Hyppää sisältöön

Liittovaltuuston kokousseuranta 17.-18.5.2024

Tässä uutisessa seurataan reaaliajassa Mielenterveyden keskusliiton uuden liittovaltuuston ensimmäistä kokousta. Kuvassa kokouksessa valittu hallitus, jonka nimet löydät tästä jutusta. Uusi puheenjohtaja Eveliina Lafghani kolmas oikealta.

Kuvassa uusi hallitus: edessä Riikka Nieminen; seuraavassa rivissä vasemmalta oikealle Pia Vahekoski, Tarja Korhonen, Eveliina Lafghani ja Seppo Sundman; takarivissä Anne-Maria Saglam, Juha Myller, Anna-Liisa Lämsä ja Raimo Tilli.

18.5. klo 13.20

Todettiin, ettei valtuustolle ole tehty aloitteita, joten kokous on virallisesti päätetty. Kiitos kaikille valtuutetuille ja seuraajille. Hyvää viikonloppua!

18.5. klo 12.23

Kokous keskeytettiin lounastauon ajaksi.

18.5. klo 12.17

Valtuusto teki liiton sääntöihin kolme muutosta, joista oleellisin antaa mahdollisuuden jäsenyyteen ja äänivaltaan myös säätiöille.

1. Jatkossa liiton varsinaisia jäseniä ja päätösvallan käyttäjiä ovat nimenomaan mielenterveyden hyväksi toimivat rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt (aiemmin yhteisöt). Muut yhteisöt voivat jatkossa olla kannatus- eli yhteistyöjäseniä.

2. Sääntöihin lisättiin säätiöiden äänivalta: jokaisella säätiöillä on 1 ääni jokaista alkavaa 30 työntekijää kohti, kuitenkin enintään 3 ääntä.

3. Liittovaltuuston kokousten asialistaa koskevaan pykälään tehtiin tekninen muutos täsmentämällä, mitkä asiat käsitellään vain uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa ja mitkä ovat asialistalla muissakin kokouksissa.

18.5. klo 11.18

Menneestä siirryttiin tulevaan. Ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin pitkän ja perusteellisen keskustelun jälkeen.

18.5. klo 9.39

Kokous käynnistyi reippaasti tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittelyllä. Tili- ja vastuuvapaus myönnettiin tilivelvollisille.

18.5. klo 9.03

Huomenta kaikille! Liittovaltuuston ensimmäisen kokouksen toinen päivä on alkamassa. Vielä hörpitään viimeisiä aamukahveja. Kokous alkaa klo 9.30 ja ensimmäisenä listalla talousasiat eli tili- ja vastuuvapauden myöntäminen viime vuodesta tilivelvollisille.

Nopea kertaus eiliseltä. Liitolle valittiin uusi hallitus, jonka nimet ja kuvan näet yllä. Eveliina Lafghani valittiin liiton puheenjohtajaksi ja Anna-Liisa Lämsä liittovaltuuston varapuheenjohtajaksi. Lisäksi päätettiin jäsenmaksut: 5 euroa/jäsenyhdistyksen jäsen (enintään 600 jäseneltä) ja 75 euroa/vuosi kannatusjäseniltä. Yhteistyöjäsenten eli organisaatioiden jäsenmaksu vaihtelee henkilöstömäärän mukaan 100 – 3000 euroa.

Liiton kaikki uudet luottamushenkilöt löydät täältä:
https://www.mtkl.fi/toimintamme/organisaatiomme/luottamuselimet/

17.5. klo 16.15

Nyt esitellään tilinpäätöstä. Sen jälkeen kokous keskeytetään tältä päivältä ja päätöksentekoa jatketaan taas huomenna. Kiitos kaikille kokoustajille ja seuraajille!

17.5. klo 15.50

Parhaillaan käydään läpi viime vuoden toimintaa vuosikertomuksen muodossa.

17.5. klo 15.29

Luottamusjohdon kokouspalkkioista tehtiin päätös myös. Liittovaltuuston ja -hallituksen jäsenten kokouspalkkio 100 euroa/kokoukselta ja puheenjohtajille 140 euroa niistä kokouksesta, joita he ovat johtaneet. Matkakustannukset korvataan verohallinnon määrittelemän tason mukaisesti. Ansionmenetykset korvataan silloin, kun niitä tulee eli käytännössä työnantajan antamaa todistusta vastaan. Kokoukset järjestetään pääsääntöisesti verkkokokouksina.

