Hyppää sisältöön

Siivousvaikuttaja Auri Kananen ei halua lakaista ongelmia maton alle

Aurinkoisilla ja energisillä siivousvideoillaan loistava Auri Kananen tietää omasta kokemuksestaan, miltä tuntuu, kun masennus valtaa mielen. Nykyään hän haluaa käyttää voimavarojaan ja osaamistaan niiden ihmisten auttamiseen, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassa näkymättömiksi.

Lattiat lainehtivat elintarvikepakkauksia, muovipusseja ja pahvilaatikoita. Tiskipöytä pursuaa likaisia astioita, jotka ovat kertyneet kuukausien tai vuosien ajan. Kylpyhuoneen lattiaa peittää paksu likakerros. Jääkaapissa haisevat homehtuneet ruuat.

Mutta ei hätää, paikalle pelmahtaa pinkkiin essuun ja pinkkeihin hanskoihin sonnustautunut iloinen ja innostunut Auri Kananen, joka rakastaa siivoamista. Intohimoisesti siivoamiseen suhtautuva Auri on valmistunut ammattikorkeakoulusta puhtausalan restonomiksi.

Sosiaalisen median videopalveluista YouTubesta ja TikTokista maailmanmaineeseen ponnahtanut Auri Kananen tietää, miltä vaikeasta masennuksesta tai muista psykiatrisista sairauksista kärsivän ihmisen koti voi pahimmillaan näyttää. Hän tekee hyväntekeväisyyssiivouksia eli siivoaa ilmaiseksi ihmisten koteja. Siivouksista hän tekee noin 20 minuutin videoita Aurikatariina-kanavalleen YouTubeen.

Minuun ottavat yhteyttä mielenterveysongelmaiset ja heidän läheisensä. Yleisin syy on ehkä masennus. Paljon on nuoria, mutta haluaisin tavoittaa myös vanhempia ikäpolvia. Monet ovat käyneet pohjalla. He haluavat muutosta elämäänsä ja pyytävät apuani, Auri kertoo.

“Fyysisesti kaikki voi olla hyvin, mutta mielenterveys saattaa brakata”

Useilla videoilla Auri kertoo sotkuisissa kodeissa asuvien ihmisten taustoista. Monen mieltä painavat lapsuuden kokemukset, koulukiusaaminen ja lähimenneisyyden tuskalliset kokemukset. Osa kärsii myös päihdeongelmista tai peliriippuvuudesta.

Erään nuoren naisen mies oli tehnyt itsemurhan, ja nainen oli jäänyt yksin lapsiensa kanssa. Halusin auttaa heitä siivoamalla heidän kotinsa.

Ammattisiivooja Auri Kananen haluaa tehdä näkyväksi ”näkymättömien ihmisten” elämää. Heistä monet ovat kohdanneet sairautta, työttömyyttä ja syrjäytymistä. Heidän elämäntarinoitaan ei esitellä kalliissa, kiiltäväpintaisissa aikakauslehdissä.

Aurin siivousvideoista selviää, että masennus voi oireilla muillakin tavoilla kuin mielialan laskuna. Usein masentuneella myös aloitekyky heikkenee, toimintakyky huononee ja energiataso laskee. Tästä käynnistyy noidankehä.

Jos ihminen ei jaksa huolehtia itsestään, niin ei siitä kodistakaan jaksa huolehtia.

Auri Kananen haluaa tehdä näkyväksi ”näkymättömien ihmisten” elämää.

Kynnys avun pyytämiseen voi olla suuri. Sekasortoa hävetään ja halutaan piilotella. Ihminen voi alkaa eristäytyä, eikä kutsu ketään kylään vuosikausiin. Sotkun keskellä elävä saattaa pelätä muiden tuomitsemista, haukkumista ja syyllistämistä.

Auri Kananen ei koskaan tuomitse ketään. Hänen positiivinen, aurinkoinen ja kiltti asenteensa herättää huomiota YouTube-kanavan englanninkielisessä kommenttiosiossa. Aurin empaattinen suhtautuminen ihmisiin ja rakkaus siivoamiseen tarttuu helposti myös katsojaan.

