Hyppää sisältöön

Mielenterveysviikolla puhutaan tunteista

Tunteista puhuminen on tärkeää muttei aina helppoa. Vertaistuen avulla omia tunteita voi oppia ymmärtämään paremmin, jolloin avun hakeminenkin voi helpottua. Ylipäätään tunteiden tunnistaminen voi lopulta muuttaa niin elämän suunnan kuin käsityksen itsestä ihmisenä.

Mielenterveysviikon teemana on tänä vuonna tunteet. Erityisesti sairauden vaikeissa vaiheissa koettuja tunteita on tärkeä uskaltaa sanoittaa. Viikon teeman avulla halutaan muistuttaa siitä, että joskus omia tunteita voi tunnistaa paremmin, kun kuulee toisen sanoittavan omiaan. Tämän lisäksi myös avun hakeminen voi helpottua, kun pystyy paremmin sanoittamaan oloaan.

– Fyysisten sairauksien kulkua voidaan seurata esimerkiksi laboratoriokokeilla. Mielen asioissa taas ainut tapa on kertoa, miltä meistä tuntuu. Kun tunteitaan ja oloaan pystyy sanoittamaan, voi olla helpompi löytää sellaisten ihmisten ja paikkojen luo, missä niitä voi käsitellä. Tässä järjestöjen merkitys on suuri, sanoo Mielenterveyden keskusliiton viestinnän asiantuntija Emma Nikka.

Teksti: "Se solahtaa kehoni ollen raskas kuin metallipeitto." Me autamme keventämään peiton painoa. Tukea täältä: mtkl.fi #mielenterveysviikko Mielenterveyden keskusliitto

Mielenterveyden keskusliiton toiminnan ytimessä on vahva kokemustieto, ja toiminta suunnitellaan ja tuotetaan yhdessä mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten kanssa. Myös mielenterveysviikon viestit ovat heidän sanoittamiaan.

”Asioilla on hinnan lisäksi myös arvo”

Tunnekeskustelulla on merkitys myös poliittisessa päätöksenteossa. Yli miljoona suomalaista painii muun muassa kampanjassa nähtävien tunteiden kanssa joka vuosi. Kaikilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus hoitoon ja tukeen.

Poliittisessa päätöksenteossa unohdetaan usein, että asioilla on hinnan lisäksi myös arvo. Jos pelkästään rahapuheen perusteella lähdetään arvottamaan mielenterveysongelmien hoitoa, mennään isosti metsään. Ihmistä tulee aina kohdella ihmisarvon mukaisesti, sanoo Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja, kuusamolainen Tarmo Raatikainen.

Teksti: "Kuin olisin trombin keskellä." Me tarjoamme turvaa myrskyssä. Tukea täältä: mtkl.fi #mielenterveysviikko Mielenterveyden keskusliittoVakavaa masennusta itsekin sairastava Raatikainen on pettynyt psykiatristen hoitopaikkojen karsimiseen sekä terapiatakuun viivästymiseen. Hänen mukaansa terapiatakuuta ei voi kuitata yleisellä hoitotakuulla.

“Pelottavaa on se, että aina edes he, jotka itse aktiivisesti yrittävät hakea apua, eivät sitä saa”, Raatikainen sanoo.

Päätapahtumana Mielenterveysmessut

Mielenterveysviikkoa vietetään viikolla 47, mutta teemaviikko käynnistyy perinteisesti viikon 46 sunnuntaina kynttilätapahtumilla. Mielenterveysviikon ytimessä on liiton perustehtävä: mielenterveysongelmiin liittyvän stigman vähentäminen ja mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten näkemysten esiin nostaminen.

Mielenterveysviikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, seminaareja ja tempauksia ympäri maata. Viikon päätapahtuma on verkossa järjestettävät Mielenterveysmessut, jotka järjestetään jo 27. kertaa. Valoa ja asiantuntija- sekä kokemustietoa tuodaan neljättä kertaa verkossa, nyt täysin uudella tapahtuma-alustalla ja uudistetulla ohjelmalla.

Tiistaina ja keskiviikkona päästään nauttimaan aamustudioista, radiosta, iltapäiväkahveista, kokemuspuheenvuoroista sekä tietysti asiantuntijoiden luennoista toinen toistaan kiinnostavammista aiheista. Linjoille voit hypätä koska vain, ja tallenteetkin on katsottavissa viikon loppuun saakka.

Lisätietoja mielenterveysviikosta

Emma Nikka, viestinnän asiantuntija, emma.nikka@mtkl.fi, 040 718 5398.

Teksti: "Olen aina jotain liikaa (tai liian vähän). Meille olet arvokas omana itsenäsi. Tukea täältä: mtkl.fi #mielenterveysviikko Mielenterveyden keskusliitto

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.