Hyppää sisältöön

Uusi menetelmä tukemaan vuoropuhelua nuorten ja ammattilaisten tapaamisissa

Ilmiömenetelmä sisältää 40 ilmiön korttipakan sekä Ilmiöoppaan. Menetelmä on kehitetty Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton Omat avaimet 4You -toiminnassa.

Ilmiömenetelmä on kehitetty yhdessä nuorten ja nuorisoalan ammattilaisten kanssa helpottamaan asiakastyön kohtaamisia: puheeksi ottamisen välineeksi ja ajatusten herättäjäksi.

“Nuoret ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa Ilmiökortteja alusta saakka, mikä tekee niistä ainutlaatuiset”, kertoo Aspa-säätiön kehittämissuunnittelija Sanna Inkiläinen. “Tämä tukee omalta osaltaan puheeksi ottamista ja nuoren kohtaamista.”

“Ilmiöt ovat nousseet suoraan nuorten elämästä, heidän toiveistaan ja tarpeistaan.”

Menetelmä sisältää 40 ilmiön korttipakan suomen- ja englanninkielisenä. Mukana on ilmiöitä kuten itsetuntemus, seksuaalisuus, opiskelu, ihmissuhteet, raha, kiusaaminen ja toivo. Lisäksi menetelmään kuuluu Ilmiöopas verkossa. Oppaan tarkoitus on antaa vinkkejä korttien käyttöön sekä herätellä ajatuksia keskustelun tueksi.

Yhteiskehittämisen tulos

“Ilmiömenetelmä on valmistunut yhteiskehittämisen keinoin. Menetelmän kehittäminen oli pitkä ja mielenkiintoinen prosessi. Kiitän kaikkia, jotka olivat matkan varrella mukana ja antoivat oman osuutensa menetelmään.” Inkiläinen sanoo.

Prosessissa ovat olleet mukana Tampereen, Iisalmen ja Jyväskylän etsivät nuorisotyöntekijät ja Ohjaamon työntekijät, yhteisöpedagogi- ja sosionomiopiskelijoita sekä kokemustoimijanuoret Tampereelta ja Jyväskylästä.

Myös kuvitukset ovat nuorten taiteilijoiden tekemiä. Kuvituksista vastasivat Kollektiivi Hiekkalaatikko -nuoret Tampereelta sekä Jonna Savolainen.

Omat avaimet 4You -toiminnan työntekijät ovat päässeet itse käyttämään jo hetken aikaa kortteja omassa työssään. ”Ilmiöt herättävät keskustelua ja pohdintaa niin yksilö, yhteisö kuin yhteiskunnallisella tasolla. Olemme saaneet korteista hyvää palautetta muun muassa ilmiöiden monipuolisuudesta, monista käyttömahdollisuuksista ja puhuttelevasta kuvituksesta.” kertoo Aspa-säätiön koordinaattori Johanna Kainulainen.

Menetelmä on kehitetty Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton Omat avaimet 4You -toiminnassa. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa arjessa ja itsenäistymisessä tukea tarvitsevien 16–40-vuotiaiden henkilöiden osallisuutta, voimavaroja ja itsenäisen elämän valmiuksia. Toiminnassa kehitetään valmennusmenetelmiä ja työvälineitä nuoriso-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille yhteiskehittämisen keinoin. Lisäksi toiminta tarjoaa koulutuksia nuorten kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä opiskelijoille.

Tutustu Ilmiömenetelmän materiaaleihin täällä!

Lisätietoja:

Tuija Nissinen, asiantuntijakouluttaja, 046 923 0770, tuija.nissinen@mtkl.fi

Jonna Rautavirta, asiantuntija, 040 723 2829, jonna.rautavirta@mtkl.fi

Sanna Inkiläinen, kehittämissuunnittelija, 040 513 7563, sanna.inkilainen@aspa.fi

Johanna Kainulainen, koordinaattori, 044 901 7512, johanna.kainulainen@aspa.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.