Hyppää sisältöön

”Jos onnellisuus olisi melodia, niin minusta se olisi tämä” – näitä kappaleita Mielenterveyden keskusliitossa kuunnellaan

Syksyllä 2021 kysyimme sosiaalisessa mediassa seuraajiemme voimabiisejä ja teimme niistä soittolistan Spotify-musiikkipalveluun. Nyt on työntekijöiden vuoro: kokosimme Mielenterveyden keskusliiton työntekijöiden lempikappaleet yhdelle soittolistalle.

Syitä siihen, miksi jostain laulusta muodostuu suosikki, on yhtä monta kuin on ihmisiä ja lauluja. Musiikista voi löytää tukea erilaisten tunnetilojen käsittelyyn ja elämän varrelle osuviin hetkiin. Keräsimme Mielenterveyden keskusliiton työntekijöiden lempikappaleet yhdeksi soittolistaksi, ja siitä muodostuikin erittäin monipuolinen. Listalta löytyy niin iloa tuovia hyvän mielen biisejä kuin koskettavia ja puhuttelevia kappaleita.

– Jos onnellisuus olisi melodia, niin minusta se olisi tämä, liiton kuntoutusneuvoja Sanna-Maria Railas sanoi listalle lisäämästään Sigur Rósin kappaleesta Hoppípolla.

Parhaillaan musiikki herättää tunteita. Se auttaa jaksamaan ja käsittelemään asioita. Laulujen sanoituksista voi löytää samaistumiskohtia.

– Tuntuuko, ettet kuulu joukkoon? Olet erilainen kuin muut. Kun kuulin tämän ekan kerran, silmät kostuivat. Me olemme ”muut”, digiasiantuntija Esko Poutanen sanoo Delainin kappaleesta We Are the Others.

Kehityspäällikkö Henna-Riikka Myrskylä laittoi listalle Samuli Putron kappaleet Räjähdyspisteessä ja Mitäpä jos.

Mitäpä jos asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät paikkaansa pitävä ennuste, Henna-Riikka kertoo ajatuksiaan laulusta.

Joistain biiseistä erityisiä tekevät niihin liittyvät muistot.

– Teiniajat, konsertit, tuntien jonottamiset ja ystävät, järjestötyöntekijä Kaika Toivanen tiivisti LM.C:n Punky Heart -kappaleen herättämät muistot.

Mikko Joensuun kappale There used to be darkness puolestaan kuljettaa viestinnän asiantuntija Emma Nikan takaisin unohtumattomalle keikalle Flow-festivaaleilla.

Monet lisäsivät listalle kappaleita, jotka saavat tanssijalan vipattamaan. Koulutus- ja markkinointikoordinaattori Riitta Hämäläinen valitsi salsaa, jonka rytmiin ei voi olla tanssimatta: Buena Viesta Social Club -yhtyeen kappaleen El Cuarto de Tula. Koordinaattori Anna Pöllönen nimeää tanssittavaksi kappaleeksi Earth, Wind & Fire -yhtyeen biisin September ja neuvontatyön koordinaattori Milla Ristolainen puolestaan Ofenbachin kappaleen Be Mine.

– Ehdotonta eristän-itseni-kotiini-mutta-haluan-silti-tanssia -musaa, Milla sanoo Ofenbachista.

Liitossa on innostuttu myös uusista genreistä. Sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä kertoo löytäneensä metallimusiikin muutama vuosi sitten. Stam1nan kappale Elämänlanka on tehnyt häneen vaikutuksen.

Jotkut kappaleet on varattu tiettyihin hetkiin, kuten automatkalle töistä kotiin tai tuomaan puhtia kotitöihin, toiset on tarkoitettu jaettaviksi ystävien tai perheen kanssa. Osaa haluaa tunnelmoida hiljaisuudessa, toisia laulaa täysillä mukana. Mutta varmaa on, että tältä listalta löytyy sopiva biisi jokaiseen hetkeen ja mielialaan.

Kuuntele Mielenterveyden keskusliiton suosikkikappaleet -soittolistaa Spotifyssa.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.