Hyppää sisältöön

Kahdeksasluokkalaiset tekivät videon nuorten itsemurhien ehkäisemiseksi

Oululaisten Merikosken ja Myllytullin koulujen kahdeksasluokkalaiset ovat toteuttaneet "Joka kolmas” -kampanjan itsemurhien ehkäisemiseksi ja puheenaiheeksi nostamiseksi.

Kampanjan toteutus sai alkunsa, kun 500 nuorta osallistava Gutsy Go starttasi syyskuussa Oulussa. Gutsy Go on menetelmä, joka antaa nuorille työkalut kehittää luottamusta ja rauhaa vahvistavia ratkaisuja omissa yhteisöissään.

Oululaiset nuoret toteuttivat yhdessä 18 ratkaisua kaupunkilaisten hyväksi valitsemastaan aiheesta, ja yksi tiimeistä tarttui rohkeasti uutiseen, jonka mukaan joka kolmas nuori aikuinen on harkinnut itsemurhaa. Koska tämä ei välttämättä näy päällepäin, nuoret halusivat suunnitella kampanjan, joka rohkaisee ihmisiä rikkomaan hiljaisuuden muurin. Vain muutamassa päivässä nuoret keräsivät tositarinoita, joiden pohjalta he käsikirjoittivat dramatisoidun tarinan, jossa he myös itse näyttelevät.

Mielenterveyden keskusliiton mukaan Suomessa nuorista 20–25 prosentilla on jokin mielenterveyshäiriö, joista suurin osa on saanut alkunsa jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Puolet aikuisiän mielenterveyshäiriöistä on alkanut ennen 14 vuoden ikää ja kolme neljästä ennen 24 vuoden ikää. MIELI ry:n teettämän kyselyn mukaan itse­murhaa vuo­den si­sällä yrit­tä­neistä jo­ka nel­jäs oli 18–34-vuotias. Jo­ka nel­jäs itse­murhaa yrit­tä­neistä asuu vanhem­piensa luo­na. 13 prosenttia nuo­rista, jot­ka olivat ha­keneet apua, ko­ki saa­mansa avun riittä­mät­tö­mäksi.

Gutsy Go -menetelmän tavoite on ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja polarisaatiota sekä valtakunnallisesti kouluttaa koko ikäluokka lisäämään yhteiskuntarauhaa. Kaikki teot kuvataan ja jaetaan ensi-illoissa sekä sosiaalisessa mediassa inspiraatioksi koko Suomelle. Nuorten toteuttamia tekoja on jo yli sata, jotka ovat nähtävillä gutsygo.fi -sivustolla.

Katso koko video YouTubessa:

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

 

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta

0203 91920 Arkisin kello 10–15. Puhelun hinta 8,35 senttiä / puhelu + 16,69 senttiä minuutti

Maksuton vertaistukipuhelin

0800 177599 Arkisin 10–15

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.