Hyppää sisältöön

Kevään kursseilla jaetaan kokemuksia ja sanotaan "ei" suorittamiselle

Mielenterveyden keskusliiton kevään 2023 Uusi alku -kurssiopas on ilmestynyt, ja ilmoittautuminen ja haku maksuttomille kursseille käynnistynyt. Oppaan 112 tapahtumaa tarjoavat alustan pohdiskelulle, unelmoinnille ja jaettujen kokemusten tutkiskeluun.

”Kursseillamme ei vaadita toipumista, vaan kaiken keskiössä on oman keskeneräisyyden hyväksyminen. Yhteiskunnassakin tulisi nähdä keskeneräisyys voimavarana. Eikä kursseillamme oleellista ei ole se, kuinka paljon kehittyy ihmisenä vaan se, kuinka paljon itsestään ihmisenä löytää.”

Näin on tiivistänyt ajatuksensa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka kevään Uusi alku -kurssioppaaseen. Ja juuri näin se on: Meidän tapahtumissamme, koulutuksissamme ja kursseillamme ei suoriteta tai vaadita mitään. Sen sijaan pääset etsimään uusia näkymiä, pohtimaan omia kokemuksiasi ja jakamaan niitä muiden samaa kokeneiden kanssa.

Toimintamme ytimessä on aina ollut vahva kokemuksellinen tieto. Uskomme siihen, että kokemusten jakaminen – niistä kertominen ja niiden kuuleminen − vie meitä kaikkia eteenpäin. Joku voi saada voimia toipumiseen, joku toinen taas saattaa oppia ymmärtämään paremmin läheistään. Ammattilainen puolestaan voi saada uusia näkökulmia omaan työhönsä.

Suurin osa kevään kursseistamme ja tapahtumistamme järjestetään jälleen verkossa, joten mukaan pääsee mistä päin Suomea tahansa. Jokaiselle löytyy varmasti sopivia kursseja ikään, sukupuoleen ja elämäntilanteeseen katsomatta. Myös ammattilaiset ja läheiset on tuttuun tapaan huomioitu kurssitarjonnassa.

Yksi kevään kiinnostavista uutuuksista on kaikille avoin itseopiskeltava verkkokurssi Trauma kuin menneisyyden mylly, joka avautuu tammikuun lopulla oppimisyhteisö Kipinässä. Mielenterveysongelmia itse kokeneet voivat hakea mukaan kursseille, joissa etsitään yhdessä hyvää mieltä niin luonnosta kuin kulttuuristakin. Nuorten kanssa pohditaan itsemyötätuntoa ja keskustellaan taloushuolista, minkä lisäksi käynnistyy Partioaitan tukema Skutsi kuulee -ohjelma. Myös kaikille avoimet ja suositut Hyvinvoinnin iltakoulut ja Minun kokemukseni -puheenvuorot jatkuvat. Nämä, kuten kaikki muutkin kevään kurssit, koulutukset ja tapahtumat, ovat osallistujille täysin ilmaisia.

Olet tervetullut mukaan toimintaamme juuri sellaisena kuin olet ja missä elämäntilanteessa tahansa. Epävarmoina ja vaikeinakin hetkinä sinulla on lupa horjua, etsiä ja tukeutua toisiin ihmisiin. Meille olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi, keskeneräisenä ja silti kokonaisena ihmisenä. Olemme yhdessä tällä matkalla, jota elämäksikin kutsutaan.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

”Kun sisäistin, että kenenkään ihmisarvoa ei mitata suorittamisen kautta, elämään tuli takaisin ilo asioiden tekemistä kohtaan − niin arkisten askareiden kuin haasteellisimpienkin tavoitteiden.”

Marjukka Joutsi

Selaile sähköistä kurssiopastamme:

Huom! Saat suurennettua näkymää oikeassa alakulmassa olevasta ruudusta.

Kurssiopas PDF-muodossa

Etsi kursseja tapahtumakalenteristamme.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.