Hyppää sisältöön

Liikunnan riemu ja yhteishenki vallitsivat Liikettä palloon -tapahtumassa

Liikettä palloon -tapahtuma toi ihmiset yhteen salibandyn äärelle Tampereen Kauppi Sports Centeriin. Turnaukseen osallistui 12 joukkuetta, ja mestaruuksia ratkottiin kilpa- ja harrastesarjoissa. Liikettä palloon -konkari, Porin Hyviksen riveissä pelannut Juha Lahti tulee tapahtumaan aina uudestaan sen hyvän hengen takia.

Kesäkuun 10. päivänä Tampereen Kauppi Sports Center täyttyi innokkaista salibandyn pelaajista Liikettä palloon -turnauksen merkeissä. Pelikentillä nähtiin vauhtia ja tiukkoja tilanteita. Kenties jännittävin tilanne nähtiin turnauksen loppupuolella kilpasarjan finaalissa, kun Pallokarhut tasoittivat pelin vain kaksi sekuntia ennen summeria. Ratkaisu haettiin jatkoajalta, ja lopulta voiton vei Virike. Harrastejasarjassa mestaruuden nappasi Puisto.

Kilpasarjassa mitteli viisi joukkuetta ja harrastesarjassa seitsemän. Mukaan mahtui niin konkareita kuin ensikertalaisia.

Pelikentillä riitti vauhtia ja jännitystä. Kuvaaja: Leo Hynninen

Koululiikuntataustalla mukana

Ensimmäistä kertaa turnaukseen osallistui Reetta Nurkka, joka edusti Helsingistä tullutta Myllyn Pamaus – joukkuetta. Nurkka on myös salibandyn parissa kohtalaisen uusi pelaaja.

– Viime talvena pelasin Helsingin kaupungin alle 30-vuotiaille tarkoitetussa NYT-liikunnassa sählyä, sitä edellinen kerta on ollut varmaan yläasteella tai lukiossa, Nurkka sanoo.

Myllyn Pamauksen muun jengin kanssa Nurkka pelaa kesäisin jalkapalloa. Kun jengi pyysi Nurkkaa mukaan turnausjoukkueeseen, hän totesi, että miksei.

Nurkka viihtyy turnausreissuilla. Nuorempana hän pelasi aktiivisesti jalkapalloa, ja pelireissut ja turnaukset olivat osa arkea. Aikuisiällä niitä on vähemmän.

– Peleissä ei ehdi niin paljon juttelemaan joukkueen kanssa, kun vaihdossakin kaikki keskittyvät peliin. Turnausreissuilla on paremmin aikaa vaihtaa kuulumisia ja tutustua enemmän, Nurkka sanoo.

Lahden perheessä on Liikettä palloon -konkareita yleisössä ja kentällä

Joukkueiden matkassa on myös kannattajia. Porin Hyviksen tehdessä maalin Hyviksen paitoihin sonnustautuneet katsojat hurraavat yleisössä. Mukana on myös maskotti: Hyviksen punaiseen paitaan puettu Ihaa.

– Pelit ovat menneet tänään hyvin, sanoo katsomon puolella kannustava Irja-Leena Lahti.

Lahden koko perhe on tullut kannustamaan joukkuetta.

– Olemme olleet mukana jo monena vuonna. Täällä on hienoa nähdä, miten urheilu yhdistää ihmisiä, ja joukkueissa kaikki saavat pelata, hän sanoo.

Pelien välissä myös Irja-Leena Lahden poika Juha Lahti ehtii haastatteluun. Hän on kokenut Liikettä palloon -kävijä. Laskuissa on jo menty sekaisin, mutta turnauksia on ehtinyt kertyä kymmenkunta.

– Tänne on aina kiva tulla, kun tämä on hyvin järjestetty tapahtuma. Täällä on ihania, välittäviä ihmisiä. Jos jotain sattuu, siitä huolehditaan. Jos joku kiroilee, sitä toppuutellaan. Ja sitten, kun joku onnistuu, niin joukkue onnittelee. Välillä minä onnistun, välillä joku muu, ja niistä kaikista ollaan iloisia, Lahti kuvailee.

Joukkue sai hyvän startin turnaukseen voitettuaan ensimmäisen pelin. Lopulta Hyvis eteni pronssipeliin, missä se koki tappion Oriveden Sähläreille.

 

Kuvaaja: Leo Hynninen
Kuvaaja: Leo Hynninen

Liikunan riemu on tärkeintä

Ensimmäistä kertaa turnaukseen osallistuva Niuvanniemen sairaalan joukkue Niuvan Pallo NiPa pelaa kilpasarjassa. Joukkueenjohtaja Raine Tuononen pitää tärkeimpänä, että on ollut kivaa.

– Pääsimme ensimmäistä kertaa mukaan, ja on ollut hieno kokemus, vaikka kaikki pelit olemme hävinneet.

Niuvanniemen sairaalassa salibandya pelataan talvella kolme kertaa viikossa ja kesällä vähän vähemmän, kun salibandyn rinnalla pelataan myös jalkapalloa.

– Yleensä harjoituksiin saattaa tulla 20 osallistujaa, mutta tänne lähdettiin nyt yhdeksän pelaajan voimin, Tuononen sanoo.

Tuononen on Niuvanniemen sairaalassa liikunnanohjaajana. Hän näkee liikunnan merkityksen isona mielenterveystoipumisessa.

– Kyllä liikunnan merkitys nostaa meillä koko ajan päätään ja potilaatkin ovat sanoneet, että fyysisellä kunnolla on merkitystä myös mielenterveyden ja sairauden kannalta, Tuononen kertoo.

Mielenterveyden keskusliiton liikunta-asiantuntija Kati Rantosen mukaan tapahtuma oli onnistunut.

– Päällimmäisenä jää mieleen se, kuinka tärkeä tämä tapahtuma on pelaajille. Moni tuli sanomaan, että mahtavaa päästä pelaamaan.

Liikunnan riemu ja joukkueiden välinen yhteishenki välittyi tapahtumassa.

Pallosta käytiin tiukkoja vääntöjä. Kuvaaja: Leo Hynninen
Onnistumisia juhlittiin joukkueena. Kuvaaja: Leo Hynninen

Tulokset:

Kilpasarja:

Liikettä palloon 2023 -kilpasarjan voittanut Virike poseeraa kultamitalit kaulassa.
Virike voitti kilpasarjan. Kuvaaja: Leo Hynninen
 1. Virike
 2. Pallokarhut
 3. PoPo Pohjoisen Pojat
 4. Krisilta
 5. Niuvan Pallo Nipa

Harrastesarja:

Haastajasarjan Liikettä palloon 2023 -turnauksessa voittanut Puisto poseeraa kultamitalit kaulassa ja kädet ilmassa tuulettaen.
Harrastesarjan voittoa tuuletti Puisto. Kuvaaja: Leo Hynninen
 1. Puisto
 2. Tuusula
 3. Oriveden Sählärit
 4. Porin Hyvis
 5. Myllyn Pamaus
 6. Tuumi ry
 7. Kajaus

Kaikki tulokset näet tulospalvelusta.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.