Hyppää sisältöön

Mielenterveysyhdistykset mukana uuden psykiatrisen sairaalan suunnittelussa Turussa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan uusi psykiatrinen sairaala saadaan käyttöön vuoden kuluttua. Varsinais-Suomen mielenterveys- ja päihdetyön potilas- ja omaisjärjestöt ovat alusta asti olleet mukana sairaalan suunnittelussa.

Varhan uutta psykiatrisen sairaalan toimintaa ja tiloja on alusta alkaen suunniteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen mielenterveys- ja päihdejärjestöjen neuvottelukunnan kanssa. Sairaalaan valmistuu tiloja myös järjestöjen käyttöön, kuten ryhmätiloja, liikuntatilat ja auditorio. Yhdistystilat saivat nimekseen Laituri.

Mielenterveys- ja päihdejärjestöjen neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii Eeva Siivonen, joka on myös Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n toiminnanjohtaja.

Siivonen kertoo yhteistyön sujuneen esimerkiksi niin, että järjestöt saivat sairaalan pohjakuvat arvioitavikseen, ja järjestöjen antamien kommenttien perusteella sairaalassa päädyttiin jopa siirtämään seiniä. Neuvottelukunta on lisäksi toteuttanut järjestöille käyttötarvekyselyn.

– Järjestöt ovat mielenterveystyössä merkittävä voimavara. Järjestöt ovat palveluiden käyttäjille suora vaikuttamiskanava yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja palveluiden tuottajille laaja yhdyspinta palveluiden käyttäjiin, Siivonen sanoi Varhan järjestämässä mediatilaisuudessa pitämässään puheenvuorossa.

Siivonen toi puheenvuorossaan esiin mielenterveysongelmiin liittyvän stigman, ja miten se estää mielenterveysoikeuksien toteutumista. Vuoden 2021 Mielenterveysbarometrin mukaan 18 % suomalaisista ei haluaisi mielenterveyskuntoutujaa naapurikseen ja 11 % pelkää mielenterveysongelmia kokeneen kohtaamista.

– Mielenterveysoikeuksien saavuttamiseksi tarvitaan työtä ennakkoluulojen, virheellisten käsitysten ja vastakkainasettelun voittamiseksi.

Uusi sairaala otetaan käyttöön syksyllä 2024, ja nyt käynnissä on nimikilpailu. Nimeä voi ehdottaa 31.10.2023 asti TYKSin verkkosivuilla.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.