“Asiat voivat muuttua parempaan suuntaan”

Kun asukkaat palaavat siivottuihin koteihinsa, heidän reaktionsa ilahduttaa myös Auria.

Yleensä he ovat tosi iloisia ja onnellisia. He eivät tiedä, miten voisivat kiittää. He eivät välttämättä ole edes tajunneet, miltä oma koti voi näyttää siivottuna.

Siivousvaikuttajalle kerrotaan välillä pitkänkin ajan päästä asukkaan kuulumisia. Auri iloitsee hyvistä uutisista.

Yksi asukas lähetti monen kuukauden kuluttua viestin, että on valmistunut koulusta ja saanut pidettyä kodin siistinä. Ja eräs mies lähetti kuvan, jossa on tyttärensä kanssa siivotussa asunnossaan. Aikaisemmin mies ei voinut tuoda tytärtään sinne.

Auri ajattelee, että kodissa näkyvä muutos antaa toivoa.

Tärkeintä hyväntekeväisyyssiivouksissani onkin jättää muistijälki aivoihin: asiat voivat muuttua. Toivo paremmasta on tärkeä jaksamisen kannalta.

Aurin siivousvideot toimivat myös vertaistukena. Sotkuisissa kodeissa elävät oivaltavat, että eivät olekaan ainoita, joilla on häpeällinen salaisuus. Lamaannuttava häpeän tunne saattaa vähentyä, ja tilalle tulee uutta toimintatarmoa.

Saan paljon viestejä siitä, että on helpottavaa nähdä, että ei ole ainoa, jolla on häpeällinen koti. Eihän niitä näy missään.

“Kaikilla ihmisillä on jossain kohtaa elämäänsä vaikeuksia”

Kun videoilla katsoo Auri Kanasen pirteää ja tarmokasta olemusta, voi helposti kuvitella, että hänen elämänsä olisi aina ollut helppoa. Näin ei ole aina ollut. 10-vuotiaana Auri sairastui masennukseen ja teini-iässä hän kävi usean vuoden ajan terapiassa.

Pinkkiin essuun ja kumihanskoihin pukeutunut hymyilevä Auri Kananen on kyykistynyt pesemään uunia.
Auri Kananen antaa videoillaan myös siivousvinkkejä, esimerkiksi uunin pesuun.

Kun on ollut sellaisessa päänsisäisessä helvetissä, normaali elämä tuntuu kivalta. Se, että pää on terve ja itsellä on hyvä olla, on ihan luksusta. 14-vuotiaana jouduin miettimään arvojani ja syitä elää.

Omien arvojen hahmottaminen selkiytti elämää. Nuoren naisen arvoja ovat nykyään fyysinen ja henkinen terveys, ihmissuhteet, esteettisyys, hedonismi ja uuden oppiminen.

Kun aloitin videoiden tekemisen, en osannut yhtään englantia. Kun homma lähti leiville, otin itselleni englannin opettajan ja kävin yksityisopetuksessa. Alussa en osannut videokuvata, enkä käyttää sosiaalista mediaa, ja tässä ollaan! Ihminen voi oppia mitä vaan, jos on avoin, Auri iloitsee.

Omaa mielenterveyttään sosiaalisen median vaikuttaja huoltaa käymällä yksilötyönohjaajalla, jolla on myös psykologin koulutus. Hänelle siivousalan yksinyrittäjä voi purkaa työhön tai yksityiselämään liittyviä paineita.

Vaikka Auri Kananen tunnetaan tehokkaana ja huolellisena siivousalan huippuosaajana, hänen rempseä elämänasenteensa voi yllättää.

Minulle monet asiat ei ole niin justiinsa. Jos nyt tosta hukkaa autonavaimet, niin voi voi, sitten ostetaan uudet. Jos tavaroita tippuu käsistä, hupsista keikkaa ja nostan tavaran. Olen todella joustava ihminen. Otan vastaan, kaiken mitä tulee. Ei elämä ole niin justiinsa.

Tutustu Aurin kanaviin YouTubessa ja TikTokissa.

Teksti: Tuija Salonen
Kuvat Auri Kanasen albumista

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.