Hyppää sisältöön

Valtakunnalliset yhdistyspäivät olivat yhteisöllisyyden juhlaa

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 208 yhdistysjäsentä 33 mielenterveysyhdistyksestä ympäri Suomen kokoontui Valtakunnallisille yhdistyspäiville Poriin. Kaksipäiväinen tapahtuma alkoi monipuolisella kulttuuritoiminnalla ja huipentui lauantaina yleisurheilukilpailuihin Porin Stadionille. Suurinta iloa tuottivat kasvokkaiset kohtaamiset uusien ja vanhojen tuttavuuksien kanssa.

Perjantaina Sokos Hotel Vaakunan ravintolatilassa järjestetyissä Valtakunnallisten yhdistyspäivien avajaisissa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka kiitteli runsaslukuista osallistujajoukkoa.

− En muista, milloin olisi tuntunut näin hyvältä. Ihan vaan sen takia, että saan olla täällä teidän kanssanne.

Yhdetkään yhdistyspäivät eivät ole jääneet Sydänmaanlakalta väliin sen jälkeen, kun hän aloitti työt Mielenterveyden keskusliitossa.

− Näiden päivien aikana saa katsoa ihmisiä silmiin ja tuntea hyvää oloa, vaikka olisi ollut vaikeaa, Sydänmaanlakka muistutti.

Olavi Sydänmaanlakka ja Tarmo Raatikainen seisovat lavalla mikrofonien edessä ja katsovat toisiaan.
Olavi Sydänmaanlakka (vasemmalla) ja Tarmo Raatikainen. Kuva: Sami Peltoniemi.

Sydänmaanlakan lisäksi avajaisissa kuultiin liiton puheenjohtaja Tarmo Raatikaisen – jota myös muistettiin 60-vuotissyntymäpäivän kunniaksi – esittämänä kappale Elämän haamu. Paikallisyhdistyksistä Pia Vahekoski Porin Hyviksestä ja Annika Häggvist Tukirangasta toivottivat yhdistyspäivien osallistujat tervetulleeksi Poriin.

Häggvist kannusti nauttimaan kauniista kaupungista kulttuurirastien avulla. Hän myös muistutti liiton ytimessä olevasta teemasta.

− Hienoa, että tapahtuma päätettiin järjestää juuri Porissa. Tänne on vieraiden hyvä tulla, vaikka täällä onkin aika hassu murre. Näinä aikoina Mielenterveyden keskusliiton perusajatus korostuu. Sinä et ole yksin, me emme kukaan ole yksin.

Pia Vahekoski ja Annika Häqqvist seisovat lavalla. Häqqvist puhuu mikrofoniin yleisölle.
Pia Vahekoski (vasemmalla) ja Annika Häqqvist. Kuva: Sami Peltoniemi.

Vuoden Pomppu Kaipparille

Vuoden mielenterveysyhdistykselle myönnettävän Pomppu-palkinnon jakoi avajaisten aikana Mielenterveyden keskusliiton kehitysjohtaja Janne Jalava. Vuoden Pomppu matkasi tänä vuonna puheenjohtaja Sepi Sundmanin ja toimintavastaava Marjo Kaartisen mukana Raaseporiin, Kaippari ry:lle. Jalavan mukaan tänä vuonna korostettiin yhdistyksen kykyä kehittää toimintaansa poikkeuksellisessa tilanteessa, yhteistyöverkostoa sekä avoimuutta.

Olavi Sydänmaanlakka ja Janne Jalava seisovat lavalla ja hymyilevät yleisölle. Janne pitää puhetta mikrofonin edessä.
Olavi Sydänmaanlakka (vasemmalla) ja Janne Jalava. Kuva: Sami Peltoniemi.
Sepi Sundman ja Marjo Raatikainen Kaipparista. Kuva: Sami Peltoniemi.

− Kaippari on kuin olohuone keskellä kaupunkia. Lisäksi se toimii pitkälti aktiivisten vapaaehtoisten kautta, joita ilman toiminta olisi mahdotonta. Yhdistyksellä on myös paljon monikulttuurista toimintaa, Jalava perusteli.

Kulttuuria suunnistuksen ja sanojen muodossa

Perjantaina osallistujat pääsivät tutustumaan Porin kaupunkiin kulttuurirastien merkeissä sekä osallistumaan vitsipajaan ja kulttuuriseminaariin. Willen WitsiWerstaassa jaettiin toinen toistaan hulvattomampia kaskuja. Kulttuuriseminaarissa Sepi Sundman avasi tapahtumajärjestämisen lainalaisuuksia ja Eveliina Lafghani johdatti osallistujat muun muassa luovan kirjoittamisen saloihin.

− Kaiken ytimessä on hauskuus ja se, että tehdään yhdessä. Ottakaa taide ja kulttuuri elämäänne, Lafghani kannusti.

Kulttuurisuunnistuksessa tutustuttiin myös Porin Raatihuoneenpuistoon. Kuva: Sami Peltoniemi.
Kuusi ihmistä istuu pöydän ääressä ja nauraa yhdessä.
Willen WitsiWerstaan vetäjä Wille Härkönen (keskellä). Kuva: Sami Peltoniemi.
Riku Turpeinen soittaa kitaraa ja laulaa lavalla, nuottiteline edessä.
Lavah Man RT Male (Riku Turpeinen). Kuva: Kaika Toivanen.