17.5. klo 15.13

Jäsenmaksuista tehtiin päätös. Se on jäsenyhteisön jäseneltä 5 euroa/hlö/vuosi (enintään 600 jäseneltä). Kannatusjäsenten maksut ovat 75 euroa/hlö/vuosi ja yhteistyöjäseniksi liittyviltä yhteisöiltä henkilöstön määrästä riippuen 100 – 3000 euroa/vuosi.

Jäsenyhteisöjen jäsenten maksusta äänestettiin. Maksun pitämistä esitetyssä 5 eurossa kannatti 23 valtuutettua ja vastaesitystä 4 euron maksusta kannatti 3 valtuutettua.

17.5. klo 14.36

Keskustelu keskeytettiin kahvitauon ajaksi, jonka ansiosta tulossa myöhemmin myös uuden hallituksen valokuva.

17.5. klo 14.08

Jäsenmaksuja esitetään korotettavaksi eurolla per jäsenyhteisön henkilöjäsen. Jos esitys menee läpi, maksu on jatkossa 5 euroa/henkilö ja sitä peritään enintään 600 jäseneltä. Keskustelu aiheesta alkaa vilkkaana.

17.5. klo 14.05

Katsaukset on nyt kuultu ja merkittiin tiedoksi. Listalla tilintarkastusyhteisön valinta, joka sujui nopeasti esityksen mukaan: jatketaan Oy KPMG Ab:n kanssa.

17.5. klo 13.45

Parhaillaan käydään läpi katsausta kolmesta menneestä toimintavuodesta ja kuullaan linjauksia ja arvioita alkavalle hallitus- ja valtuustokaudelle. Ilmeet ovat vakavia, kun toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja kehitysjohtaja Janne Jalava esittelevät.

17.5. klo 13.11

Uudet liittohallituksen jäsenet ovat Tarja Korhonen, Mikkeli; Anna-Liisa Lämsä, Oulu; Juha Myller, Joensuu; Riikka Nieminen, Helsinki; Anne-Maria Saglam, Seinäjoki;  Seppo Sundman, Karjaa; Raimo Tilli, Kuopio ja Pia Vahekoski, Pori. Lämpimät onnittelut! Hallitus valitsee varapuheenjohtajan keskuudestaan myöhemmin.

Valituista suurin osa on uusia kasvoja hallitustasolla. Edelliseen hallitukseen kuuluivat Nieminen ja Tilli. Edellisestä valtuustosta tuttuja päättäjiä ovat puolestaan Korhonen, Myller, Sundman ja Vahekoski.

Liiton kaikki uudet luottamushenkilöt löydät täältä:
https://www.mtkl.fi/toimintamme/organisaatiomme/luottamuselimet/

17.5. klo 12.41

Seuraavaksi vuorossa liittohallituksen valinta. Kokouksessa ehdotettiin aiemmin ehdolle asetettujen lisäksi Juha Kalevoa Mielenterveysyhdistys Salmi ry:stä, joten ehdokkaita on nyt 16 ja paikkoja tarjolla 8.

17.5. klo 12.36

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin selvin lukemin Eveliina Lafghani, joka on myös valtuuston ja vanhan liittohallituksen jäsen. Toimikausi alkaa 1.6.2024. Lämpimät onnittelut!

17.5. klo 12.16

Siirryttiin valitsemaan liittohallituksen ja samalla myös liiton puheenjohtajaa. Kokouksessa ehdotettiin Pörri Ojalaa (Vantaan Hyvät Tuulet), joten ehdokkaita on yhteensä viisi: hänen lisäkseen Eveliina Lafghani (Taiteen Sulattamo, Helsinki), Mirva Heino (Tukiranka ja Porin Hyvis), Mari Lahti (Turun Mielenterveysyhdistys Itu) ja Varpu Pöyhönen (Hankasalmen Tuikku).

17.5. klo 12.13

Henkilövalinnat alkavat liittovaltuuston varapuheenjohtajan valinnalla. Tuttuun tapaan valittiin hänet, joka sai liittovaltuuston puheenjohtajan vaalissa toiseksi eniten ääniä. Varapuheenjohtaja on siis yksimielisesti Anna-Liisa Lämsä Mielenvireys ry:stä Oulusta. Hän ilmoitti, ettei ole mukana liiton puheenjohtajan vaalissa.

17.5. klo 12.03

Valtuuston puheenjohtaja Tarmo Raatikainen avasi kokouksen huomauttaen järjestödemokratian vakavasta, joskin hetkellisestä vajeesta: vielä hetken aikaa sekä uuden valtuuston että vanhan hallituksen puheenjohtajuudet ovat hänen käsissään. Täysin laillista, kommentoi lakimies Oskari Korhonen.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.