Hyppää sisältöön

Kirjoittaminen tuo vapautta olla juuri sellainen kuin on

Ajatusten ja tunteiden kirjoittaminen paperille voi antaa niihin uutta näkökulmaa. “Anna oman tarinasi loistaa” on luovan kirjoittamisen työpaja, jossa tutkaillaan sateenkaariteemoja. Mukaan voi tulla, vaikka ei olisi pitkään aikaan kirjoittanut mitään. Riittää, kun on halu tutkiskella.

Kesäkuu on Pride-kuukausi, ja Mielenterveyden keskusliitto järjestää kuukauden aikana useita sateenkaariteemaisia työpajoja. Yksi niistä on luovan kirjoittamisen verkossa järjestettävä työpaja Anna oman tarinasi loistaa.

Kirjoittaminen on keino purkaa mieltä ja käsitellä tunteita. Asioiden sanoittaminen ja niiden näkeminen paperilla voi auttaa tarkastelemaan niitä uudesta näkövinkkelistä.

– Sanoilla on valtaa, mutta niillä voi myös hoitaa. Kirjoittamalla pystyy lempeästi kohtaamaan kipeitä asioita ja toisaalta samaan aikaan myös etäännyttämään niitä, sanoo Mielenterveyden keskusliiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Päivi Tonteri, joka on yksi työpajan ohjaajista.

Tonteri kertoo, että työpajassa voidaan käsitellä vaikeitakin asioita – sellaisia, joista voi olla helpompi kirjoittaa kuin puhua. Tekstejä kirjoitetaan vain itselle, eikä niitä lueta työpajassa ääneen.

– Tarkoitus ei ole kuitenkaan puhua vain hankalista asioista, vaan myös leikitellä kielellä ja tuottaa iloa kirjoittamalla.

Mielenterveyden keskusliiton suunnittelija Kaika Toivanen on myös mukana ohjaamassa työpajaa. Hän on itsekin käyttänyt kirjoittamista ajatusten purkamiseen vaikeimpina aikoina.

Toivaselle kirjoittaessa oli tärkeää saada asioita ulos omasta päästä. Hän kuvailee kirjoittamisen purkaneen pään sisäistä kaaosta, kun ajatuksia ja tunnetiloja oli paljon.

– Paperille voi turvallisesti kirjoittaa mitä tahansa. Se ei tuomitse, eikä sille tarvitse kaunistella asioita, Toivanen sanoo.

Toivanen lisää, ettei tekstejä tarvitse myöskään näyttää kellekään, vaan ne voi vaikka polttaa.

Työpajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta kirjoittamisesta. Tonterin mukaan riittää, kun kynä pysyy kädessä , sillä työpajassa tehtävät harjoitukset on laadittu niin, että kaikki pystyvät osallistumaan. Riittää, kun on halu tutkailla.

– Vaikka tämä on kirjoittamistyöpaja, mukaan saa tulla käsittelemään asioita myös vain omassa mielessä, jos tuntuu ettei kirjoittaminen juuri nyt suju, Tonteri sanoo.

Tule mukaan luovan kirjoittamisen työpajaan!

Anna oman tarinasi loistaa – Luovaa kirjoittamista sateenkaariteemoja pohtiville -työpaja

Tiistaina 18.6. klo 13–15, Teamsissä.

Ilmoittaudu mukaan sunnuntaihin 16.6. mennessä.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.