Hyppää sisältöön

Vietämme Valon päivää yhdessä VALO-hotellin kanssa

Valon päivää vietetään vuosittain 3. helmikuuta Valon nimipäivänä. Valon päivä on masennukseen sairastuneiden ja heidän läheistensä teemapäivä. Valon päivänä haluamme muistuttaa läheisten, työkavereiden ja palautumisen merkityksestä hyvinvoinnille.

Masennus on hyvin yleinen sairaus, sillä noin joka viides suomalainen sairastuu masennuksen elämänsä aikana. Kenen tahansa elämä voi kriisiytyä, ja tähän voi olla lukemattomia eri syitä, sillä elämää kuormittavat tekijät altistavat masennuksen puhkeamiselle. Masennus on sairaus, joka edellyttää hoitoa – kenenkään ei pidä eikä tarvitse yrittää parantua siitä yksin.

Mielenterveyden keskusliitto ja VALO Hotel & Work yhteistyöhön

Tänä vuonna vietämme Valon päivää yhteistyössä VALO Hotel & Workin kanssa. Haluamme yhdessä muistuttaa, että läheisten ja työkavereiden tuen lisäksi jaksamisen yksi ehdoton kulmakivi on pitää huolta palautumisesta myös päivän aikana:

”Jotta yöuni olisi palauttavaa, aivoista täytyy pitää huolta myös päivän aikana. Siihen tarvitaan muutaman minuutin mittaisia taukoja pitkin päivää. Olisi tärkeää, että jokainen löytäisi itselleen sopivan keinon palautua. Onnistunein tauko aivoille on silloin, kun se aivoalue jolla normaalisti työskentelet, saa tauon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi näyttötyötä tekevälle katseen aktivointia kauemmaksi ja pientä fyysisen liikkeen tunnetta vartalolle. Toisaalta fyysistä suorittavaa työtä tekevälle parasta on antaa lihasten levätä”, kertoo kehityspäällikkö Henna-Riikka Myrskylä.

Jotta yöuni olisi palauttavaa, aivoista täytyy pitää huolta myös päivän aikana. Olisi tärkeää, että jokainen löytäisi itselleen sopivan keinon palautua.

VALOn markkinointipäällikkö Joel Hirviniemi kertoo, että  VALOssa on panostettu erityisesti työmatkalaisen hyvinvointiin ja palautumiseen hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla:

”Meille on tärkeää, että työmatkalaisella on VALOssa edellytykset työskennellä aidosti työtä tukevissa tiloissa, nukkua huippu yöunet, syödä terveellisesti sekä on mahdollisuus rentoutua ja palautua. VALOssa välitetään hyvinvoinnista ja halutaan puhua rehellisesti kaikista asioista.”

”Pidän myös erittäin tärkeänä sitä, että puhutaan ääneen siitä, miten kriisit vaikuttavat ihmisiin, ja miten mielenterveyttä voidaan tukea vaikeina aikoina. Olemme viettäneet Valon päivää jo parina edellisenä vuotena, joten yhteistyöhön ryhtyminen oli luonnollista ja helppoa.”

Valoa-chatista tukea ja valonpilkahduksia

Valoa-chat on luottamuksellinen keskustelupaikka niille, jotka kaipaavat valon pilkahdusta elämäänsä. Chatin löydän sivun alareunasta. 

Valoa-chat on Mielenterveyden keskusliiton täysin anonyymi ja maksuton chat-palvelu mielenterveysongelmien tuomien tilanteiden tueksi. Ammattilaisemme chattailevat kanssasi arkisin kello 12–15, askarruttaapa sinua oma tai läheisesi tilanne. Sinulla voi olla mielessäsi jokin tietty kysymys tai ongelma, johon haet ratkaisua, mutta yhtä hyvin olet tervetullut chattailemaan, vaikka et osaisi pukea ongelmaasi sanoiksi.

  • Valoa-chatissa on ammattilainen tukenasi arkisin kello 12–15

Vertaistuen pariin pääset torstai-iltaisin Valoa-vertaischatissa. Vertaistuki voi antaa uusia näkökulmia tilanteeseesi, tai pohtimaan ääneen ymmärtävässä ilmapiirissä. Vapaaehtoisemme ovat valmiita kuuntelemaan ja jakamaan omia kokemuksiaan mielenterveysongelmien tuomista tilanteista ja tunteista.

  • Valoa-vertaischat torstaisin kello 18–19

Lahjoita mielenterveystyöhön

Pienikin lahjoitus auttaa. Tue mielenterveystyötä ja lahjoita helposti MobilePaylla numeroon 24482 tai verkossa valitsemallasi maksutavalla täällä. Kohtaamme vuosittain tuhansia mielenterveyden häiriöihin sairastuneita ihmisiä ja heidän läheisiään. Osa ihmisistä on vasta sairastunut, osa elänyt sairauden kanssa jo pidempään. Käytämme lahjoitukset joustavasti siihen toimintaan, jolle on kulloinkin suurin tarve.

Tee lahjoitus haluamallasi maksutavalla täällä.

Voita lahjoittaa myös tilisiirrolla oman verkkopankin kautta:

FI30 1555 3000 1105 78
BIC: NDEAFIHH
Viite: Mielenterveys

Huomioithan, että vain laskun tilaamalla saat kuitin kirjanpitoa varten.

Mielenterveyden keskusliitto ry:n rahankeräyslupa RA/2022/656

Lupa on voimassa toistaiseksi alkaen 21.4.2022 koko maa pois lukien Ahvenanmaa.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.