Hyppää sisältöön

Tunteet kertovat tarpeistamme ja mahdollistavat muutoksen

”Hankalilta tuntuvat tunteet voivat jopa olla myönteisiltä tuntuvia tärkeämpiä, sillä ne kertovat muutoksen tarpeesta. Niiden äärelle on hyvä pysähtyä, sillä ne kertovat jostain tärkeästä”, sanoo Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen.

Tunteet ovat inhimillisiä ja niillä on suuri vaikutus ihmiseen ja elämään. Kaikilla ihmisillä on tunteita, ja ne kertovat aina tarpeista.

− Kaikki tunteet ovat yhtä tärkeitä. Niiden avulla voimme myös luoda aidon ihmisyhteyden, sanoo Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen.

Ei ole olemassa hyviä ja huonoja tunteita. Sen sijaan voidaan puhua myönteisiltä tuntuvista ja hankalilta tuntuvista tunteista. Terhin mukaan hankaliksi luokitelluista tunteista esimerkiksi viha luo mahdollisuuden poistaa esteitä, ja pelko mahdollisuuden vetäytyä tilanteesta. Suru puolestaan mahdollistaa luopumisen tärkeistä asioista ja ihmisistä.

− Hankalilta tuntuvat tunteet voivat olla myönteisiltä tuntuvia tunteita tärkeämpiä, sillä ne kertovat muutoksen tarpeesta. Niiden äärelle on hyvä pysähtyä, sillä ne kertovat jostain tärkeästä.

Tunnetaitoja voi vahvistaa pysähtymällä tunteen äärelle

Terhi muistuttaa, että tunnetaidot eivät tarkoita pelkästään kykyä hallita tunteita. Sen sijaan ne auttavat tunnistamaan eri tunteita, olemaan niiden kanssa ja joissain tapauksissa myös säätelemään niitä.

Tunteita voi käsitellä ja tunnistaa sanoittamalla, kehollisesti tai pysähtymällä tunteen äärelle. Eri tunteet myös tuntuvat eri kohdissa kehoa. Esimerkiksi vihan saattaa tuntea kehossaan silloin, kun kädet menevät nyrkkiin tai leukapielet kiristyvät.

Myös luovat keinot ja liikkuminen voivat auttaa. Jos hankalia tunteita yrittää työntää pois, ne tulevat usein vahvemmin takaisin.

Terhi Kimmelma-Paajanen hymyilee selfie-kuvassa. Hänellä on pitkät vaaleat ja kiharretut hiukset, silmälasit ja musta t-paita Valoa-logolla.
Kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen.

− Kuuntele tunnettasi. Lähteekö kehosi liikkeelle? Haluatko piirtää, kirjoittaa? Ehkä jokin musiikki auttaa päästämään tunteen ulos? Tärkeää on päästää kaikki ulos sensuroimatta itseään, Terhi kannustaa.

Yksi vaikeimmista tunteista käsitellä on Terhin mukaan viha. Usein vihasta puhutaan vain sen äärimmäisimmissä muodoissa, kuten väkivaltarikoksina, ja siksi se saatetaan nähdä vain pahana asiana. Terhi kuitenkin muistuttaa, että vihan tärkein tehtävä on suojella meitä. Se voi antaa voimaa toimia, ja sillä on hyvä tarkoitus.

− Olemme puhuneet kurssilaisten kanssa, että vihan tunnetta voi olla vaikea päästää ulos, jos ei ole saanut esimerkiksi lapsena lupaa raivota. Olisi kuitenkin tosi tärkeä päästää viha lähelleen ja joskus vaikkapa huutaa se ulos. Vihan tarkoitus on auttaa asettamaan rajoja. Jos emme tee sitä, uuvumme.

Tunteiden kuvaaminen auttaa avun hakemisessa

Erityisesti hankalilta tuntuvien tunteiden kuvaaminen on tärkeä taito, sillä se voi helpottaa avun hakemista.

− Sanoilla on jännä merkitys. Kun saamme epämääräisen möykyn nimettyä, siihen on helpompi ottaa etäisyyttä. Lisäksi ahdistusmöykyn pitäminen sisällään vie kauheasti energiaa, Terhi sanoo.

Kehollisia tunteita saattaa pelästyä, sillä ne voivat muistuttaa fyysisistä sairauksista. Todellisuudessa esimerkiksi kivut voivat vähentyä, jos alkaa sanoittaa ja puhua tunteistaan.

Vastaanotolla on tärkeä muistaa, että tunteet saavat tulla esiin. Tunneilmaisu auttaa toista osapuolta ymmärtämään tilannetta paremmin.

− Vaikka tulisi itku, tulet paremmin kuulluksi kuin itkua pidättelemällä. Jos menemme hakemaan apua hankalaan tilanteeseen, tunteen välittyminen ammattilaiselle on todella tärkeää. Muuten voi syntyä vääriä käsityksiä, ja apua voi olla vaikea saada, Terhi sanoo.

Luottamuksen syntyminen vaikkapa terapiasuhteessa voi ottaa aikansa. Siksi tunteiden näyttäminen ei välttämättä ole aluksi helppoa. On kuitenkin tärkeä muistaa, että ammattilaiset on koulutettu kestämään kaikenlaisia tunteita.

Hankalista tunteista ja asioista voi myös kirjoittaa paperille. Sen voi antaa ammattilaiselle, jos tuntuu, että puhuminen on vaikeaa.

− Haluan painottaa, että kaikki tunteet ovat yhtä tärkeitä ja sallittuja. Sinä saat tuntea juuri, kuten tunnet, Terhi muistuttaa lempeästi.

Tunnetaidoista on luvassa nuorille aikuisille työpajoja ensi vuodelle. Lisäksi vielä joulukuussa on tulossa kaksi Myötätuntoisen suhtautumisen alkeita itsekriittisille -webinaaria.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.