Hyppää sisältöön

Vuosi alkaa itsemyötätuntoisesti – uusi kurssi ja webinaarisarja käynnistyvät

Mielenterveyden keskusliitossa vuosi 2023 alkaa itsemyötätuntoisissa merkeissä, sillä heti vuoden alkuun käynnistyy kurssi ja webinaarisarja, joissa keskitytään nimenomaan itsemyötätunnon merkitykseen. Mutta mitä itsemyötätunto tarkoittaa? Onko kyse ehkä muustakin kuin trendikkäästä sanasta aikakauslehtien kansissa?

Kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen Mielenterveyden keskusliitosta muistuttaa, että myötätunto itseä kohtaan on pohjana ihan kaikelle hyvinvoinnille.

− Usein vaikeina aikoina voi olla erityisen ankara itselleen, mikä vain lisää huonoa oloa. Kaiken keskellä itsemyötätunto voi kuitenkin auttaa jaksamaan.

Itsemyötätunnolla tarkoitetaan Kimmelma-Paajasen mukaan pysähtymistä ja itsensä kuuntelua. Tällöin itseltään voi kysyä, ”Mitä tarvitsen?” ja ”Mikä on minulle hyväksi?”. Tärkeitä ovat myös konkreettiset teot ja hyvien asioiden salliminen itselleen. Niitä voivat olla esimerkiksi pelkästään lepäämiselle pyhitetty päivä, soitto ystävälle tai saunan lämmittäminen.

− On tärkeää kohdella itseään kuin kohtelisi hyvää ystävää, Kimmelma-Paajanen muistuttaa.

Lähikuva hymyilevästä Terhi Kimmelma-Paajasesta. Hänellä on pitkät vaaleat hiukset ja tummasankaiset silmälasit.
Kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen toimii ohjaajana sekä Kiltti itselle – myötätuntoisen suhtautumisen alkeita itsekriittisille -webinaarisarjassa että Suorittajasta itsensä ystäväksi? -kurssilla.

Mielenterveyden keskusliiton kursseilla myötätunto on ollut jo pitkään kantava voima. Ryhmässä myötätunto toisia kohtaan herää helposti, ja ohjaajat kannustavat herättelemään myös osallistujien itsemyötätuntoa.

Kimmelma-Paajasen mukaan moni lähtee harjoittelemaan itsemyötätuntoa ihan alusta alkaen, sillä voi olla, että lapsuudesta on puuttunut turvallisia, myötätuntoisia aikuisia. Ja vaikka lapsena ja nuorena olisi saanutkin mallin siitä, miten olla myötätuntoinen itseään kohtaan, sitä ei välttämättä osaa toteuttaa itselleen. Tällaisissa tapauksissa puhutaan itsemyötätunnon herättelemisestä.

Olipa kyse omalla kohdalla kummasta tahansa, kannattaa tutustua Mielenterveyden keskusliiton pian alkaviin kursseihin.

Pohdintaa ja harjoituksia nuorille aikuisille sekä työelämän ulkopuolella oleville

Tammikuun puolessa välissä käynnistyvä Kiltti itselle – myötätuntoisen suhtautumisen alkeita itsekriittisille on kolmeosainen webinaarisarja 18–29-vuotiaille, jotka eivät ole löytäneet paikkaansa työelämästä tai opiskeluista. Ensimmäinen osa järjestetään 17.1. Osallistua voi yhteen tai useampaan webinaariin, sillä käsiteltävät aiheet vaihtuvat jokaisessa osassa. Terhi Kimmelma-Paajasen lisäksi webinaarissa toimii ohjaajana suunnittelija Kaika Toivanen.

Webinaareissa opetellaan yhdessä ohjaajien kanssa yksinkertaisia keinoja olla itselleen kiltti ja pyritään rajoittamaan sisäisen kriitikon sanavaltaa. Ohjaajien lisäksi mukana on vertaisohjaaja, jolta pääsee kuulemaan kokemuksia ja näkökulmia aiheeseen. Mukaan mahtuu 100 nuorta aikuista.

Suorittajasta itsensä ystäväksi? -kurssilla mielenterveydellisten syiden takia esimerkiksi eläkkeellä, kuntoutustuella, työttömänä tai sairauslomalla olevat ihmiset voivat saada tukea elämän muutoskohtiin ja pienen sysäyksen eteenpäin. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa. Kurssi on kuusiosainen ja järjestetään Teamsissa 20.1. alkaen aina 24.2. asti. Terhi Kimmelma-Paajasen kanssa kurssia ohjaa verkkokuntoutussuunnittelija Päivi Tonteri. Lisäksi mukana on vertaisohjaaja.

Kurssilla opetellaan huomaamaan, miten itseään oikeastaan kohtelee sekä tunnistamaan tunteita, toiveita ja tarpeita. Lisäksi kurssilla harjoitellaan myötätunnon taitoja ja pohditaan yhdessä myötätuntoa eri teemojen kautta. Kokemuksia pääsee myös jakamaan pienessä ryhmässä.

Tule mukaan!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 16.1. klo 10 mennessä: Kiltti itselle – myötätuntoisen suhtautumisen alkeita itsekriittisille

Lue lisää ja hae mukaan 12.1. mennessä: Suorittajasta itsensä ystäväksi?

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.