Hyppää sisältöön

Kuuntele Hyvän mielen lähettiläiden yhteinen podcast

Hyvän mielen lähettiläät Jani Toivola 2018 ja Jenny Lehtinen 2019 keskustelivat yhdessä joulukuussa 2018 äänitetyssä viimeisessä Toivola-podcastin jaksossa.

Jani Toivola ehti vuoden aikana olla mukana monessa tapahtumassamme, ja hänen kanssaan tehtiin hienoa ja uudenlaista yhteistyötä mm. juuri Toivola-podcastin tuotannon merkeissä. Mielenterveyden keskusliitto kiittää lämpimästi Jani Toivolaa hänen panostuksestaan lähettilään rooliinsa ja kyvystään ihmisten kohtaamiseen sekä hänen tavastaan sanoittaa ja puhua rehellisesti mielenterveysasioista niihin liittyvän leimautumisen vähentämiseksi.

Odotamme innolla myös vuoden 2019 yhteistyötä Jenny Lehtisen kanssa, jonka rooli lähettiläänä näyttäytyy varmasti hänen omalle persoonalleen luontevalla tavalla mm. sosiaalisessa mediassa sekä radiojuontajana Yle Puheella. Monenlaista yhteistyötä onkin jo suunnitteilla.

Haastattelimme sekä väistyvää että uutta lähettilästämme, ja kysyimme heidän kokemuksiaan ja odotuksiaan.

Jani Toivola, Hyvän mielen lähettiläs 2018

Millainen kokemus Hyvän mielen lähettiläänä toimiminen sinulle oli?

Todella hieno kokemus, tehtävä tuntui todella tärkeälle. Olin jo aikaisemmin osallistunut mielenterveyteen liittyviin keskusteluihin, mutta lähettilään rooli toi siihen huomattavan paljon uusia mahdollisuuksia, ja ehkä ihmiset kokivat, että heillä oli lupa lähestyä ja jakaa omia kokemuksiaan mielenterveyteen liittyen.

Mitä vuodesta jäi erityisesti mieleen ja millaisia uusia kokemuksia ja tilanteita kohtasit?

Erityisesti jäi mieleen Kehataan Kemissä -tapahtuma eli Mielenterveyden keskusliiton vuosittaiset kulttuuri- ja yleisurheilupäivät. Kirjaimellisesti vallattiin koko kaupungin keskusta. Se oli hieno tunne. Oli koskettavaa tavata jäseniä ja aktiiveja ympäri Suomea. Tapahtuma muistutti siitä, miten tärkeää on, että jokaisen elämä on näkyvä ja että kukaan ei joutuisi kantamaan häpeää, vaan voisi luottaa omaan tarinaansa.

Millaista palautetta sait vuoden aikana ja keneltä?

Ihmiset tulivat juttelemaan yllättävän paljon niin eri tapahtumissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Moni puhui mielenterveyteen liittyvästä häpeästä ja arvottomuuden kokemuksista. Ja toisaalta siitä, että miten voimauttavalta on tuntunut, kun asioista uskalletaan jatkuvasti puhua enemmän. Moni oli myös kokenut arvokkaaksi, että olin kertonut avoimesti myös omista mielenterveyteen liittyvistä haasteistani – masennuksesta ja uupumuksesta.

Mitä haluat sanoa uudelle lähettiläälle ja millaiset terveiset lähetät kaikille suomalaisille?

Jenny Lehtinen, olet huikea ja teet niin rohkeaa ja arvokasta työtä. Synnytät uudenlaista puhetta ihmisenä olemisesta ja annat vallan takaisin ihmisten omiin käsiin – oli kyse sitten mielestä tai kehosta.

Omasta puolestani haluan sanoa kiitos kuluneesta vuodesta ja kaikista kohtaamisista. Vaalin sydämessäni kaikkia niitä tarinoita, joita olette jakaneet.

 

Jenny Lehtinen, Hyvän mielen lähettiläs 2019

Mitkä ovat päätavoitteesi ja sanomasi Hyvän mielen lähettiläänä 2019?

Haluan olla mukana poistamassa stigmaa kaikista mielenterveyteen liittyvistä ongelmista, olipa kyse sitten vakavammista häiriöistä, neurologisista poikkeavuuksista tai ihan vaan jokaisen elämän varrelle osuvista mielenterveyden horjahduksista. Mitä paremmin me opimme näistä puhumaan ja ennen kaikkea uskallamme näistä puhua, sen vähemmän ne enää elämiämme hallitsevat.

Haluan myös auttaa ihmisiä kiinnittämään paremmin huomiota mielenterveyden hoitamiseen jo ennen kuin sen kanssa on ongelmissa.  Meille opetetaan pienestä pitäen, miten on tärkeää syödä terveellisesti ja liikkua, jotta keho pysyy kunnossa. Mutta kuka on saanut oikeasti hyviä neuvoja ja oppia mielenterveyden hoitamiseksi? Toivottavasti moni, koska itse en ainakaan ole, ja siksi haluan tästäkin asiasta puhua.

Miten erilaiset mielenterveyden haasteet näkyvät omassa arjessasi?

Olen kertonut avoimesti olevani edelleen toipumisprosessissa syömishäiriöstä. Kun on sairastanut yli puolet elämästään, ei toipuminen tapahdu hetkessä, ja se on tärkeää hyväksyä. Enää syömishäiriöstä on jäljellä onneksi vain rippeet.  Toinen asia, jonka kanssa tällä hetkellä kipuilen on uupumus. Viime vuosien pyöritys on ollut sen verran hurjaa, että henkisellä puolella takki on aika tyhjä. Ja tässä astuu kuvaan mielenterveyden ja omien voimavarojen hoitaminen: miten se tehdään? Tällaisten asioiden tärkeyden huomaa usein vasta silloin, kun ollaan jo vähän liian syvällä.

Toisaalta mielenterveyden haasteet ovat tuoneet erittäin paljon positiivistakin elämääni. Koen osaavani olla nykyään paljon herkempi ihmisille, heidän tunteilleen ja tarinoilleen. Osaan nähdä ympäristössämme ja tavoissamme toimia paljon sellaisia rakenteita, jotka ovat vahingollisia mielenterveydelle, ja pyrin tuomaan niitä aktiivisesti esille ja muuttamaan toimintaamme ja puhetapojamme näihin asioihin liittyen.

Millaista palautetta olet saanut valintasi jälkeen?

Ihanan paljon onnitteluja ja positiivista palautetta. Parhaalta tuntuu, kun joku sanoo, että tässä on nyt nainen paikallaan. Siihen pyrin, ihan omana itsenäni omien haasteideni kanssa. Silti oman elämäni supernaisena.

 

Kuuntele Janin ja Jennyn yhteinen podcast-keskustelu:

Muut Toivola-podcastin kahdeksan jaksoa löytyvät Soundcloudista, iTunesista tai Spotifyista. Hyvän mielen lähettilään Toivola-podcast toteutettiin yhteisyössä Kukunorin ry:n ja Mental Beauty Recordsin kanssa.

 

Seuraa Instagramissa Jania ja Jennyä:

@janitoivo
@lehtinenjenny

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.