Perjantai huipentui yhteiseen iltaohjelmaan, jonka alussa kuultiin kulttuurikummi Kyösti Mäkimattilan videotervehdys.  Witsimaratonin jälkeen yleisön joukosta valittu tuomaristo pääsi kruunaamaan parhaimmiston WitsiWerstaassa syntyneistä vitseistä. Lisäksi yleisöä laulatti ja tanssitti artisti Lavah Man RT Male eli Riku Turpeinen sekä Tarmo Raatikaisen ja Sepi Sundmanin muodostama duo. Loppuillan tunnelman loivat kymmenet hittikappaleet lukuisten eri osallistujien tulkitsemana karaokessa.

”Jokaiselle löytyy laji, jossa on hyvä”

Lauantaina koko osallistujajoukko kokoontui Porin stadionille kisailemaan yleisurheilun ja erilaisten toimintarastien parissa. Porin Ässien kapteeni, jääkiekkoilija ja Leijonien riveissä maailmanmestaruuden vuonna 2011 voittanut Jesse Joensuu avasi kilpailupäivän puhumalla liikunnan, kilpailemisen ja itsensä ylittämisen merkityksestä.

− Iän myötä olen alkanut analysoida erilaisia mielialanvaihteluita ja huomaan selkeän vaikutuksen sillä, olenko urheillut sinä päivänä.

Jesse Joensuu seisoo Porin Stadionin nurmikentällä ja pitää puhetta mikrofoniin.
Jääkiekkoilija Jesse Joensuu. Kuva: Sami Peltoniemi.

Joensuun mielestä olisi tärkeää, että valtion tasolla panostettaisiin ihmisten liikkumiseen entistä enemmän. Hän myös kannusti etsimään omaa lajia ja kysymään vinkkejä esimerkiksi eri lajien parissa olevilta ihmisiltä.

− Uskon, että jokaiselle löytyy laji, jossa on hyvä ja josta tykkää. On iso juttu itsetunnolle, kun huomaa kehittyvänsä harjoittelun myötä.

”Nautin joka hetkestä!”

Lajeina yleisurheilukilpailuissa oli 1000 metrin kävely, ruotsalaisviesti sekä 3-ottelu, jossa miteltiin 60 metrin juoksussa, kuulantyönnössä ja pituushypyssä. Kilpailujen tulokset pääset katsomaan täältä.

Kisalajien lisäksi kentällä pääsi heittämään pärekoria, testaamaan koordinaatiokykyä salibandyn merkeissä ja nappaamaan talteen hyvinvointivinkkejä.

Viisi miestä juoksee yleisurheilukentän juoksuradoilla kohti maalia.
Kuva: Sami Peltoniemi.
Kolme naista juoksee yleisurheilukentän juoksuradoilla kohti maalia.
Kuva: Sami Peltoniemi.
Henkilö heittää pärekoria yleisurheilukentän laidalla.
Kuva: Sami Peltoniemi.

Omaa vuoroaan pärekorin heitossa odottanut Arja Tuomioja Tukiyhdistys Karvisesta kertoi olevansa mukana yhdistyspäivillä ensimmäistä kertaa, vaikka yhdistystoiminnassa hän onkin ollut mukana melkein 10 vuotta. Mielenterveyden keskusliiton liittovaltuustossa hän istuu toista kautta.

Kimmoke yhdistyspäiville lähtemiselle oli mahdollisuus nähdä pitkästä aikaa ihmisiä kasvotusten. Päivien aikana Tuomioja oli yllättänyt itsensä esimerkiksi päätymällä sattumalta Willen Witsipajaan, jonka vitsimaratonista hän nappasi lopulta pronssia.

Arja Tuomiojan (keskellä) asuste luontokävelylle oli kukallinen sateenvarjo. Kuva: Sami Peltoniemi.

Ensimmäiset yhdistyspäivät olivat Tuomiojalle hieno kokemus.

− Oli niin ihana nähdä kaikkia ihmisiä. Nautin joka hetkestä!

Kalajokilaakson Mielenterveysyhdistys Mielikit oli lähtenyt yhdistyspäiville sankoin joukoin. Raahesta, Oulaisista ja Ylivieskasta kerääntyi lopulta linja-autollinen porukkaa, kertoivat Anna-Kaisa Pekuri, Jessica Rajala, Tiina Kemi ja Mirja Huhtala.

11 ihmistä katsomossa hurraa ja taputtaa hymyillen.
Mielikit ry:n kannattajat ja kilpailijat kannustivat katsomossa äänekkäästi. Kuva: Sami Peltoniemi.

Tänä vuonna Mielikit sijoittui täpärästi toiseksi Kuopion Mielenterveyden tuki -joukkueen vietyä voiton yhdistyskisassa. Mielikkien kilpailijoissa ja kannattajissa oli sekä monesti osallistuneita konkareita että uudempia tulokkaita.

− Olin viime vuonna kannustusjoukoissa ja nyt tänä vuonna kilpailemassa, kertoi Rajala.

Tapahtuman yhteisöllisyys ja se, että kaikki kannustivat kaikkia, saivat Mielikki ry:n porukalta kehuja. Sijoituksista he eivät niinkään välittäneet.

− Tärkeintä on, että osallistuu, Pekuri muistutti.

− Myös se on tärkeää, että pystyy ylittämään itsensä. En ajatellut, että uskaltaisin osallistua, mutta kaikki meni sittenkin hyvin, Rajala hymyili.

Lukuisat ihmiset kävelevät urheilukentän juoksuratoja pitkin heilutellen puunoksia ja pitäen käsissään erilaisia kylttejä.
Päivä huipentui yhteiskävelyyn, jonka teemana oli tänä vuonna luonto. Kuva: Sami Peltoniemi.

Mielenterveyden keskusliitto kiittää kaikkia Valtakunnallisten yhdistyspäivien osallistujia hienosta tapahtumasta. Ensi vuonna uudestaan!

Lajien tulokset täällä!

Yhdistyskisojen tulokset täällä!

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.