Hyppää sisältöön

Verkkokurssille kerätään tarinoita ahdistuksesta

Mielenterveyden keskusliitossa on valmisteilla kaikille avoin verkkokurssi ”Ahdistus kuin usvainen suo”. Nyt kurssia varten kerätään tarinoita ahdistuneisuushäiriöstä, paniikkihäiriöstä, OCD:stä sekä sosiaalisten tilanteiden ja julkisten paikkojen pelosta.

Ahdistuneisuushäiriöt ovat todella yleisiä. Vähintään joka viides ihminen sairastuu elämänsä aikana johonkin ahdistuneisuushäiriöön. Mielenterveyden keskusliitossa onkin parhaillaan valmisteilla uusi, kaikille avoin verkkokurssi ”Ahdistus kuin usvainen suo”, jonka on määrä aueta 30.11. Kurssia on suunniteltu ja sen sisältöä tuotettu alusta asti kokemuskehittäjäpajoissa.

”Tällä verkkokurssilla kokemuskehittäjäpajojen asiantuntijat eli ihmiset, jotka ovat itse rämpineet ahdistuksen usvaisella suolla ja tietävät miltä elämä siellä tuntuu sekä miten siellä ja sieltä voi selvitä, valottavat sitä toisille suolla kulkijoille, suolle eksyneille: heille, jotka eivät ole varmoja missä he kulkevat ja heille, jotka työkseen auttavat ja tukevat suolle eksyneitä”, kertoo kehittäjä – tutkija Päivi Rissanen Mielenterveyden keskusliitosta.

Ihmiset, jotka ovat itse rämpineet ahdistuksen usvaisella suolla tietävät, miten sieltä voi selvitä.

Kurssin tuottamiseen voivat nyt osallistua muutkin, joille ahdistus on tuttua omakohtaisesti. Kurssille kerätään parhaillaan laajasti tarinoita ahdistuneisuushäiriöstä, paniikkihäiriöstä, OCD:stä sekä sosiaalisten tilanteiden ja julkisten paikkojen pelosta. Kaikki tarinat tai osat niistä julkaistaan nimettöminä tai nimimerkillä.

Kirjoituksissa toivoisimme vastauksia seuraaviin kysymyksiin

  • Milloin/Miten ahdistus alkoi?
  • Milloin ja missä tilanteissa se iskee?
  • Millaisia kehollisia tuntemuksia siihen liittyy?
  • Miltä ahdistus tuntuu? Jos se olisi maisema, millainen maisema?
  • Entä miten sen kanssa pärjää? Mikä auttaa?
  • Miltä tuntuu kun ahdistus hieman hälvenee?

Omakohtainen kokemustieto on ytimenä kaikissa Mielenterveyden keskusliiton verkkokursseissa, ja kurssipalautteiden mukaan vertaistuki välittyy vahvasti myös verkossa.

”Tarinoiden ja kokemusten kuuleminen voi auttaa ymmärtämään, ettei ole kokemuksineen yksin. Usvaisella suollakin voi selvitä, koska muutkin ovat selvinneet”, muistuttaa Rissanen.

Haluatko osallistua ja antaa tarinasi auttaa muita? Kysy lisää:

riitta.hamalainen@mtkl.fi

Kokemuskehittäjäpajassa myös piirrettiin ahdistusta.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.