät vahvistavat vuorovaikutustaitojasi, itsetuntemustasi, omia tunnetaitojasi sekä kykyäsi suhtautua myötätuntoisemmin itseen ja toisiin ihmisiin.

Seuraava haku aukeaa lokakuussa 2024!

Vapaaehtoistyö on antanut paljon enemmän kuin vain hyvää mieltä muiden auttamisesta. Omatkin ääriviivat vahvistuvat niiden oivallusten kautta, joita chatissa ja tiimissä syntyy. Ilmapiiri koko porukassa on avoin ja hyväksyvä, jokainen saa tulla sellaisena kuin on. Aktiivinen ja turvallinen verkosto kannattelee ympärillä. Saa siis itsekin osakseen sen, minkä vuoksi alun perin mukaan lähti: kertoakseen, ettei kenenkään tarvitse pärjätä yksin.

Janna

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.