Hyppää sisältöön

Salibandy ja liikunnan ilo yhdistivät Liikettä palloon -turnauksessa

Toukokuisena lauantaina Tampereen Kauppi Sports Centerissä kaikuivat mailojen kolina ja iloiset tuuletukset. Liikettä palloon -salibandyturnaus toi mielenterveyskentän toimijoita jälleen yhteen urheilun merkeissä.

Liikettä palloon -salibandyturnaus käytiin lauantaina 18. toukokuuta Tampereen Kauppi Sports Centerissä. Ohjelmassa oli tuttuun tapaan sekä kilpa- että harrastesarjan turnaukset, joihin molempiin osallistui viisi joukkuetta.

Pelikenkien narahdukset nopeissa suunnan muutoksissa, mailojen kolina toisiaan vasten pallosta kamppaillessa ja kannustushuudot täyttivät urheiluhallin heti pelien alkuhetkistä lähtien. Turnauksessa nähtiin tiukkaa vääntöä hyvässä urheiluhengessä.

Mielenterveyden keskusliiton liikunta- ja elintapojen asiantuntija Kati Rantonen on tyytyväinen turnaus päivään.

– Turnaus meni todella hyvin ja järjestelyt toimivat kaikin puolin. Myös joukkueet kiittelivät kovasti, että tällainen turnaus järjestetään, Rantonen sanoo.

Turnaus on joukkueille vuoden odotettu kohokohta

Pallo-karhujen paidassa pelannut Jarno Isomaa on osallistunut turnaukseen vuodesta 2007 lähtien. Liikunnan ja kilpailun ilo saavat hänet osallistumaan vuodesta toiseen.

– Tämä on hyvin tärkeä turnaus meidän joukkueellemme. Vuosi on taas odotettu, joten kiva oli tulla, Isomaa sanoo.

Hän kertoo joukkueen pelaavan yhdessä salibandyn lisäksi monia muitakin joukkuelajeja kuten jalkapalloa ja käsipalloa.

– Liikunta on minulle hyvin tärkeää. Treenaan 3–5 kertaa viikossa. Jos on viikkokin taukoa, niin tulee jo epämukava olo ja haluan päästä tekemään jotain, Isomaa kertoo.

Pallo-karhut etenivät turnauksen kilpasarjassa finaaliin, jossa taipuivat lopulta KRIS Tampereen joukkueelle lukemin 3–0.

Vihreään liivin pukeutunut pelaaja syöttää joukkuekaverille maalintekopaikkaan. Vastustajajoukkueen pelaaja juoksee puolustamaan maalia.
Liikettä palloon -salibandyturnauksessa pelattiin harraste- ja kilpasarjoissa. Kuva: Leo Hynninen.

Kilpakumppanit kentällä ovat kavereita sen ulkopuolella

Myös Oriveden Sählärit ovat osallistuneet turnaukseen jo useana vuonna. Pirjo Järvi kertoo olleensa joukkueen matkassa jo toista kymmentä vuotta. Aiemmin pelikentilläkin nähty Järvi oli tänä vuonna toistamiseen huolto- ja kannustusjoukoissa.

– Olen nyt pari vuotta joutunut olemaan pelaamatta jalkani takia, ja kyllä kaipaan kentälle, Järvi sanoo.

Myös Järvi kertoo turnauksen olevan joukkueelle jokavuotinen kohokohta. Vuosien aikana joukkue on saanut menestystä ja mitaleita. Myös parhaan kannustusjoukkueen palkinnon Järvi muistaa joukkueen jonain vuonna saaneen.

Vuotuisesta turnauksesta on muodostunut myös pelituttuja, joiden kanssa on Järven mukaan mukava vaihtaa kuulumisia aina seuraavana vuonna. Vaikka kentän ulkopuolella ollaan kavereita, on kentälle muodostunut myös kilpakumppanuuksia.

– Kajaus on meidän kilpakumppanimme. Onneksi tänä vuonna voitimme heidät, vaikka vain niukasti, Järvi sanoo pilke silmäkulmassa.

Hän ajattelee, että silloin menee hyvin, kun kaikki käyttäytyvät asiallisesti ja pelaavat reilusti.

– Täällä on hyvä yhteishenki. Mukaan voi tulla sellaisena kuin on ja pärjätä siten kuin pärjää.

Oriveden Sählärit kohtasivat Kajauksen alkusarjan jälkeen vielä toistamiseen pronssiottelussa, jossa Kajaus vei voiton tasaväkisen väännön jälkeen jatkoajalla.

”Parasta on yhteishenki ja pelaaminen”

Turnauksen merkitys pelaajille on kantautunut myös Rantosen korviin.

– Tämä on monelle joukkueelle kauden päätapahtuma, joka motivoi liikkumaan säännöllisesti ja harjoittelemaan porukassa vuoden aikana. Osalle tämä on myös ainoa turnaus, jossa pääsee pelaamaan eri puolilta Suomea tulevia joukkueita vastaan, Rantonen sanoo.

Tämän vuoden osalta hän nostaa esiin yhteishengen merkityksen.

– Se korostui saadussa palautteessa turnauksen parhaana asiana pelaamisen ja uusiin ihmisiin tutustumisen ohella.

Vastakkain pelanneiden joukkueiden pelaajat kättelevät toisiaan pelin jälkeen.
Joukkueet onnittelivat toisiaan pelin jälkeen. Kuva: Leo Hynninen.

Tulokset

Kilpasarja: kultaa KRIS Tampere, hopeaa Pallo-karhut, pronssia Virike.

Harrastesarja: kultaa Porin Hyvis, hopeaa Myllyn Pamaus, pronssia Kajaus.

Katso turnauksen kaikki tulokset.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.