Hyppää sisältöön

Pipo joka tuulelle -pipokisan voittaja on selvillä

Pipo joka tuulelle -pipokisan on voittanut pipo nimeltä Aurinko nousee. Tekijä Ellen Tuomela saa käsitöistä voimaa ja vireyttä sekä aikaa omille ajatuksille. Aurinko nousee -pipon kuviossa toistuva metsä on Tuomelalle rauhoittumiseen tärkeä paikka, josta hän saa myös valoa ajatuksiinsa.

Syksyn 2022 aikana Mielenterveyden keskusliiton yhteistyössä Taitoliiton kanssa toteuttama Pipo joka tuulelle -kampanja on innostanut neulojia ja virkkaajia ympäri Suomen tekemään pipoja. Käsitöillä tiedetään olevan monia myönteisiä vaikutuksia mielenhyvinvoinnille. Tätä viestiä Pipo joka tuulelle -kampanjalla on haluttu välittää ja sen myötä innostaa ihmisiä myös kokeilemaan neulontaa ja virkkausta.

Mielenterveyden keskusliiton kulttuurituottaja Nina Tuittu on ilahtunut siitä, miten monet ovat kampanjan myötä löytäneet käsitöiden pariin.

– Käsityöt ovat tuoneet ihmisiä yhteen esimerkiksi mielenterveysyhdistysten käsityöryhmissä. Käsitöissä ihanaa onkin, kun voi oppia toisilta ja jakaa myös omaa osaamista ja innostaa toisia, Tuittu sanoo.

Kampanjan aikana järjestettiin samaa nimeä kantava pipokisa, jossa etsittiin mieltä lämmittävää ja ilahduttavaa pipomallia. Kisaan osallistui 23 neulojaa toinen toistaan hienommilla pipoilla, joista jokaiseen oli laitettu paljon työtä ja ajatusta. Kisan voitti pipo nimeltä Aurinko nousee. Mielenterveyden keskusliiton ja Taitoliiton työntekijöistä koostunut raati ihastui Aurinko nousee -pipon ideaan ja tarinallisuuteen siitä, miten aurinko nousee joka päivä. Pipossa on kirjoneulekuviona kuusimetsän siluetti, jonka ylle aurinkoa edustava keltainen tupsu nousee.

Kuvassa on takaapäin kuvattu vaalea hiuksinen nainen jolla on päässään pipo. Pipossa on sininen ja harmaa kuusimetsä kuvio, sininen yläosa ja keltainen tupsu.
Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelijalla Terhi Kimmelma-Paajasella on päässään pipokisan voittanut Aurinko nousee -pipo.

Pipon suunnitellut Ellen Tuomela, 68, otti uutisen voitosta vastaan iloisena.

– Voitto tuntuu uskomattomalta ja ihanalta. Tämä kertoo minulle siitä, että olen saanut omin ajatuksin ja teoin tuotettua jotain sellaista, jolla on merkitystä ja sanoma toisillekin, Tuomela sanoo.

Tuomela osallistui kisaan tyttärensä vinkistä. Hän kertoo kokeneensa kampanjan aiheen tärkeäksi ja halunneensa siksi osallistua kisaan. Luontoaihe pipoon tuli Tuomelan omasta mielipuuhasta, metsässä liikkumisesta. Siitä hän saa voimaa ja valoa ajatuksiinsa.

– Luonto on aina merkinnyt minulle paljon. On valtavan ihanaa olla keväthankien aikaan metsässä ja istua kannolla auringonpaisteessa ja kuunnella luonnon ääniä. Se jos mikä antaa mielelle rauhaa ja voimaa.

Tuomela kertoo myös aina ihailleensa kuusia ja ”niiden sitkeyttä kasvaa pimeyden keskeltä kohti valoa.”

Käsityöt ovat olleet läsnä Tuomelan elämässä jo lapsesta asti. Neulomaan hän oppi koulussa 9-vuotiaana. Ensimmäisellä luokalla virkatun pannulapun hän uskoo muistavansa lopun elämäänsä ja sanoo, että kyllä taidot ovat siitä myös kohentuneet vuosien myötä.

– Olen pitänyt perheeni varpaat ja kädet lämpöisinä kymmenien vuosien ajan.

Käsitöiden tekeminen on Tuomelalle mieltä ilahduttavaa tekemistä, josta saa voimaa ja vireyttä.

– Se on hetki aikaa itselle ja omille ajatuksilleni. Kun rupean esimerkiksi neulomaan sukkia jollekin tietylle henkilölle, saan olla ajatuksissani hänen luonaan ja muistella yhteisiä elettyjä hetkiä. Sukkaparin neulomisen aikana kerkeää hymy tulla useasti huulille ja joskus tulee myös nauru.

Tuomela kannustaa ihmisiä miettimään itselle mieluisan käsityömuodon ja sitten vain aloittamaan.

– Aina ei aloittaessa työn jälki ole esimerkillisen hieno, mutta se tunne, kun on saanut itse jotain tehtyä valmiiksi, on sanoin kuvaamatonta. Riemu täyttää mielen: minä tein sen ja se on nyt tässä.

Pipokisassa kunniamaininnat saivat pipot nimeltä Ilomieli ja Mieli(ala)pipo.

Lankakeräykseen lahjoitettiin yli 40 kiloa lankoja

Pipokisan lisäksi Pipo joka tuulelle -kampanjassa järjestettiin lankakeräyksiä mielenterveysyhdistyksissä eri puolilla Suomea. Yksi lahjoitusten keräyspaikka oli Mielenterveyden keskusliiton toimisto Helsingissä. Liiton toimistolle tuli yhteensä noin 45 kilogrammaa lankoja, mikä vastaa reilusti yli 400 paria aikuisten villasukkia.

Mielenterveyden keskusliiton kulttuurituottaja Nina Tuittu on ilahtunut lankakeräyksen menestyksestä ja suuresta lahjoitusten määrästä.

– Tämä oli todella mieltä lämmittävä keräys. Saimme valtavan määrän lankoja ja se on ihana lahja mielenterveysyhdistyksille. Kiitos kaikille, jotka meille ja yhdistyksille lankoja lahjoittivat, Tuittu sanoo.

Mielenterveyden keskusliiton toimistolta langat jaetaan edelleen pääkaupunkiseudulla toimivien mielenterveysyhdistysten käyttöön.

Aurinko nousee -pipon ohje julkaistaan myöhemmin Mielenterveyden keskusliiton sivuilla osoitteessa www.pipojokatuulelle.fi.

Teksti: Eveliina Aarnos

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.