Hyppää sisältöön

Mielenterveyden keskusliitto käynnistää vapaaehtoistoiminnan

Mielenterveyden keskusliitto käynnistää syksyllä 2021 vapaaehtoistoiminnan. Vapaaehtoistyön mahdollisuuksia kasvatetaan liitossa toiminta kerrallaan.

Vapaaehtoistyö aloitetaan syksyllä liiton tarjoamista vertaistukipalveluista. Syksyn 2021 aikana etsimme vapaaehtoiseksi ihmisiä, jotka ovat itse kokeneet mielenterveyden ongelmia, ja jotka haluavat valjastaa kokemuksensa muita auttavaksi voimavaraksi.

Mielenterveyden ongelmia itse kokeneet ihmiset voivat toimia vertaisellisena tukena heille, joiden elämässä mielenterveyden ongelmat ovat syystä tai toisesta ajankohtaisia juuri nyt, ja jotka ehkä vasta etsivät itselleen sopivia tuen muotoja haastaviksi kokemissaan elämäntilanteissa:

“Oman tai läheisen mielenterveydessä tapahtuvat muutokset vaikuttavat aina useamman ihmisen elämään. Kun mieli ei voi hyvin, ei suju myöskään arki eikä elämä ihan totutulla tavalla, ja näitä vaikutuksia arjen tasolla voi olla vaikea heti nähdä tai ymmärtää”, kertoo neuvontatyön koordinaattori Milla Ristolainen.

”Vastauksia itsessä herääviin kysymyksiin on vaikea yksin löytää: Miksi tämä tapahtui minulle? Mitä sairastuminen tarkoittaa työni kannalta? Miten läheiset reagoivat? Näiden asioiden kuuleminen saman kokeneelta on usein helpottavaa. Arvokkainta vertaistuessa on juuri se – kohtaamisen mahdollisuus sinua ja tilannettasi täydellisesti ymmärtävän ihmisen kanssa”, Ristolainen jatkaa. 

Arvokkainta vertaistuessa on juuri se – kohtaamisen mahdollisuus sinua ja tilannettasi täydellisesti ymmärtävän ihmisen kanssa.

Vapaaehtoistyötä kotoa käsin

Vapaaehtoistyön mahdollisuudet on suunniteltu siten, että vapaaehtoistyö tapahtuu syksyllä ja keväällä 2022 kotoa käsin verkossa. Verkossa tapahtuva toiminta auttaa saavuttamaan ihmisiä sijaintiin katsomatta.

Jokainen on tervetullut tekemään vapaaehtoistyötä juuri niillä taidoilla ja voimavaroilla, jotka hänellä on. Perehdytämme kaikki vapaaehtoisemme tehtäväkohtaisesti, jonka lisäksi tarjoamme tiimissä tapahtuvaa tukea vapaaehtoistyössä nousevista ajankohtaisista asioista.

Mielenterveyden keskusliitto tulee tarjoamaan vapaaehtoisilleen säännöllisesti koulutuksellisia sisältöjä ja mahdollisuuksia, jotta vapaaehtoinen pääsee kasvamaan kohtaamistyössä haluamaansa suuntaan.

“Perehdytämme vapaaehtoiset työhönsä etänä ja luomme myös virtuaalisen tilan vapaaehtoisille, jossa he voivat jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan toisilleen. Koko vapaaehtoistyön kehittämisen ajan vahvana teemana meillä on ollut rakentaa tiivis vapaaehtoisten yhteisö, jossa jokainen toimintaan mukaan tullut voi nähdä ja kokea työnsä merkityksellisyyden”, vapaaehtoistyötä liitossa kehittänyt Henna-Riikka Myrskylä kertoo. 

Mielenterveyden keskusliitto laajentaa vapaaehtoistyön kenttää vähitellen ja uusia vapaaehtoistyön tehtäviä aukeaa sitä mukaan, kun toimintoja kehitetään. 

Vapaaehtoiseksi voit ilmoittautua täällä.

Haastattelupyynnöt:

Vaikuttamisviestinnän asiantuntija Henna-Riikka Myrskylä, henna-riikka.myrskyla(at)mtkl.fi tai 050 574 3586
Vapaaehtoistyön koordinaattori Milla Ristolainen milla.ristolainen(at)mtkl.fi tai 040 450 6884

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.