Hyppää sisältöön

Skutsi kuulee -hanke äänestettiin Ympäristöbonuskohteeksi

Mielenterveyden keskusliiton Skutsi kuulee -hanke oli Partioaitan 365-klubilaisten äänestyksen kärkikastia, ja tuli näin valituksi Vuoden 2022 Ympäristöbonuskohteeksi. Klubilaisten ostoksista vuoden aikana kertynyt 1 % Ympäristöbonus käytetään lyhentämättömänä viiden eniten ääniä saaneen hankkeen tukemiseen.

Ulkoilu- ja retkeilyvarusteiden myyntiin erikoistunut Partioaitta on julkistanut Vuoden 2022 Ympäristöbonuskohteet, ja Mielenterveyden keskusliiton Skutsi kuulee -hanke nousi viiden eniten ääniä saaneen joukkoon. Muut Ympäristöbonuskohteet vuonna 2022 ovat Luonnonperintösäätiö, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Malike-toiminta ja Pidä Saaristo Siistinä ry.

Skutsi kuulee -ohjelma tukee 18–25-vuotiaiden myönteisen luontosuhteen rakentumista ja vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia luonnossa toimimisen kautta. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä alueellisten paikallisyhdistysten, oppilaitosten, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.

Luonnossa liikkuminen auttaa ehkäisemään ja korjaamaan mielenterveyshaasteista johtuvia ongelmia kuten yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja passivoitumista. Mielenterveyden keskusliitossa on jo pitkään tehty töitä hyvinvointia luonnosta -periaatteella, ja nyt toimintaa lähdetään jalkauttamaan myös nuorille. Skutsi kuulee -ohjelma mahdollistaakin nuorelle kolme erilaista matalan kynnyksen tapaa, joiden kautta hän pääsee tutustumaan luonnossa liikkumiseen ja vahvistamaan omaa luontoyhteyttään.

− Nuori voi hakeutua luontoliikuntakurssille, jossa voi kokeilla erilaisia luonnossa liikkumisen tapoja, lähteä yhdessä Luontolähetin kanssa tutustumaan luontoon tai päästä omaehtoisesti tutustumaan koko Suomen kattavaan Mielikätkö -verkostoon, kertoo Mielenterveyden keskusliiton kehittämiskoordinaattori ja Skutsi kuulee -hankkeen projektipäällikkö Julia Sillanpää.

Kehittämiskoordinaattori Julia Sillanpää, Mielenterveyden keskusliitto
Julia Sillanpää. Kuva: Mika Pollari

Mielenterveysbarometrin (2021) mukaan 76 % suomalaisista on sitä mieltä, että syrjäytymisvaarassa oleville nuorille tulisi keskittää nykyistä enemmän sosiaali- ja terveyspalvelujen resursseja. Barometri selvitti myös, että 98 % mielenterveysongelmia itse kokeneista ihmisistä, 97 % mielenterveysalan ammattilaisista ja 89 % koko väestöstä on sitä mieltä, että luonnossa liikkuminen sopii joko erittäin tai melko hyvin mielenterveysongelmien hoitamiseen. Tämä on todettu myös liiton kuntoutumista edistävillä kursseilla ja erilaisissa liikuntahankkeissa.

Skutsi kuulee -hankkeessa huomioidaan Mielenterveysbarometrista saadut tulokset konkreettisesti. Sillanpää kiittääkin 365-klubilaisia äänestämisestä ja siten ohjelman toteutumisesta.

− Kiitos kaikille meitä äänestäneille, että mahdollistatte mahdollisimman monen nuoren luontoyhteyden vahvistumisen!

Mikä Ympäristöbonus?

Ympäristöbonus on ulkoilu- ja retkeilyvarusteiden vähittäismyyntiin erikoistuneen Partioaitan vuosittain jakama lahjoitus, jolla tuetaan suomalaista ympäristönsuojelua ja edistetään luonnossa liikkumista. Partioaitan 365-klubilaisten vuoden aikana tehdyistä ostoksista 1 %  jaetaan lyhentämättömänä klubilaisten äänestyksessä parhaiten pärjänneiden tahojen kesken. Ympäristöbonusta on jaettu vuodesta 2016 alkaen yhteensä yli 655 000 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.